Visser verliest leven op zee, CITRO schiet te hulp

*** Visser verliest leven op zee, CITRO schiet te hulp ***
Zondag 7 april krijgt de Citro om 10:47 uur melding van de kustwacht dat er een vissersboot met 2 personen aan boord met motorpech aan de Noordkant, 3 mijl uit de kust bij Oostpunt drijft. De Citro komt direct in actie en stuurt de C-Rescue 1 op pad voor een sleepactie. Onderweg naar de Noordkant ter hoogte van Hambrak horen de vrijwilligers aan boord van de C-rescue1 echter het bericht van de visser met motorpech dat zijn maat met spoed medische hulp nodig heeft en al buiten bewustzijn is geraakt. De zee was erg ruw aan de Noordkant. Bij aankomst bij de vissersboot aan de Noordkant stapten 2 CITRO vrijwilligers aan boord en begonnen direct met de reanimatie van de bewusteloze visser. Dit reanimeren ging door gedurende zeker 20 minuten, wachtend op de komst van een marine-arts, die aan boord was van het stationsschip van de marine die vanuit de Annabaai kwam aanvaren. Met de vrijwilligers aan boord van de vissersboot nam de C-Rescue 1 deze op sleeptouw om in rustiger vaarwater te komen. De helikopter van de kustwacht was ondertussen ook aangekomen in afwachting van een eventuele medische evacuatie, mocht dit noodzakelijk zijn. Na aankomst van de marine arts vanuit het stationsschip de Zeeland werd de reanimatie voortgezet, ook gebruikmakend van de apparatuur dat hij bij zich had, maar het mocht helaas niet baten. Ook de reddingsboot Dick Braakman werd ingezet om de sleep over te kunnen nemen gezien de ruwe zee. De capaciteit van de reddingsboot Dick Braakman voor het slepen is in dit soort zeeën groter dan die van de C-Rescue1. De vissersboot werd vervolgens door de Dick Braakman richting het Spaanse water gesleept. Aangekomen in het Spaanse water werd het levenloze lichaam vanuit de gesleepte vissersboot aan boord gebracht van de reddingsboot C-Rescue1. Dit omdat bij aankomst in de vissershaven deze boot direct uit het water op de trailer binnengereden kon worden in het boothuis. Dit garrandeerd de privacy voor de familie. In het boothuis aangekomen was de politie-arts reeds aanwezig en na overdracht door de marine arts, constateerde hij officieel de dood van de visser. Na alle formaliteiten verricht te hebben was het mogelijk voor de familie van de visser om het lichaam in ontvangst te nemen in het boothuis van de CITRO.
De samenwerking tussen de kustwacht, de Koninklijke marine en de reddingsorganisatie CITRO verliep bij de reddingsactie zeer goed, maar helaas met een trieste afloop.
De vrijwilligers van de CITRO werden bij aankomst in het boothuis opgevangen door de CITRO arts voor begeleiding en een debriefing van deze traumatische afloop van deze reddingsactie.
De CITRO wenst de familie van de visser heel erg veel sterkte met het dragen van dit enorme verlies.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: