Gezaghèber Rijna i minister Grapperhaus: Siguridat na promé lugá Gezaghebber Rijna en minister Grapperhaus: Veiligheid voorop

Gezaghèber Rijna i minister Grapperhaus: Siguridat na promé lugá

Den Haag – Durante e kòmbersashon ku gezaghèber Edison Rijna tabatin ku minister Ferd Grapperhaus di Hustisia i Siguridat un kantidat grandi di tópiko a bin dilanti ku komo liña kòrá oumentu di siguridat na Boneiru.

Nan a papia tokante fortifikashon di supervishon di frontera kaminda e ‘Multidisciplinaire Maritieme Hub Bonaire’ (Punto Sentral di Konekshon Marítimo Multidisiplinario Boneiru) ta bai hunga un ròl importante. Pa esaki resientemente e partidonan involukrá a firma un deklarashon di intenshon ku awor akí nan ta prosesando ku hopi determinashon. Nan a papia tambe tokante lantamentu di un Sentro Regional di Informashon i Ekspertisio Hulanda Karibense, intenshoná pa mehorá interkambio di informashon den e lucha kontra kriminalidat organisá supversivo.

Rijna a traspasá e mensahe tambe ku gezaghèbernan di e entidatnan públiko lo mester haña mas outoridat gubernamental, ku e burgemeesternan na Hulanda Oropeo komo ehèmpel. Ta trata e ora ei di por ehèmpel e posibilidat pa temporalmente prohibí un malechor pa bai su kas despues di violensia doméstiko òf seramentu di kasnan kaminda nan ta bende i/òf usa droga.

Grapperhaus a anunsiá ku ta bai kontinuá ku inisiativanan pa tene hóbennan riba e bon kaminda i alabes amplia  esakinan. Ta amplia e ‘leerorkest’ ku a kuminsá komo proyekto piloto i hib’é otro skolnan tambe. Banda di esei ta amplia e proyekto ‘Abo so ta determiná ken bo ta’ pa hóbennan di entre 10 i 12 aña, bou di e nòmber AJB Junior. Esaki ta tuma lugá den koperashon ku Entidat Públiko Boneiru i Johan Cruyff Foundation.

Na final di e kòmbersashon minister Grapperhaus tabatin un sorpresa mas pa gezaghèber Rijna: e mandatario a entregá Rijna un mosaiko ku un imágen di Dama Hustisia. E mosaiko ta intenshoná pa personanan ku a duna un aporte spesial na mehorashon di nos estado di derecho.

 

Gezaghebber Rijna en minister Grapperhaus: Veiligheid voorop

Den Haag – Bij het gesprek van gezaghebber Edison Rijna met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is een groot aantal onderwerpen ter sprake gekomen met als rode draad de verhoging van de veiligheid op Bonaire.

Gesproken is over het versterken van het grenstoezicht waarbij de Multidisciplinaire Martieme Hub Bonaire een belangrijke rol gaat spelen. Hiervoor is onlangs door de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend die nu voortvarend wordt uitgewerkt. Ook het opzetten van een Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Caribisch Nederland kwam ter sprake, bedoeld om de informatie uitwisseling te verbeteren in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Rijna heeft ook de boodschap overgebracht dat de gezaghebbers van de openbare lichamen meer bestuurlijke bevoegdheden zouden moeten krijgen, naar voorbeeld van burgemeesters in Europees Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kunnen opleggen van een tijdelijk huisverbod aan de dader na huiselijk geweld of het sluiten van drugspanden.

Grapperhaus kondigde aan dat initiatieven om de jeugd op het rechte pad te houden, worden voortgezet en uitgebreid. Het als pilot begonnen leerorkest wordt uitgebreid naar andere scholen. Daarnaast wordt het project ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ uitgebreid naar jongeren tussen 10 en 12 jaar, onder de naam AJB Junior. Dat gebeurt in samenwerking met het OLB en de Johan Cruyff Foundation.

Aan het slot van het gesprek had minister Grapperhaus nog een verrassing voor gezaghebber Rijna: die kreeg van de bewindsman een tegel overhandigd met een afbeelding van Vrouwe Justitia. De tegel is bedoeld voor personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de rechtstaat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: