KOLABORASHON ENTRE BBT I CUROIL PA UN TERMINAL DI ALMASENAHE DI KOMBUSTIBEL MODERNO PA BONEIRU

Kralendijk, 14 di yüni 2022 – Bonaire Brandstof Terminals BV (BBT) i Curoil ta bai traha huntu pa desaroyá i realisá un terminal nobo pa kombustibel, ku lo bini pegá ku Aeropuerto Internashonal di Boneiru. Riba e fecha di 13 di yüni, e direktornan di e dos kopanianan a firma un akuerdo di kolaborashon. E terminal nobo lo ta operativo no mas lat ku aña 2025.

 

Na e “Airport Terminal” nobo, lo deskargá i almasená tur kombustiber pa Boneiru na un manera seif. E terminal lo kontribuí tambe na salbaguardiá e suministro konfiabel di energia pa Boneiru. Den pasado tabatin momentunan di hopi prekupashon pa/ku e kontinuidat di suministro di energia, kual a kondusí na nasementu di e kompania BBT, ku partisipashon di gobièrno di Hulanda komo úniko akshonista. BBT ta responsabel pa desaroyá i finansiá e proyekto aki. Curoil lo ta responsabel pa e operashon i mantenshon di e terminal di kombustibel, tambe pa kompra i distribushon di kombustibel.

 

Sostenibilidat na Boneiru

Apesar ku kombershon pa un sistema energétiko sostenibel na Boneiro tin e prioridat di mas haltu, por lo pronto uso di kombustibel fosil lo keda nesesario den e totalidat energétiko. Esaki lo ta pa entre-otro tráfiko aerio i tambe riba momentunan ku tin tiki bientu. Aktualmente produkshon di koriente ta dependé pa gran parti di kombustibel fosil, komo ku na Boneiru mas-o-menos 30% di e koriente ta ser produsí ku sistemanan sostenibel (bientu i solo). Ta ferwagt ku e parti energétiko sostenibel to krese pronto. Ya kaba tin algun partido ku ta traha duru riba esaki, entre otro BBT.

 

Un terminal parew i seif

Konsiderando e ambishon pa den futuro serkano e suministro di koriente na Boneiru lo ta kompletamente bèrdè, esta sostenibel, uso di kombustibel fosil lo redusí. Pa e motibu aki e diseño di e terminal nobo lo ta modesto, di un tamaño relativamente chikitu. Den e sentido aki no por kompará e terminal nobo ku e terminal di BOPEC, na e parti Nort di Boneiru. Sinembargo, ku e “Airport Terminal” lo salbaguardiá e almasenahe di un inventario stratégiko sufisiente di gasolin, diesel, kombustibel pa avion i fuel. Lo no konstruí un pier nobo, komo ku lo hasi uso di e fasilidat eksistente pa mara i deskargá barku.

 

 

A lanta e BBT na april di aña 2021 komo un kompania propiedat di estado Hulandes. BBT tin e enkargo pa garantisá pa Boneiru haña un sistema di suministro energétiko ku ta sufisiente pa kumpli ku su nesesidatnan pa biba, traha i disfrutá. Organisando e suminstro di kombustibel i stimulando e kombershon pa un sistema energétiko duradero, BBT ta kumpli ku su propósito pa Boneiru.

 


 

 

BBT EN CUROIL SLAAN HANDEN INEEN VOOR MODERNE BRANDSTOFTERMINAL OP BONAIRE

 

Kralendijk, 14 juni 2022Bonaire Brandstof Terminals (BBT) en Curoil gaan samenwerken bij de ontwikkeling en realisatie van een nieuwe brandstofterminal nabij Bonaire International Airport. Op 13 juni tekenden bestuurders van beide organisaties hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. De nieuwe terminal moet uiterlijk in 2025 in gebruik worden genomen.  

 

De nieuwe Airport Terminal moet zorgen voor een veilige aanlanding en opslag van brandstoffen. Bovendien draagt de nieuwe terminal bij aan veiligstellen van een betrouwbare energievoorziening op Bonaire. Eerder  waren er grote zorgen over de continuïteit van de energievoorziening, wat tot de oprichting van beleidsdeelneming BBT leidde. BBT is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en financiering van het project. De exploitatie en het onderhoud van de brandstofterminal komen in handen van Curoil, evenals de inkoop en distributie van de brandstoffen.  

 

Verduurzaming Bonaire  

Hoewel de verduurzaming van Bonaire de hoogste prioriteit heeft, blijven de komende jaren fossiele brandstoffen nodig voor de totale energievoorziening, onder andere voor het vliegverkeer en gedurende de windstille periodes in het najaar. Op dit moment is ook de elektriciteitsproductie ook nog grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zo’n 30% van de elektriciteit op Bonaire wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Naar verwachting zal dit aandeel echter snel stijgen. Een aantal partijen, waaronder BBT, werkt hier hard aan.  

 

Kleine, veilige opslag 

Gezien de ambitie om de energievoorziening op Bonaire in de nabije toekomst volledig te laten draaien op hernieuwbare bronnen en daarmee het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, zijn de plannen voor de Airport Terminal bescheiden. Zo moet de terminal van relatief klein formaat worden. In die zin is de nieuwe terminal niet te vergelijken met de BOPEC Terminal in het noorden van Bonaire. De Airport Terminal zal een voorraad benzine, diesel, kerosine en stookolie veiligstellen. Er wordt geen nieuwe pier gebouwd bij Airport, maar gebruik gemaakt van de bestaande pier. 

 

Boilerplate 

BBT is opgericht in april 2021 en volledig eigendom van de Nederlandse staat. BBT heeft als opdracht om Bonaire te voorzien van voldoende energie om te wonen, werken, leven én genieten. Door de brandstofvoorziening te organiseren en de verduurzaming van de energieproductie te stimuleren, voorziet BBT in haar doelstelling voor Bonaire.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: