Deklarashon di Gezaghebber durante rueda di prensa: / Verklaring van de gezaghebber gedurende de perconferentie:

Deklarashon di Gezaghebber durante rueda di prensa:

 

Manera mi a informá anteriormente, tur e miembro di e Tim di Maneho Insular, ta reuní diariamente pa disidí ki medida por tuma na Boneiru  pa protehá e isla de lo mehor posibel pa e vírùs di corona no plama.

Ounke no tin ainda niun indikashon ku tin infekshon riba nos isla, nos ta tuma medida hopi drástiko  ku konsekuensia grandi ku ta limitá sierto kos. 

Via un dekreto di emergensia a disidí lo siguiente

 • Skol ta sera inmediatamente , fasilidat di deporte i fitness tambe, lugá di deporte, misa i pisina.

 

 • Restorant i horeca mester tene kuenta ku distansiamentu sosial, i tin mag di tin maksimal 50 hende inklusive nan personal presente

 

 • Tin prohibishon pa aglomerashon di hende, un prohibishon pa molèster, un prohibishon pa evento, di mas ku 50 hende. 

 

 • Ta protehé aereopuerto, e ta keda habrí  solamente pa hende ku mester ta ei,

 

 • Empresa no tin nodi di sera, pero ta konsehá  nan pa pensa kon nan por keda habrí pa kumpli ku nan enkargo prinsipal. Ta pidi empresanan pa ta kouteloso i tuma medida pa evitá  ku e vírus por plama 

 

 • Turista(nan) ku ta na Boneiru i ku ta bini di un área di riesgo mester keda obligatoriamente den karentena

 

 • No tin niun kaso di infekshon te awor. 

 

 • Tin akohida pa mucha di hende ku ta traha den kuido i ku no por regla esei nan mes. Ta buskando akohida pa mucha di hende ku trabou ku mester sigui i ku no por regla akohida nan mes. 

 

 • Entrante 19 di mart bo por yama grátis entre 7 or di mainta te 9 or di anochi 0800-1351 si bo tin pregunta relashoná ku corona.

 

 • Dependiendo di e situashon ta adaptá e ordenansa di emergensia. 

Manera bo por a skucha ta medidanan pisá i mi ke enfatisá atrobe ku no ta tuma nan pa revenshon. Mi ta pidi boso pa keda trankilo. Mi ke enfatisá ku nos situashon ta otr manrea esun di HUlanda Oropeo. Nos no ta tuma medida pa prevení. Ta tuma nan debí na intrankilidat ku ta reina den pueblo. Mi ke hasi un yamada tambe pa nos kada un yuda nos kurpa i pa nos ta dispuesto pa yuda otro.  

Ta importante pa huntu nos evitá  ku tin intrankilidat. P’esei sigui notisia via medionan di komunikashon ofisial i paga tinu i ta alerta pa fake news. Por haña informashon riba rijksdienstcn.com i ta kompartí esaki riba página di Facebook di OLB i RCN. Banda di esei mi ta sòru pa regularmente tene bo na altura via deklarashon pa prensa. .

 

Verklaring van de gezaghebber gedurende de perconferentie:

 

Zoals ik u al eerder heb laten weten komen alle leden van het eilandelijk bestuursteam iedere dag bijeen om te besluiten welke maatregelen van toepassing zijn om Bonaire zo goed mogelijk te beschermen tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Ondanks het feit dat er nog steeds geen indicatie is van een besmetting op het eiland, nemen wij verregaande extra beperkende maatregelen. Vanuit het perspectief van de medici zijn deze maatregelen nog niet noodzakelijk toch zetten wij deze in werking.

Aan de hand van een noodverordening gaan de volgende besluiten genomen:

 • Scholen gaan per direct dicht evenals sport en fitnessclubs, sportaccomodaties, kerken en zwembaden.
 • Restaurants en horecagelegenheden moeten rekening houden met social distancing en er mogen maximaal 50 personen zijn. 
 • Er geldt een samenscholingsverbod, een verbod op hinder, een verbod op evenementen met meer dan 50 personen
 • De luchthaven wordt beveiligd en is uitsluitend toegankelijk voor bestemmingsverkeer
 • Bedrijven hoeven niet te sluiten, maar worden geadviseerd na te denken over het invullen van hun eigen kritieke processen.  Hen wordt gevraagd de nodige voorzichtigheid te betrachten en de maatregelen om verspreiding te voorkomen te nemen.
 • Toeristen op het eiland die uit een risicogebied zijn gekomen worden nu verplicht om in quarantaine te blijven. 
 • Er is tot nu toe geen sprake van een besmetting. over onder andere de testen en de aantallen quarantaine zodat wij u hierover kunnen informeren. 
 • Er is opvangmogelijkheid geregeld voor de kinderen van  mensen die werken in de zorg en dit zelf niet kunnen regelen. Er wordt nu nog gezocht naar opvang voor de kinderen van de mensen die werken in andere kritieke processen en dit niet zelf kunnen regelen.
 • Vanaf 19 maart kunt tussen 07:00 -21:00  gratis bellen naar 0800-1351 als u vragen heeft over alles wat met het Coronavirus te maken heeft.
 • Afhankelijk van de situatie kan de noodverordening worden aangepast. 

Zoals u hoort zijn dit zware maatregelen en nogmaals wil ik u benadrukken, dat wij deze preventief nemen. Ik roep u allen op om kalm te blijven. Ik wil benadrukken dat wij ons in een andere situatie bevinden dan bijvoorbeeld Europees Nederland. De maatregelen die wij nemen zijn niet reactief, maar preventief, als gevolg van de onrust die onder de bevolking leeft. Ook wil ik een oproep aan u doen om zelfredzaam te zijn en elkaar te helpen waar nodig. 

Belangrijk is dat we gezamenlijk onnodige onrust voorkomen. Volg daarom het nieuws van de officiële media en wees waakzaam voor ‘fake news’. Er is informatie beschikbaar op de website rijksdienstcn.com, deze wordt gedeeld op Facebook van het OLB en de RCN.  Daarnaast zal ik ervoor zorgen dat u regelmatig middels persstatements wordt geïnformeerd. 

Mogelijke vraag: Wat gebeurt er met de Bonairianen/ingezetenen die terug willen keren? 
Antwoord: Dit wordt morgen in het EBT besproken. 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact us



Connecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: