Debat over spoedwet avondklok: volg het live

Debat over spoedwet avondklok: volg het live

17 februari 2021

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 18 februari vanaf 12.30 uur over de gang van zaken rondom de avondklok en over de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19. Daaraan voorafgaand is er van 9.45 tot 10.30 uur een technische briefing. U kunt beide bijeenkomsten live volgen via deze website en de app Debat Direct.

Naar verwachting komen demissionair minister-president Rutte, en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De Kamerleden onderbreken het voorjaarsreces voor dit debat. Na het debat volgen stemmingen over eventuele moties die Kamerleden indienen.

Technische briefing

Voorafgaand aan het debat is er een technische briefing. De Kamerleden hebben behoefte om met, deskundigen te spreken over het spoedwetsvoorstel. Deze deskundigen zijn Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit, en Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Aanleiding

De rechter oordeelde eerder deze week dat de wettelijke grondslag voor de avondklok zoals die sinds 23 januari geldt, onvoldoende was. Het kabinet heeft hoger beroep ingesteld, dat dient vrijdag 19 februari. Ondertussen heeft het kabinet een spoedwet ingediend die de Kamer snel wil behandelen. Kamerleden willen ook de gang van zaken rond de rechtszaken van deze week bespreken.

Terug van reces

De Tweede Kamer is deze week met voorjaars- en verkiezingsreces. Zij kan altijd besluiten om terug te komen als zij een onderwerp belangrijk genoeg vindt voor een debat; dit gebeurt  regelmatig. Zo zijn de debatten over de coronacrisis het afgelopen jaar steeds doorgegaan, ook tijdens de recessen.

Al geplande debatten

De komende weken zijn er tijdens het verkiezingsreces ook al enkele debatten gepland omdat de Kamer in de weken daarvoor niet alle onderwerpen kon bespreken. Vergaderingen werden alleen overdag gehouden vanwege de avondklok. Zo wordt er op donderdag 25 februari over enkele onderwerpen gedebatteerd en volgen daarna stemmingen. Ook de stemmingen over een coronadebat, dat al gepland staat op woensdag 24 februari, kunnen dan op die dag worden gehouden.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: