VRIJ VESTIGINGSRECHT IN HELE KONINKRIJK; OP ZIJN MINST TUSSEN ALLE 6 EILANDEN / ATMISHON LIBER DEN HENTER REINO HULANDES; POR LO MÉNOS ENTRE TUR NOS 6 ISLA

VRIJ VESTIGINGSRECHT IN HELE KONINKRIJK;
OP ZIJN MINST TUSSEN ALLE 6 EILANDEN

In januari 2018 is een zaak ingediend bij het VN Hof voor de Rechten van de Mens, waarin het vrij toelatingsrecht in het hele Koninkrijk aan de orde wordt gesteld, of, op zijn minst, tussen de 6 eilanden.

Achtergrond. Tussen de eilanden onderling heeft sinds 1634 in beginsel altijd vrijheid van vestiging bestaan. In 1986 heeft Aruba dat als eerste veranderd. Destijds zijn daar wel enkele rechtszaken over gevoerd, maar de Arubaanse muur voor de andere Antillianen is grotendeels overeind gebleven. Twee zaken hierover hebben de Hoge Raad gehaald, maar nooit is een zaak voorgelegd aan het Internationaal Hof voor de Rechten van de Mens.

Tussen Nederland en de eilanden bestond vroeger voor (Europees) Nederlandse burgers (maar niet voor Nederlandse ‘onderdanen’) ook een vrij vestigingsrecht. In 1962 is dat veranderd door invoering van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU). Toen werden restricties voor Europese Nederlanders ingevoerd om zich op de eilanden te vestigen.

Sinds 2010 geldt voor BES dat Nederlandse burgers afkomstig van Nederland, Curaçao, Aruba en SXM geen vrij vestigingsrecht meer hebben. Dit is in strijd met art. 12 van het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten (IVBPR).

Daarom is thans een zaak voorgelegd aan het VN Hof. Daarin wordt primair gevorderd dat het Hof vaststelt dat alle Nederlanders in het hele Koninkrijk een vrij vestigingsrecht toekomt. Nederland heeft hiertegen geprotesteerd en staat erop dat Europese Nederlanders geen vrij vestigingsrecht mogen hebben op de eilanden. Daarom wordt het VN Hof subsidiair gevraagd om op zijn minst te bepalen dat Caribische Nederlanders tussen de eilanden wel een vrij vestigingsrecht toekomt. Zoals altijd het geval was.

Deze rechtszaken nemen veel tijd in beslag. Waarschijnlijk zal ergens in 2021 een beslissing worden genomen. Maar beter laat dan nooit.

De processtukken zijn geplaatst op onze website: www.arcocarib.com Op de front page, klik op ‘Fifth GMS Court Case’, zaak Hansen vs. the Netherlands. Daar vindt u ook een complete compilatie van de eerste 27 Open Brieven aan de Zittende Magistratuur onder de titel: “Paleis van Ma’at’ (het oud-Egyptische woord voor Recht).

Ook het boek ‘Cuba, a New Beginning’ in het Engels en Spaans kan men daar lezen.   

Bonaire, 13 april 2018
Namens de Stichting Golden Meand Society (GMS)
Michiel Bijkerk, voorzitter

 

======================

 

ATMISHON LIBER DEN HENTER REINO HULANDES;
POR LO MÉNOS ENTRE TUR NOS 6 ISLA

Na yanüari 2018 a entregá un kaso na Korte pa Derechonan Humano di Nashonnan Uní, ku ta trata e derecho di atmishon liber den henter Reino, òf, por lo ménos, entre e 6 islanan.

Background. For di aña 1634 entre e 6 isla di Antia en prinsipio semper tabatin libertat di atmishon. Na aña 1986 Aruba tabata e promé pa kambia esaki. E tempu ayá a hiba algun kaso over di esaki, pero e Muraya Arubiano kontra tur otro Antiano en prinsipio a keda intakto. Dos kaso over di esaki a yega te na Korte Supremo, pero nunka no a hiba un kaso al respekto dilanti di Korte Internashonal pa Derechonan Humano.

Entre Hulanda y e islanan, ántes tambe tabatin derecho di atmishon liber, es desir pa siudadano Hulandes, nò pa ‘súpdito’ Hulandes. Ku introdukshon di e Lei di Atmishon y Ekspulshon (Landsverordening Toelating en Uitzetting; LTU) na aña 1962, esaki a kambia. E lei ei a introdusí restrikshon pa Hulandesnan Europeo establesé na nos islanan.

For di 2010 a introdusí e regla pa BES ku siudadano Hulandes prosedente for di Hulanda, Kòrsou, Aruba y SXM no tin derecho di atmishon liber mas. E regla aki ta violá art. 12 di e Tratado Internashonal tokante Derechonan Sivil y Polítiko (TIDSP).

Ta p’esei a hiba un kaso na e Korte Internashonal di Nashonnan Uní. E petishon primario ta pa Korte deklará ku tur siudadano Hulandes tin derecho di atmishon liber den henter Reino. Hulanda, sin embargo, a protestá kontra esaki y ta para ariba ku Hulandesnan Europeo no mester haña derecho di atmishon liber na e islanan. Ta p’esei e petishon sekundario ta pa Korte deklará ku por lo ménos Hulandesnan Karibense mester tin derecho di atmishon liber den tur e 6 islanan. Manera semper tabata e kaso.

E tipo di kasonan internashonal aki ta tuma hopi tempu. Probablemente e veredikto lo sali na aña 2021 n’ei. Pero, mihó lat ku nunka.

E dokumentunan di e kaso aki a wòrdu di ‘post’ riba nos website na: www.arcocarib.com Riba front page, klek riba ‘Fifth GMS Court Case’, kaso Hansen vs. the Netherlands.

Aya lo bo haña tambe un kompilashon kompleto (den forma di un buki) di e promé 27 Kartanan Habrí na Poder Hudisial, bou di e título: “Palasio di Ma’at” (un palabra di Egipto antiguo ku ta nifiká ‘Hustisia’).

Tambe por lesa aya e buki ‘Cuba, a New Beginning’, tantu na Ingles komo na Spañó.  

Bonaire, 18 di aprel 2018
Na nòmber di Fundashon Golden Meand Society (GMS)
Michiel Bijkerk, presidente

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: