KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNUNOTISIA

Kolegio Ehekutivo di Boneiru ta pidi gobièrnu di Kòrsou pa yuda ku ‘kestion di SVB’ Bestuurscollege Bonaire vraagt regering Curaçao hulp bij oplossen ‘SVB-kwestie’

 

Kolegio Ehekutivo di Boneiru ta pidi gobièrnu di Kòrsou pa yuda ku ‘kuestion di SVB’ 

Kralendijk – Pa medio di un karta Kolegio Ehekutivo a pidi atenshon di gobièrnu di Kòrsou pa e splikashon ku SVB – Banko di Seguro Sosial na Willemstad ta duna na e veredikto di Korte Komun relashoná ku kòrtamentu den penshun di behes – AOV di hendenan ku no ta residente di Kòrsou, entre nan algun shen habitante di Boneiru.

Kolegio Ehekutivo ya kaba a hasi esaki mesora na aña 2017 ora Kòrsou pa medio di un ordenansa nashonal entrante 1 di yanüari di e aña ei a disidí pa redusí penshun di behes – AOV di tur hende ku tin derecho riba esaki i ku no ta biba na Kòrsou ku 10% i alabes kita nan gratifikashon di Pasku. E tempu ei a plantia e kestion serka sekretario di estado Klijnsma di Asuntunan Sosial i Empleo tambe. E esfuersonan ei no a kondusí na adaptashon di e ordenansa.

Entretantu tin un veredikto di Korte Komun. Den un kaso di apelashon ku un habitante di Boneiru a entamá, Korte Komun a husga ku e desishon pa redusí penshun di personanan ku tin derecho riba penshun di behes – AOV, i ku no ta biba na Kòrsou, ku 10% i alabes kita nan gratifikashon di Pasku no ta legítimo si e personanan akí ta kumpli ku kuater kondishon.

Banko di Seguro Sosial – SVB ta sali for di e punto di bista ku e veredikto ta konta solamente pa e siudadano ku a entamá e kaso den korte i no pa otro personanan ku tin derecho riba penshun di behes – AOV ku aktualmente ta biba na Hulanda Karibense. Kolegio Ehekutivo ta di opinion ku e splikashon aki ta en pugna ku e veredikto di Korte Komun i a disidí pa un biaha mas aserká gobièrnu di Kòrsou ku e súplika pa koperá ku solushon di e asuntu akí konforme e veredikto di Korte Komun.

‘Ta trata di hendenan ku semper a kumpli kabalmente ku pagamentu di nan prima, ku di ripiente a haña nan mes konfrontá ku un desishon unilateral pa redusí nan penshun di behes – AOV. E veredikto di Korte Komun ta bon kla: nan tin ku haña loke nan tin derecho riba dje. Pa evitá ku nan kada un individualmente mester entamá un kaso den korte ku tur e gastunan enbolbí, nos a disidí pa hasi un apelashon riba gobièrnu di Kòrsou pa konhuntamente haña un solushon’, segun diputado Den Heyer.    

Bestuurscollege Bonaire vraagt regering Curaçao hulp bij oplossen ‘SVB-kwestie’

Kralendijk – Het Bestuurscollege heeft de regering van Curaçao per brief om aandacht gevraagd voor de uitleg die de Sociale Verzekeringsbank in Willemstad geeft aan het vonnis van het Gemeenschappelijk Hof inzake de korting op de AOV van niet-ingezetenen van Curaçao, onder wie enkele honderden inwoners van Bonaire.

Het Bestuurscollege heeft dat ook al meteen in 2017 gedaan toen Curaçao via een landsverordening met ingang 1 januari van dat jaar AOV-gerechtigden, die niet op Curaçao woonachtig zijn, besloot met 10% te korten en tevens de kerstuitkering te schrappen. Het Bestuurscollege heeft de kwestie destijds ook voorgelegd aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die inspanningen hebben toen niet geleid tot aanpassing van de verordening.

Inmiddels ligt er een vonnis van het Gemeenschappelijk Hof. Dat heeft in een door een inwoner van Bonaire aangespannen hoger beroep geoordeeld dat het besluit AOV-gerechtigden, die niet op Curaçao woonachtig zijn, met 10% te korten en tevens de kerstuitkering te schrappen niet rechtmatig is indien deze aan een viertal voorwaarden voldoen. 

De SVB staat op het standpunt dat de uitspraak uitsluitend geldt voor de burger die de rechtszaak heeft aangespannen en niet voor andere thans in Caribisch Nederland wonende AOV-gerechtigden. Het Bestuurscollege van Bonaire is van mening dat deze uitleg strijdig is met het vonnis van het Hof en heeft besloten zich opnieuw tot de regering van Curaçao te wenden met het verzoek mee te werken aan het oplossen van deze kwestie overeenkomstig de uitspraak van het Hof.

“Het gaat om mensen die altijd netjes hun premies hebben betaald die opeens werden geconfronteerd met een eenzijdig besluit hun AOV te verlagen. De uitspraak van het Hof is duidelijk: zij moeten krijgen waar ze recht op hebben. Om te voorkomen dat ze allemaal individueel een rechtszaak moeten aanspannen met alle kosten van dien, hebben wij besloten een beroep te doen op de regering van Curaçao om samen een oplossing te vinden”, aldus gedeputeerde Den Heyer. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: