Petitie aangeboden per video

Petitie aangeboden per video

23 juni 2020

Burgers of organisaties die een petitie willen aanbieden aan de Tweede Kamer, kunnen dat per videoverbinding doen. Zo heeft vandaag de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid een gecombineerde petitie tegen de coronamaatregelen op deze manier in ontvangst genomen.
Voorzitter Paul van Meenen, met naast hem de griffier, neemt namens de commissie de petitie in ontvangst van Willem Engel, die op het beeldscherm te zien is.

De petitie die de commisie in ontvangst nam, heeft betrekking op de maatregelen die de overheid heeft genomen ter bestrijding van het coronavirus. Aanvankelijk was de petitie alleen gericht tegen de spoedwet die deze maatregelen in de wet moet vastleggen. De indieners hebben hem inmiddels gecombineerd met de petities ‘Nee tegen de 1,5 metermaatregelen’ en ‘Nee tegen de lockdown’. Bij elkaar hebben in totaal 500.000 mensen de drie petities ondertekend, vertelde indiener Willem Engel via de videoverbinding.

Openbaarheid

De overhandiging per video vervangt de fysieke overhandiging in het Kamergebouw, die door de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk is. Kamervoorzitter Khadija Arib onderstreept in een recente brief aan de Kamer over dit onderwerp het belang van openbaarheid. De petitie was daarom te volgen via de livestream van deze website en de app Debat Direct. De petitie is een instrument van burgers om volksvertegenwoordigers een signaal te geven dat hun handelen noodzakelijk is. Het zijn vrijwel altijd de vaste Kamercommissies die petities in ontvangst nemen.

Ook openbaar

Er zijn twee zalen ingericht in het Kamergebouw die als videoconferentieruimte dienst doen. Daar zijn bij de aanbieding van een petitie in ieder geval de commissievoorzitter en -griffier fysiek aanwezig. De leden en de petitieaanbieders kunnen inbellen. De digitale variant van de petitieaanbieding kan op ieder gewenst moment plaatsvinden. Voor de fysieke petitieaanbieding was er een vast moment: de dinsdagmiddag, voordat de Kamervoorzitter de plenaire vergadering voor die week opende.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: