KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIA

Uitnodiging Aprilmoorden 2019

Uitnodiging Aprilmoorden 2019

Geplaatst op 18 april 2019 door Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport

Dit jaar, op 20 april, is het 77 jaar geleden dat in WO II op Curaçao ‘De Aprilmoorden’ plaatsvonden. Er was sprake van een misdaad tegen de menselijkheid van de Nederlandse staat jegens stakende zeelieden van Chinese afkomst werkzaam in de olie-industrie van Shell-Curaçao.

Deze gebeurtenis dat vanaf 2003 jaarlijks herdacht wordt speelde zich af in het kamp te Suffisant. Hier werden ruim 420 contractarbeiders van Shell-Curaçao (CSM-vloot) geïnterneerd omdat ze staakten voor betere arbeidsomstandigheden en betere beveiliging tegen het oorlogsgeweld in de regio. Het breken van deze staking werd een gewelddadige actie waarbij het gewapende optreden van ordebewakers en de autoriteiten aan vijftien (en vermoedelijk achttien) arbeiders het leven kostte en tientallen ernstige gewonden vielen.

Ter nagedachtenis van de voornoemde slachtoffers zal aanstaande 20 april om 4 uur in de middag bij Kolebra Bèrdè de Curaçaose overheid in samenwerking met de SEOC een bijeenkomst met toespraken houden. Voor meer informatie bezoek de vog;ende website: https://aprilmoorden.nl/?p=652.

Uitnodiging_aprilmoorden_2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d