KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNUNOTISIA

DEKLARASHON DI GEZAGHEBBER EDISON RIJNA 13 DI MART 2020 / VERKLARING VAN GEZAGHEBBER EDISON RIJNA

DEKLARASHON DI GEZAGHEBBER EDISON RIJNA 13 DI MART 2020

 

Ounke na Boneiru no tin kaso ainda di vírùs di corona, mi ke informá boso ku siguiendo konseho di Eilandelijk Beleids Team, EBT, (Tim di maneho insular) i despues di konsultá ku BC i Konseho Insular; i tumando un desishon meskos ku esun tumá na Aruba i Kòrsou, 

ami komo gezaghebber a hasi un petishon na minister di I&W, pa sera espasio aéreo pa avion ku ta bini di Oropa, en partikular di Hulanda. Esaki entrante  mayan 14 di mart te ku 31 di mart 2020. Mi ta ferwagt un kontesta rápido di minister. Mi a disidí tambe ku tur barku krusero den bisindario di Boneiru mester bai nan haf di orígen bèk.  Desishon a kai den seno internashonal ku barku krusero no ta nabegá durante 30 dia.

 

Den toma di desishon mi a konsiderá banda  konseho di EBT, e konseho di RIVM tambe. Den e konseho akí tin pará ku debí na e kapasidat limitá di servisio médiko i e servisionan preventivo, e islanan ta vulnerabel pa  konsekuensianan serio di e epidemia akí. Den kaso di seramentu di espasio aéreo ta trata transporte di pasahero di Oropa via Hulanda. Por konsiderá un maneho semehante pa otro destinashon kaminda awor aki  na un eskala mas amplio tin kaso di hende lokal ku a pasa e vírùs pa otro. 

E desishon a kai komo ta mi prioridat pa sali na defensa di salubridat públiko i di proteh’é. Mi ta konsiente ku ta un medida basta drástiko. Den e tempu benidero nos di EBT ta sigui monitoriá e situashon na Boneiru kontinuamente i lo tuma desishon ku nos  ta haña nesesario pa komunidat.

 

VERKLARING VAN GEZAGHEBBER EDISON RIJNA

 

Ondanks dat er op Bonaire nog geen coronavirus is aangetroffen, wil ik u laten weten dat op advies van het EBT en na raadpleging van het Bestuurscollege en de Eilandsraad, 

analoog aan de beslissing op Curaçao en  Aruba, ik als gezaghebber aan de minister van I&W een verzoek heb ingediend om het luchtruim voor vliegtuigen uit Europa, specifiek Nederland, met ingang van morgen 14 maart te sluiten tot en met  31 maart 2020. Ik verwacht daarover snel antwoord van de minister. Ik heb ook besloten dat alle cruiseschepen in de buurt van Bonaire naar hun thuishaven terug moeten. Het is in internationaal verband  besloten dat de cruiseschepen 30 dagen lang niet zullen varen.

In de besluitvorming heb ik naast het EBT ook het advies van RIVM mee laten wegen. In dit advies staat dat vanwege de beperkte capaciteit van zowel klinische als preventieve services en diensten de eilanden kwetsbaar zijn voor ernstige gevolgen van deze epidemie. In geval van sluiting van het luchtruim gaat het om passagiers vervoer uit Europa via Nederland. Een vergelijkbaar beleid zou te overwegen zijn voor andere bestemmingen waar momenteel op uitgebreidere schaal lokale overdracht van het virus plaatsvindt.

Het besluit is genomen omdat het mijn eerste prioriteit is de volksgezondheid te beschermen. Ik besef me terdege dat dit een ingrijpende maatregel is. Wij zullen de komende periode als EBT voortdurend de omstandigheden op Bonaire monitoren en  beslissingen nemen die wij noodzakelijk achten voor de bevolking. 

.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: