Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt Prinsjesprijs 2020

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt Prinsjesprijs 2020

10 september 2020

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft donderdagmiddag 10 september de Prinsjesprijs 2020 ontvangen. De Prinsjesprijs wordt jaarlijks toegekend aan een politicus die van bijzondere betekenis is (geweest) voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.
De Voorzitter wordt toegesproken door juryvoorzitter Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe.

De Kamervoorzitter ontving de prijs uit handen van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Volgens de jury heeft Arib ‘met haar inzet voor het karakter en de normen van de Tweede Kamer, haar vertegenwoordiging van de Tweede Kamer naar buiten en haar stuurmanskunst tijdens de coronacrisis, een bijzondere bijdrage geleverd aan de parlementaire democratie in Nederland.’ De Prinsjesprijs wordt ieder jaar in de aanloop naar Prinsjesdag uitgereikt.

Waarborging democratie

De jury roemt de wijze waarop het Presidium van de Tweede Kamer, onder leiding van Khadija Arib, tijdens de tumultueuze eerste maanden van de coronapandemie de democratie heeft gewaarborgd. Volgens het juryrapport heeft de werkwijze in de Tweede Kamer als voorbeeld gediend voor gemeenteraden en provinciale staten, waardoor deze ook buiten het Binnenhof impact had op het democratisch bestel.

Stabiliteit met ruimte voor diversiteit

De jury prijst de Voorzitter ook voor de continuering van een stabiel parlementair proces. “Binnen de Kamer is Arib een sterk parlementsvoorzitter gebleken. Met de vele uiteenlopende fracties is de Tweede Kamer geen makkelijk parlement om te leiden. Arib is erin geslaagd om, zowel in het debat als daarbuiten, alle politieke kikkers in de kruiwagen te houden. Met strakke hand verzorgt zij een stabiel parlementair proces, waarbij voor alle geluiden ruimte is.”

Prinsjesfestival

De jury van de Prinsjesprijs 2020 bestond uit politiek journalist Kees Boonman, politiek historica en universitair docent bij de opleiding Geschiedenis van de Radboud Universiteit Carla Hoetink en Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe (juryvoorzitter).

Eerder ging de prijs naar voormalig Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en voormalig Griffier Jacqueline Biesheuvel (2013), financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’ Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014), senator Roel Kuiper (2015), Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016), Tweede Kamerlid Helma Neppérus (2017) en Jozias van Aartsen (2018).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: