DIPUTADO TJIN ASJOE: AVIASHON TA NOS TRANSPORTE PÚBLIKO / GEDEPUTEERDE TJIN ASJOE: LUCHTVAART IS ONS OPENBAAR VERVOER

DIPUTADO TJIN ASJOE: AVIASHON TA NOS TRANSPORTE PÚBLIKO

 

Kralendijk – Kolegio Ehekutivo di Entidat Públiko Boneiru ta mira tráfiko aéreo entre Boneiru i e islanan rònt di nos komo transporte públiko i ku esei tambe komo responsabilidat di Reino. Sigun e diputado suidadanonan di nos isla ta kompletamente dependiente di transporte ku avion ora ta trata di bishitá famia, un biahe pa motibunan médiko òf un entiero.

‘Ku hopi atenshon mi a tuma nota siman pasá di ekspreshonnan ku resientemente señor Peter Hartman a hasi. Señor Hartman, komo presidente di e grupo di eksperto di aviashon, a hasi investigashon pa redusí kosto di transporte aéreo ora di biaha for di nos isla’, sigun Tjin Asjoe.

Tjin Asjoe i gezaghebber Edison Rijna tur dos ta miembro di e grupo di eksperto di konektividat i pa e motibu ei nan por a duna nan aporte den kòmbersashonnan ku Hartman i otro miembronan di e grupo di eksperto. E diputado ta di opinion ku redukshon di kosto di biahe entre nos islanan ta pas den bahamentu di kosto di bida riba nos islanan loke ta algu ku Entidat Públiko Boneiru ta boga p’e den koperashon ku gobièrnu hulandes.

Banda di esei Tjin Asjoe ta bisa ku bon konekshon i disponibilidat di transporte ta di importansia esensial pa nos poblashon i ku mester mira esaki komo un derecho regular di siudadanonan di Hulanda Karibense. ‘Na Hulanda Oropeo t’asina tambe ku Reino ta responsabel pa posibilidatnan di transporte entre siudatnan  i diferente partinan di e pais ei. Nan no ta laga esei dependé di e diferente munisipionan’.

Tjin Asjoe ta mustra ku e pasashi di mas barata pa bai Kòrsou aktualmente ta kosta mas òf ménos 150 dòler pa persona. ‘Pa un hende so ya kaba esei ta hopi sèn, pero mayoria hende no ta biaha nan so. Un famia di 4 persona fásilmente tin ku saka 600 te 700 dòler, loke ta únikamente pa e pasashi pa bula bai Kòrsou’, asina Tjin Asjoe a splika.

Sigun e diputado e falta di buelonan direkto for di Boneiru pa diferente parti den nos region na vários manera tin konsekuensia negativo pa habitantenan di nos isla. ‘Diferente kompania di aviashon ta sali for di Kòrsou òf Aruba pa bai destinashonnan den nos region, pero for di Boneiru no por yega e destinashonnan ei riba un buelo direkto. Esei ta nifiká ku nos habitantenan no solamente mester paga e pasashi pa bai Kòrsou, pero esei ta bini tambe riba e preis di un pasashi pa e destinashon den nos region’, Tjin Asjoe ta bisa.

E diputado di asuntunan ekonómiko ta preokupá tokante algun aspekto ku ta manda preis di pasashi mas haltu ainda.  ‘Preis di pasashi saliendo for di Boneiru ta inkluí un impuesto di 15 dòler, ku kompanianan di aviashon ta kobra i despues entregá. Na Kòrsou pasaheronan prosedente di Boneiru ku ta di tránsito de fakto lo mester paga solamente 10 dòler di ‘transfer tax’, pero pasashi di kompanianan di aviashon ku ta sali for di Kòrsou  tur biaha ta inkluí 37 dòler di impuesto di aeropuerto. Di e manera ei nan ta kobra nos pasaheronan dos biaha i alabes un montante muchu haltu’, sigun Tjin Asjoe. Tjin Asjoe ta splika ku pasaheronan ku ta biaha for di Boneiru pa bai un destinashon den nos region ta paga un suma haltísimo di 52 dòler na impuesto di aeropuerto, solamente ora di sali kaba, sin tene kuenta ku e suma ku nan ta kobra na aeropuertonan den eksterior ora di biaha bèk pa Boneiru. 

E diputado ta bisa ku e ta preokupá tambe tokante e oumento di sumanan ku nan tin pensá di imponé riba kompanianan di aviashon na Kòrsou. Sigun e diputado e kompanianan di aviashon ku ta bula pa nos isla, práktikamente lo no tin otro eskoho sino di kobra nan klientenan preisnan mas haltu pa nan servisionan. 

Tjin Asjoe ta bisa ku Kolegio Ehekutivo ku hopi interes ta warda riba e desishonnan ku Gabinete hulandes ta bai tuma ora ta trata di hasi i tene kosto di transporte aéreo pagabel i garantisá un sierto konektividat entre nos isla i otro islanan i paisnan den nos region.        

 

GEDEPUTEERDE TJIN ASJOE: LUCHTVAART IS ONS OPENBAAR VERVOER

 

Kralendijk- Het bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire ziet het vliegverkeer tussen Bonaire en de omringende eilanden als openbaar vervoer en daarmee ook als de verantwoordelijkheid van het Rijk. De burgers van het eiland zijn volgens de gedeputeerde volkomen afhankelijk van transport met het vliegtuig als het gaat om familiebezoek, een reis voor medische redenen of een begrafenis. 

“Ik heb afgelopen week met belangstelling kennisgenomen van recente uitspraken door de heer Peter Hartman, die als voorzitter van de expertgroep Luchtvaart onderzoek heeft gedaan om de kosten van luchttransport vanaf ons eiland terug te dringen”, aldus Tjin Asjoe. 

Tjin Asjoe en gezaghebber Edison Rijna zijn beiden lid van de expertgroep connectivity en daardoor in staat geweest hun input te geven in gesprekken met Hartman en overige leden van de expertgroep. De gedeputeerde is van mening dat het terugdringen van de reiskosten tussen de eilanden past in het verlagen van de kosten van levensonderhoud op de eilanden waarnaar door het OLB, in samenwerking met de regering in Den Haag, wordt gestreefd. 

Daarnaast zegt Tjin Asjoe dat goede verbindingen en de beschikbaarheid van transport van essentieel belang zijn voor de bevolking en ook moeten gezien worden als een normaal recht van de burgers Caribisch Nederland. “In Europees Nederland is het ook zo dat het Rijk verantwoordelijk is  voor transportmogelijkheden tussen steden en verschillende onderdelen van het land. Dat wordt niet aan de diverse gemeenten overgelaten”. 

Tjin Asjoe wijst erop dat het goedkoopste ticket naar Curaçao momenteel rond de 150 dollar per persoon kost. “Dat is voor één persoon alleen al veel geld, maar de meeste mensen reizen niet alleen. Een gezin met 4 personen is dan ook al gauw 600 tot 700 dollar kwijt, alleen al met de reis naar Curaçao”, aldus Tijn Asjoe.  

Volgens de gedeputeerde breekt het gebrek van direct vluchten vanaf Bonaire naar de regio de inwoners van het eiland op meerdere manieren op. “Vanaf Curaçao of Aruba vertrekken diverse maatschappijen naar bestemmingen in de regio, maar vanaf Bonaire is daar niet rechtstreeks te komen. Dat betekent dat onze inwoners niet alleen het ticket naar Curaçao moeten betalen, maar dat komt dan nog eens bovenop de prijs voor een ticket naar de bestemming in de regio”, zegt Tjin Asjoe. 

De gedeputeerde van Economische zaken maakt zich zorgen over een aantal zaken die de prijzen van tickets nog verder opdrijven. “In onze ticketprijzen vanaf Bonaire zit een belasting van 15 dollar, die door de luchtvaartmaatschappijen wordt geïnd en afgedragen. Op Curaçao zouden overstappers eigenlijk maar 10 dollar transfer tax moeten betalen, maar in tickets van maatschappijen die vanuit Curacao vertrekken zit standaard ook 37 dollar luchthavenbelasting inbegrepen. Onze reizigers worden op die manier dubbel en ook veel te zwaar belast”, aldus Tjin Asjoe.  Volgens Tjin Asjoe betalen reizigers die van Bonaire naar de regio vertrekken een recordbedrag van 52 dollar aan luchthavenbelastingen, alleen al bij het vertrek, zonder rekening te houden wat op buitenlandse luchthavens in rekening wordt gebracht bij een terugreis.

De gedeputeerde zegt zich verder zorgen te maken over de voorgenomen verhoging van bedragen die op Curaçao aan luchtvaartmaatschappijen wordt opgelegd. Volgens de gedeputeerden zullen de luchtvaartmaatschappijen die ons eiland bedienen, nauwelijks een andere keuze hebben dan hogere prijzen voor diensten door te berekenen aan de klant. 

Tjin Asjoe zegt dat het BC met belangstelling uitkijkt naar de beslissingen die door het Kabinet zullen worden genomen als het gaat om het betaalbaar maken en houden van de kosten voor luchttransport en het garanderen van een bepaalde connectiviteit tussen het eiland en de regio.

????????????????????????????????????

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: