google.com, pub-5639114718427035, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Start openbare verhoren parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen

20 juni 2022

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen houdt op woensdag 22 juni om 16.00 uur een bijeenkomst voor de pers waarin een toelichting wordt gegeven op de openbare verhoren die op maandag 27 juni starten. Tijdens de persbriefing wordt ook het verhoorschema voor de eerste week bekendgemaakt. De bijeenkomst is te volgen via de livestream op deze website en de app Debat Direct.
De commissie bestaat uit de leden: Peter Kwint (SP), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Judith Tielen (VVD), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Anne Kuik (CDA), Barbara Kathmann (PvdA) en Hülya Kat (D66).

Live volgen

De eerste openbare verhoren staan gepland van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli. De tweede verhoorperiode is tussen maandag 29 augustus en vrijdag 14 oktober. De openbare verhoren vinden plaats in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer. De verhoren zijn, net als de persbriefing, te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Grondig onderzoek

In een kleine zestig jaar is de aardgaswinning van succesverhaal verworden tot hoofdpijndossier. De aardgaswinning is een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse energievoorziening en leverde Nederland ook veel extra inkomsten op. Maar de schaduwkanten, de aardbevingen en de vele gedupeerden in Groningen overheersen nu vaak het beeld. Hoe heeft het zover kunnen komen? De enquêtecommissie, geïnstalleerd op 9 februari 2021, doet grondig onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking.

Waarheidsvinding en inzicht

Het doel van deze commissie is waarheidsvinding en het verkrijgen van inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen. Dit maakt het mogelijk te komen tot oordeelsvorming over een periode van zestig jaar en lessen te trekken. Zo draagt het werk van de commissie bij aan toekomstperspectief voor Groningen en de ontwikkeling van toekomstig beleid.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: