Derde editie van het Kindervragenuur

12 mei 2022

Op dinsdag 17 mei 2022 vindt voor de derde keer het Kindervragenuur plaats. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Dongen, Genemuiden, Tilburg, Urk en Wagenborgen mogen dit jaar plaatsnemen in de blauwe Kamerzetels en bewindslieden ondervragen. Het Kindervragenuur is vanaf 12.30 uur live te volgen via de website en de app Debat Direct.
Het Kindervragenuur in de plenaire zaal op het Binnenhof in 2019.

Kun je naar de universiteit als je arm bent en wat gaat er de komende jaren veranderen in de landbouw? Deze en andere vragen stellen verschillende basisschoolkinderen op 17 mei tijdens een Vragenuur aan bewindspersonen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp zit het speciale Vragenuur voor. Minister-president Mark Rutte, de ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) doen mee aan het debat. Het Kindervragenuur stond eerder gepland in november 2021, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld.

Ingezonden vragen

De kinderen van de verschillende basisscholen voelen de politici aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden. De Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs komen aan bod. Uit alle inzendingen zijn vijf vragen geselecteerd. Dit jaar is de keuze gevallen op de volgende scholen en vragen:

 • Basisschool De Borne uit Tilburg aan demissionair minister-president Mark Rutte:
  Is het mogelijk dat kinderen uit groep 7 en 8 maandelijks vanuit een kinderkabinet ideeën voorleggen aan de regering, zodat de regering weet wat er bij kinderen speelt?
 • Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk aan demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat:
  Wat wordt er gedaan tegen de stijging van het water?
 • Basisschool de Kronkelaar uit Wagenborgen aan demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid:
  Waarom hebben dierenambulances – net als politie, brandweer en gewone ambulances – geen voorrang?
 • Eben-Haëzerschool uit Genemuiden aan demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
  Wat gaat er de komende jaren veranderen in de landbouw?
 • J.J. Anspachschool uit Dongen aan demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:
  Kun je naar de universiteit als je in armoede leeft?

De vijf winnende schoolklassen nemen op dinsdag 16 november plaats in de plenaire zaal waar zij hun vraag stellen. De betreffende ministers en staatssecretarissen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend bereiden de vragenstellers zich voor op het Kindervragenuur.

Traditie

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet.

De eerste twee edities waren een groot succes, waarbij er veel inzendingen binnen kwamen. Vorig jaar kon het Kindervragenuur in verband met de geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: