Martial Arts meester Earl Blijd, “The Panther of Curacao” zoals hij bekend is, geeft vanavond een gasttraining bij Baas Sports Curacao.

Martial Arts meester Earl Blijd, “The Panther of Curacao” zoals hij bekend is, geeft vanavond een gasttraining bij Baas Sports Curacao.
Hij wordt hierbij bijgestaan door zijn zoon Yulong Blijd en een andere bekende Martial Arts meester met Curaçaose roots, Luigi Kwas.
Allen verblijven op Curacao voor familiebezoek tijdens de feestdagen.
Earl Blijd is geboren in 1960 te Willemstad, Curaçao.
Zijn ouders komen uit Suriname. In 1978 kwam Earl naar Nederland om in Groningen scheikunde te studeren. Al als kind is hij geïnteresseerd in alles wat met China te maken heeft, omdat hij van moeders kant naast ‘Afro-Surinaams’ ook Chinees bloed heeft meegekregen. De grote doorbraak komt in 1979 met de Amerikaanse televisieserie ‘Kung Fu’. Earl ziet de serie als tiener en is gelijk verkocht. Hij wil nu alles weten over de Chinese cultuur. Hij ontdekt dat Kung Fu in het Westen vooral geassocieerd wordt met vechten, maar het is veel en veel meer. Een manier om beter te worden, geestelijk en lichamelijk. Niet perse een sport die gericht is op prijzen winnen, veel meer een levenshouding.
Rond zijn 35ste stopte hij met de wedstrijdsport op het hoogste niveau, maar toen had hij ook wel alles bereikt wat er aan prijzen te halen viel: meervoudig Europees en Wereldkampioen. Bij zijn laatste toernooi (Atlantic City, USA) heeft hij de zilveren medaille gewonnen.
Op 6 mei 1995, op het hoogtepunt van zijn roem en kunnen, was hij betrokken bij een zeer ernstig ongeval op de A28 bij Nulde waarbij er in de ravage 4 doden te betreuren vielen. Earl was dusdanig zwaar gewond dat er voor zijn leven werd gevreesd door de artsen. Uiteindelijk heeft hij 7 dagen in coma gelegen. Na twee reconstructieve operaties van 17 uur en 9 uur heeft hij in het Harense Beatrixoord gerevalideerd. Zie video “Fataal moment” http://www.youtube.com/watch?v=ISRhaeOUGgc
Earl moest opnieuw leren praten, en opnieuw leren lopen. Dankzij zijn vechtkunstachtergrond is hij die moeilijke fase door gekomen. Hij ging door, hield vol, puur op doorzettingsvermogen en was een voorbeeld voor zijn medepatiënten. De artsen hadden hem al gezegd dat hij maar niet meer aan sporten moest denken na de revalidatie, echter binnen 6 maanden na zijn bijna fataal ongeluk had hij weer zijn eerste demonstratie in Duitsland.
Na zijn revalidatie heeft hij zich gericht op het lesgeven. Ondanks de restverschijnselen van zwaar hersenletsel weet hij jong en oud nog te motiveren om te sporten.
Earl werd geëerd met vele onderscheidingen zoals in Engeland “Hall of Fame Award: LEGEND”, in Duitsland in de Europese Martial Arts Hall of Fame en ook onlangs nog. 8 mei 2019 ontving Sifu Earl Blijd het CBME Internationale Hall of Fame certificaat.
Earl, runt zijn prachtige Bao Trieu school in Groningen al ruim 40 jaar en gaf met dit team talloze spectaculaire demonstraties over de hele wereld. en geeft al vele jaren op internationaal niveau les. Waaronder India waar hij regelmatig op uitnodiging workshops geeft.
Edwin Baas en Earl Blijd kennen elkaar al lange tijd.
Earl gaf al eerder gast trainingen bij Baas Sports Curacao en Edwin was op zijn beurt weer speciale gast tijdens een evenement ter gelegenheid van de opening van het Chinese nieuwe jaar bij Bao Trieu Groningen. Ook volgde Baas bij Bao Trieu de “Aggression management” training die door Earl’s broer Carl Blijd (naast Martial Artist ook kinder- en jeugdpsychiater) gegeven werd.
Edwin Baas: “Ik heb niet alleen enorm respect en bewondering voor de prijzen die Earl behaald heeft en de mooie demonstraties die mij ook geïnspireerd hebben op jonge leeftijd, maar vooral zijn mentale instelling.” Na het zware verkeersongeval deed Earl de uitspraak “Wees niet bevreesd om langzaam vooruit te komen, maar wel om stil te blijven staan”.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: