Kamervoorzitter bij Nationale Holocaustherdenking

Kamervoorzitter bij Nationale Holocaustherdenking

31 januari 2021

Bij de jaarlijkse Nationale Holocaustherdenking op zondag 31 januari 2021 in het Wertheimpark in Amsterdam heeft Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib een toespraak gehouden. “Eén van de redenen om te herdenken is om het verleden te blijven bevragen”, zei de Kamervoorzitter onder andere.
Foto ANP Evert Elzinga

De plechtigheid bij het monument ´Nooit meer Auschwitz´ was vanwege de coronamaatregelen besloten. De traditionele stille tocht ontbrak. Naast Kamervoorzitter Arib spraken ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en overlevenden van de holocaust en hun nabestaanden, onder wie Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité, Rudie Cortissos en Noah Knijff. Na de toespraken werden verschillende kransen gelegd, waaronder een krans namens de Staten-Generaal. U vindt hier meer informatie over de jaarlijkse herdenking.

Herinnering levend houden

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib noemde in haar toespraak haar vriendin Lida Engelsman, ook aanwezig bij de herdenking. Lida werd als 2,5 jarig kind met haar moeder gedeporteerd, ontkwam op het laatste nippertje en overleefde de oorlog. “Het zijn vooral de aangrijpende verhalen zoals het verhaal van mijn lieve vriendin Lida, die de oorlog voor mij dichterbij hebben gebracht. Het laat ook zien: hoe completer het beeld, hoe onbevattelijker het wordt. Dat is de paradox. Hoe heeft deze misdaad tegen de menselijkheid plaats kunnen vinden? Waarom kon dit niet worden voorkomen? Het is één van de redenen dat we herdenken. Om het verleden te blijven bevragen. ‘Nooit meer Auschwitz’ betekent: de herinnering levend houden. Het verleden blíjven bevragen. Blíjven luisteren naar de persoonlijke verhalen, die op dagen als vandaag worden verteld. Hoe pijnlijk ze ook zijn. Omdat ze ons leren hoe belangrijk het is om, in welke omstandigheid dan ook, je hand uit te steken naar de ander. Je bent altijd in staat een keuze te maken.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: