Relato di Inspekshon di Salú relashoná ku situashon aktual di Hospital St. Elisabeth    

Relato di Inspekshon di Salú relashoná ku situashon aktual di Hospital St. Elisabeth    

Willemstad – For di bishitanan di Inspekshon ku resientemente a tuma lugá na Hospital St. Elisabeth i porsierto for di e komunikado di prensa di Bestür di di e Staf médiko di Hospital St. Elisabeth di 6 di ougùstùs 2019  a resultá ku e défisit di medionan, material i sierto remedi a empeorá. Relashoná ku esaki Inspektor di Salú a disidí pa intensivá e supervishon skerpi ku tabatin kaba riba e punto aki te na un instrukshon. 

 

Aunke den pasado (2018)  a palabrá e konstrukshon ku via medionan finansiero adishonal via di SVB lo paga provedornan direktamente mediante un lista di medionan nesesario di e hospital, den práktika esaki no a keda sufisientemente establesé. E biaha aki mester garantisá e konstrukshon aki totalmente. P’esei Inspekshon a duna hospital un instrukshon konforme Artíkulo 14 di e Ordenansa di Inspekshon pa kual hospital di forma inmediato i periódiko mester pone na disposishon di SVB un lista aktualisá di remedi i medionan nesesario, material i kreditornan korespondiente i demas informashon relevante pa basá riba prioridatnan riba e lista, SVB paga kreditornan direktamente te un próksimo aviso. E prioridatnan riba e lista aki     

ta keda establesé atraves di konsulta entre hospital i SVB guia pa e nesesidat di remedinan, medionan i materialnan, mas ku ta nesesario. 

 

Den kuadro di e supervishon mas intensivo riba Hospital St. Elisabeth, Inspekshon lo ta presente tambe semper durante e konsulta di prioridatnan pa asina monitoriá e proseso di aserka.

 

E pagonan aki direktamente via SVB ta para lòs for di e diskushonnan relashoná ku presupuesto i debenan. E “claim” di Hospital St. Elisabeth riba gobièrnu a resultá di no ta opvio tampoko inequivoko, mirando e echo ku na banda di gobièrnu mes tambe tin montantenan ku no a risibí di hospital. E investigashon di parti di Inspekshon, ku ta wak tambe prosesonan di kuido, ainda ta kanando. Pagonan na provedornan ku e meta pa garantisá kontinuidat i seguridat di kuido di pashènt no por warda riba un aklarashon total di e situashon. 

 

 

Inspektor di Salú 

Prof. dr S. O. Keli 

 

Verslag van de Inspecteur Volksgezondheid omtrent het St. Elisabeth Hospital    

Willemstad – Uit recentelijke bezoeken van de Inspectie aan het St. Elisabeth Hospitaal en tevens uit het persbericht van het Bestuur van 6 augustus 2019 van de Medische Staf van het St. Elisabeth Hospitaal, bleek dat het tekort aan middelen en materialen en ook sommige geneesmiddelen verder is verergerd.  De Inspecteur Volksgezondheid heeft  naar aanleiding hiervan besloten om verscherpt toezicht op het ziekenhuis op dit punt verder aan te scherpen tot een aanwijzing.  

 

Hoewel de constructie in het verleden (2018) reeds is afgesproken dat met extra financiële middelen via SVB de leveranciers rechtstreeks betaald zouden worden via een lijst met noodzakelijke middelen van het ziekenhuis, is dit in de praktijk niet afdoende tot stand gekomen. Deze keer dient deze constructie onverkort gegarandeerd te worden. Daarom heeft de Inspectie in deze conform artikel 14 van de Landsverordening Inspectie een aanwijzing aan het SEHOS  gegeven waarbij het ziekenhuis per direct en periodiek een geactualiseerde lijst met noodzakelijke (genees)middelen, materialen en de daarbij horende crediteuren en overige relevante informatie ter beschikking van de SVB dient te stellen, zodat op basis van prioriteringen in deze lijst, deze crediteuren tot nader orde rechtstreeks door de SVB zullen worden betaald. De prioriteringen binnen deze lijst komen tot stand door overleg tussen het Sint Elisabeth Hospitaal en de SVB, op geleide van de noodzakelijke (genees)middelen en materialen, zo vaak als nodig is.  

 

In het kader van het verscherpt toezicht op het Sint Elisabeth Hospitaal zal  Inspectie steeds aanwezig zijn bij het periodieke prioriteringsoverleg en het gehele proces nauwlettend monitoren.  

 

Deze rechtstreekse betalingen via de SVB staan los van de discussie over de budget en schulden over en weer. De claim van SEHOS op de overheid is niet vanzelfsprekend en ook niet eenduidig gebleken, aangezien er ook zijdens de overheid grote vorderingen op het SEHOS uitstaan. Het daartoe door de Inspectie ingezette onderzoek, dat ook naar de zorgprocessen kijkt, loopt nog.  De betaling van leveranciers teneinde de continuïteit en veiligheid van de patiëntenzorg te garanderen kan echter niet wachten op de volledige opheldering van dat vraagstuk. 

 

Inspecteur Volksgezondheid 

Prof. dr S. O. Keli 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: