KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNUNOTISIA

“No tin salú, sin salú mental” Mini Konferensha Salú Mental i presentashon di vishon (nobo) pa salú mental dia 7 di mei 2019 / “Geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid” Mini Conferentie Geestelijke Gezondheidszorg en presentatie Visie op de Geestelijke Gezondheidszorg Curaçao  

“No tin salú, sin salú mental”

Mini Konferensha Salú Mental i presentashon di vishon (nobo) pa salú mental
dia 7 di mei 2019        

Willemstad – Ministerio di Salú Medio Ambiente i Naturalesa a kuminsá ku e trayekto pa yega na un vishon (nobo) pa e sektor di salú mental. Esaki a keda formulá konhuntamente ku “stakeholdernan” di área di salú mental na Kòrsou. Minister di GMN i su ministerio ta trahando pa promové salú (kual ta inkluí tambe salú mental di  nos pueblo) dor di krea lugá di biba safe i salú i garantisando kuido di kalidat. Pa logra esaki reforma den e sektor di kuido aki ta nesesario. E enfoke mester kita for di kuido i malesa solamente i enfoká mas riba promoshon di salú, prevenshon, detekshon trempan, konsientisashon i kambio di komportashon.

Riba 7 di mei durante e mini konferensha lo presentá e vishon i lo presentá e stapnan ku lo sigui despues pa asina e transishon por tuma lugá. Na e okashon aki Minister Suzanne Camelia- Römer lo tei presente i lo habri e konferensha.
Pan American Health Organization (PAHO) lo trese un mensahe via video siguí pa mas oradornan internashonal manera Marijke van Putten kual ta miembro di hunta di komisariado di GGZ Noord Holland Noord i sikiatra na Hulanda ku  lo amplia riba desaroyonan rondó di kuido ambulante i fortifikashon di profeshonal, kuido di salú mental digital i kuido ku ta “herstel gericht”. Sra. Van Putten su organisashon ta delantero riba tereno di salú mental i ta versá tambe riba e tema finansiamentu di e tipo di kuido aki. Otro orador ta Marcelino Mauricio, manager i direktor suplente di Mental Health Caribbean Bonaire ku lo splika e trayekto ku Boneiru a kana for di 2010 pa yega na e sistema di kuido aktual kual ta dunando masha bon resultado. Mental Health Caribbean Bonaire ta traha pa tur grupo di edat, di problema leve te ku problemanan kompleho i múltiple. Por último klientenan di sektor di kuido na Kòrsou lo duna nan testimonio.

E konferensha ta tuma lugá djamars 7 di mei di 8.30 di mainta pa 1’ or di mèrdia pero por kuminsá registrá for di 8’ or di mainta. E konferensha ta tuma lugá den ouditorio di Banko Sentral na Skalo i ta kompletamente grátis. Por inskribí te ku dia 5 di mei via di e-mail: ggzconferentie7mei@gmail.com. Pa mas informashon tokante e mini konferensha aki por tuma kontakto ku Ministerio GMN via number di telefòn 698 4937.


 

Geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid”

Mini Conferentie Geestelijke Gezondheidszorg en presentatie Visie op de Geestelijke Gezondheidszorg Curaçao    

Willemstad – Het Ministerie van Gezondheid Milieu en Natuur is een traject gestart voor een (nieuwe) visie op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), welke in samenspraak is ontstaan met de “stakeholders” van de GGZ op Curaçao. De Minister van GMN en haar Ministerie wil de (geestelijke) gezondheid van de bevolking bevorderen door een veilige en gezonde leefomgeving en kwalitatieve zorg te waarborgen. Hiertoe zijn hervormingen noodzakelijk. De focus moet verschuiven van zorg en ziekte naar “health promotion”, preventie, vroegtijdig signaleren, bewustzijn en “empowerment”. Waarbij de zorgvraag van de cliënt voorop staat en er een integraal zorgaanbod aanwezig is.

Op dinsdag 7 mei 2019 is er een mini conferentie waarbij de nieuwe visie en de vervolgstappen voor de transitiefase van de geestelijke gezondheid op Curaçao gepresenteerd worden. Minister Suzanne Camelia- Römer zal hierbij aanwezig en zal de conferentie openen. Het programma bestaat uit internationale en aansprekende gastsprekers zoals: Pan American Health Organization (PAHO) via videoboodschap,  Marijke van Putten, lid Raad van Bestuur GGZ Noord-Holland-Noord en psychiater in Nederland. GGZ NHN is in Nederland één van de koplopers als het gaat om ambulantisering en de inzet van ervaringsdeskundigen, digitale zorg en herstelgericht denken. Mevrouw Van Putten is actief betrokken en goed ingebed in vraagstukken rondom financiering en bekostiging. Eveneens gastspreker is Marcelino Mauricio, eilandmanager en plaatsvervangend directeur Mental Health Caribbean Bonaire. Zijn organisatie werkt voor alle leeftijdsgroepen, van licht- tot zware en complexe (meervoudige) problematiek. Het GGZ-wijkteam neemt de integrale verantwoordelijkheid voor de psychische noden in Bonaire, er is geen diagnostische verzuiling en de lijnen zijn kort. Tenslotte zullen op deze ochtend ook de cliëntervaringen binnen de GGZ op Curaçao aan bod komen.

De conferentie vindt plaats op dinsdag 7 mei tussen 8.30 en 13.00 (ontvangst vanaf 8.00 uur) in het auditorium van de Centrale Bank te Scharloo en is volledig gratis. Alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Hierbij dient u zich wel aan te melden. Wie niet is aangemeld kan helaas niet toegelaten worden. Aanmelding is noodzakelijk via : ggzconferentie7mei@gmail.com. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ministerie GMN op telefoonnummer (5999) 698 4937.

 

Ministerio di Salú gobiernu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d