‘Factfinding missie’ di balor grandi pa mas kolaborashon ku Kòrsou / Waardevolle Factfinding missie TNO voor verdere samenwerking met Curaçao

‘Factfinding missie’ di balor grandi pa mas kolaborashon ku Kòrsou

Geplaatst op 17 Mei 2019 dor di Ministerio di Asuntunan General i Promé Minister

WILLEMSTAD/DEN HAAG – Kòrsou ta wak bèk riba un bishita di trabou eksitoso di un delegashon komershal di e organisashonnan Hulandes ‘Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), ‘ECN part of TNO’, ‘TNO Caribbean’ i ‘Port of Rotterdam’ na e isla. TNO ta representá algun otro kompania tambe ku ta partisipá na e mishon.

E ‘factfinding missie’ di tres dia ta duna tantu kompanianan Hulandes komo lokal i Gobièrnu di Kòrsou sufisiente punto di referensia pa mas koperashon.

Gabinete di Minister Plenipotensiario di Kòrsou (KGMC) ta partisipá na e mishon tambe i ta ser representá dor di Sascha Mercer, konsehero di maneho riba tereno di Desaroyo Ekonómiko di KGMC.

Interes
Djaweps 16 di mei último den Renaissance Hotel Minister di Tráfiko, Transporte i Planifikashon Urbano, sra. Zita Jesus-Leito, e duna inisio di e bishita di trabou. Durante e promé enkuentro akí ku e delegashon el a enfatisá e importansia di e bishita di organisashonnan i empresarionan Hulandes. Gobièrnu di Kòrsou ta altamente aploudí e tipo di inisiativanan akí ku ta kontribuí na mehorashon di kresementu ekonómiko.

‘Living Lab’
Den oranan di atardi Promé Minister Eugene Rhuggenaath a risibí e komersiantenan den Fort Amsterdam. El a haña un presentashon amplio di TNO tokante di e sistema ‘living lab.’ Den e sistema akí ta tèst inovashonnan den práktika pa medio di implementashon di investigashonnan den práktika komun den e ‘living lab’. Un komunidat grandi ku ta konsistí di sektor privá, gobièrnunan i institutonan di investigashon ta forma e ‘living lab’.

Promé Minister Rhuggenaath a haña  e sistema di ‘living lab’ hopi interesante i e ta mira hopi hopi oportunidat pa Kòrsou. “Nos ta disponé di hopi talento akinan i lo por desaroyá hopi den e ‘living lab’. Den e kuadro di por ehèmpel energia duradero e ‘living lab’ por mustra nos di forma práktiko kon kosnan por tuma lugá. Esaki ta ofresé Kòrsou perspektiva i tambe ta duna inisiativanan mas chèns pa resultá.”

Koperashon estrecho
Mas lat den dia e delegashon di komersiantenan i Ministerio di Asuntu General, Ministerio di Tráfiko, Transporte i Planifikashon Urbano i Ministerio di Desaroyo Ekonómiko a reuní ku otro. E ‘Factfinding missie’ a duna e ministerionan un presentashon ekstenso di su metanan i e posibilidat pa koperashon mas estrecho, pa asina duna kontenido na e MoU ku Kòrsou i instituto di investigashon TNO a firma. Kòrsou ta buska solushon pa problemanan tokante di transishon na energia duradero, planifikashon di espasio i seguridat den tráfiko.

Haf
Tambe tabatin hopi interes pa e aktividat den haf di Kòrsou for di TNO i e Kompania di Haf na Rotterdam. E delegashon di negoshantenan a bishitá Damen Shiprepair, Curaçao Port Authority i Refineria di Kòrsou. E delegashon a bishitá Aqualectra tambe. Riba e di dos dia di e mishon mobilidat, sushi i e sektor kímiko tabata sentral. E grupo a bishitá Curaçao Airport Hato i Autobusbedrijf Curaçao. E delegashon a haña un rekorido den e kompania di purifikashon di awa ‘Klein Hofje’ i splikashon di Selikor tokante di inovashonnan di futuro aspirá.

Durante di e mishon akí ta wak kiko ta e oportunidatnan i kon mester tradusí nan den proyektonan (piloto) konkreto. Banda di bishitá diferente otro ministerionan, e grupo a hasi un bishita tambe na Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) i Curaçao Tourist Board (CTB). Djabièrnè atardi e delegashon a hasi un bishita kòrtiku serka Representashon di Hulanda na Willemstad (VNW). Erwin Arkebout ku ta Representante di Hulanda na Aruba, Kòrsou i St. Maarten, Hildegard Nefs ku ta Representante suplente i otro miembronan di VNW a risibí nan.

E partisipantenan di e ‘factfinding missie’ – bou di guia di TNO i KGMC – ta mira bèk riba dos dia di mishon eksitoso, den kua e kombersashonnan a ofresé sufisiente puntonan di referensia pa koperashon mas estrecho den futuro.


 

Waardevolle Factfinding missie TNO voor verdere samenwerking met Curaçao

Geplaatst op 17 mei 2019 door Ministerie van Algemene Zaken en Minister President

WILLEMSTAD/DEN HAAG – Curaçao kijkt terug op een succesvol werkbezoek van een zakendelegatie van de Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), ECN part of TNO, TNO Caribbean en Port of Rotterdam aan het eiland. TNO vertegenwoordigt ook een aantal andere bedrijven die meedoen aan de missie.

De factfinding missie van drie dagen geeft zowel de Nederlandse – als de lokale bedrijven en ook de Curaçaose regering en overheidsinstanties, voldoende aanknopingspunten voor verdere samenwerking.

Ook het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao (KGMC) neemt deel aan de missie en wordt daarbij vertegenwoordigd door Sascha Mercer, senior beleidsadviseur Economische Ontwikkeling van het KGMC.

Belang
Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, mevrouw Zita Jesus-Leito gaf, op donderdag 16 mei jl. in het Renaissance Hotel, de aftrap voor het werkbezoek. Tijdens deze eerste samenkomst met de delegatie benadrukte ze het belang van het bezoek van Nederlandse organisaties en ondernemers. De Curaçaose regering juicht dit soort initiatieven die bijdragen aan het verbeteren van de economische groei, ten zeerste toe.

Living lab
In de middaguren verwelkomde Minister-president Eugene Rhuggenaath de zakenlieden in Fort Amsterdam. Hij kreeg een uitgebreide presentatie van TNO over het ‘living lab’-systeem. Daarbij worden innovaties in de praktijk uitgetest door het uitvoeren van gezamenlijke praktijkonderzoeken in het ‘living lab’.  Het living lab wordt gevormd door een grote community bestaande uit het bedrijfsleven, overheden en onderzoeksinstituten.

Minister-president Eugene Rhuggenaath vond het living lab-systeem ontzettend interessant en ziet daarin vele kansen voor Curaçao. “We hebben hier veel mogelijkheden en talent en zouden veel kunnen ontwikkelen in het living lab. Het living lab kan in het kader van bijvoorbeeld duurzame energie praktisch laten zien hoe het een en ander plaats kan vinden. Dit biedt Curaçao perspectief en geeft de initiatieven ook een betere kans van slagen.”

Nauwe samenwerking
Later op de dag vond ook overleg plaats tussen de zakendelegatie en de ministeries van Algemene Zaken, Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, en het ministerie van Economische Ontwikkeling. De Factfinding missie gaf de ministeries een uitgebreide presentatie over haar doelstellingen en over de mogelijkheden voor nauwere samenwerking om een zo goed mogelijke invulling te geven aan de vorig jaar ondertekende MoU tussen Curaçao en onderzoeksinstituut TNO. Curaçao zoekt oplossingen voor vraagstukken die gaan over de transitie naar duurzame energie, ruimtelijke inrichting en verkeersveiligheid.

Haven
De bedrijvigheid in de Curaçaose haven stond ook enorm in de belangstelling bij TNO en het Havenbedrijf van Rotterdam. De zakendelegatie bezocht Damen Shiprepair, Curaçao Port Authority en Refineria di Kòrsou. Ook Aqualectra kreeg een bezoek van de zakendelegatie. Op de tweede dag van de missie stond mobiliteit, afval en de chemiesector centraal. De groep bezocht Curaçao Airport Hato en het Autobusbedrijf Curaçao. Tevens kreeg de zakendelegatie een rondleiding bij de waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje en uitleg van Selikor over toekomstige innovaties waarnaar gestreefd wordt.

Tijdens deze missie wordt er gekeken naar welke kansen er zijn en hoe die vertaald kunnen worden naar concrete (pilot) projecten. Naast bezoeken aan diverse andere ministeries, bezocht de groep ook Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) en Curaçao Tourist Board (CTB). Op vrijdagmiddag bracht de delegatie ook een kort bezoek aan de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad (VNW). Ze werden ontvangen door Erwin Arkebout, Vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en St. Maarten, Hildegard Nefs, plaatsvervangend Vertegenwoordiger en andere teamleden van VNW.

De deelnemers van de factfinding missie – onder begeleiding van TNO en het KGMC – kijken tevreden terug op de succesvolle missiedagen, waarbij de besprekingen voldoende aanknopingspunten bieden voor nauwere samenwerking in de toekomst.

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: