Notisia di polis di djárason 18 di yanüari te ku djabièrnè 20 di yanüari 2023/Politieberichten van woensdag 18 januari tot en met vrijdag 20 januari 2023

 

Notisia di polis di djárason 18 di yanüari te ku djabièrnè 20 di yanüari 2023

Hòmber detené
Riba djabièrnè 20 di yanüari den oranan trempan di mainta alrededor di 4 or, a para un outo den Kaya Grandi pa kòntròl. Komo ku tabatin un holó fuerte di probablemente mariwana ta sali for di e outo, a bai over na un kòntròl relashoná ku e Lei di Opio BES. E shofùr i e pasahero no tabatin un reibeweis bálido huntu ku nan. Den e vehíkulo a bin topa ku sèn kèsh i a konfiská esaki. Durante e kòntròl e shofùr a kuminsá insultá e agentenan polisial i esaki a kondusí na su detenshon. Ta trata di un hòmber di 30 aña di edat ku inisial X.J.G.. A hiba e vehíkulo warda di polis.

Outo na kandela
Riba djaweps 19 di yanüari alrededor di 6.15 or di mainta, sentral di polis a risibí notifikashon tokante un outo na kandela den kurá di un kas situá na Hanchi Amboina. Brantwer ku a akudí na e sitio a paga e kandela. No tabatin herido. Kousa di e kandela no ta konosí.

Disfrutá, pero bebe na midi
Atrobe ta kasi wikènt. KPCN ke avisá pa konsumí alkohòl ku límite si bo ta partisipá den tráfiko. Asina bo ta prevení situashonnan fèrfelu pa bo mes i pa otronan. Ta prohibí pa partisipá den tráfiko si bo a konsumí mas ku e kantidat máksimo permití. Si bo mester bai warda i ta haña un but ta dependé di e resultado di e tèst di supla.

Tèst di supla
Ku un tèst di suplá polis ta kontrolá si bo ta bou di influensia di alkohòl. Bo ta obligá di partisipá na e tèst di supla. E tèst aki ta mustra si bo a bebe mas ku ta permití pa lei. Resultado di e tèst aki ta determiná si bo mester bai warda investigashon mas aleu. Bo ta nenga di hasi e tèst? E ora ei bo ta haña un prosèsferbal. Dependiendo di e resultado di e tèst di supla bo mester bai warda di polis pa un análisis di rosea. Durante e investigashon aki polis ta midi presis kuantu alkohòl bo a konsumí ku un aparato spesial.

Bo ta manehá bou d influensia di alkohòl? E ora ei bo ta haña un but, un prohibishon (temporal) pa manehá, un kastigu di prisòn òf un kombinashon di e kastigunan aki. E peso di e kastigu ta dependé di e seriedat di e situashon. Bo ta involukrá den un aksidente? E ora ei ta tèst bo mas lihé pa konsumo di alkohòl ku durante di un kontrol rutinario.

 

Mi ta kastigabel si mi ta fuma komo peaton?
Esaki ta posibel. Polis por duna un prosèsferbal pa buracheria públiko. Polis a topa bo den estado burachi? E ora ei polis ta uza bo aparensia di buracheria i bo aktitut. E ora ei no ta hasi un tèst di supla.

KPCN ta deseá un i tur un wikènt seif i plasentero!

 

Bo a mira algu sospechoso? Yama 717 8000 òf e liña di tep anónimo 9310.

 

 

 

 

 

 

Politieberichten van woensdag 18 januari tot en met vrijdag 20 januari 2023

Man aangehouden
In de vroege ochtenduren omstreeks 04:00 uur op vrijdag 20 januari, werd een auto op de Kaya Grandi gestopt voor controle. De bestuurder noch de bijrijder hadden een geldige rijbewijs bij zich. Doordat er een sterke geur van vermoedelijk marihuana in de auto hing werd overgegaan een controle in het kader van de Opiumwet BES. Er werd contant geld in de auto gevonden en in beslag genomen. Tijdens de controle begon de bestuurder de politieagenten te beledigen waarna tot aanhouding werd overgegaan. Het betreft een 30-jarigeman met initialen X.J.G.

Voertuig in brand
Op donderdag 19 januari kreeg de politiecentrale omstreeks 6:15 uur melding over een voertuig in brand op het erf van een woning aan de Hanchi Amboina. De brandweer kwam ter plekke en bluste de brand. Er raakte niemand gewond. Oorzaak van de brand is niet bekend.

Geniet, maar drink met mate
Het is alweer bijna weekend. KPCN wil je erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt in het verkeer.
Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest.

Blaastest
De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je precies hebt gedronken.

Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan wordt je sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?
Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Wordt je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

KPCN wenst een ieder een fijn en veilig weekend!

 

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 9310.

 

 

 

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: