Rondetafelgesprek over hervorming pensioenstelsel

Rondetafelgesprek over hervorming pensioenstelsel

21 april 2022

Wat is er nodig om een beter pensioenstelsel te maken? Over deze vraag organiseert de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op vrijdag 22 april een rondetafelgesprek. Tal van deskundigen geven op deze dag hun visie op een nieuw pensioenstelsel dat is uitgewerkt in het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp). De bijeenkomst is vanaf 10.00 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.
pensioenakkoord1

Wet toekomst pensioenen

Het huidige pensioenstelsel sluit niet goed aan op de veranderingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Mensen worden steeds ouder en werken niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Het kabinet heeft in 2019 samen met werknemers- en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken. Die zijn uitgewerkt in het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Het voorstel is nu in behandeling bij de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 22 april laten Kamerleden van de commissie voor SZW zich informeren over het nieuwe pensioenstelsel. Op dinsdag 10 mei staat een tweede rondetafelgesprek gepland.

Programma

Het rondetafelgesprek is opgebouwd uit vijf delen:

10.00 – 10.50 uur Pensioenstelsel van oud naar nieuw

 • Bas Werker, Universiteit Tilburg
 • Agnes Joseph, Achmea
 • Wickert Hoekert, Willis Towers Watson
 • Casper van Ewijk, Universiteit van Amsterdam

11.00 – 11.50 uur Het nieuwe pensioenstelsel: specifieke onderdelen

 • Theo Nijman, Universiteit Tilburg
 • Roel Mehlkopf, Cardano
 • Chantal de Groot, Ortec Finance
 • Monique van der Poel, Expertisecentrum Pensioenrecht VU Amsterdam

12.00 – 13.00 uur Pauze

13.00 – 13.50 uur Pensioenopbouw voor iedereen

 • Christel van de Ven, Vereniging Zelfstandigen Nederland
 • Marike Knoef, Universiteit Leiden
 • Hedda Renooij, Onderzoeksgroep Nabestaandenpensioen Pensioenfederatie

14.00 – 14.50 uur Werking nieuwe stelsel en governance

 • Mark Heemskerk, Radboud Universiteit
 • René Maatman, Radboud Universiteit
 • Patrick Fey, CNV

15.00 – 15.50 uur Macro-economische effecten en intergenerationele solidariteit

 • Kees Goudswaard, Universiteit Leiden
 • Martin ten Cate, auteur ‘Waar blijft mijn pensioen?’
 • Dirk Bezemer, Universiteit Groningen

Waarom een rondetafelgesprek?

De Kamer organiseert regelmatig hoorzittingen en rondetafelgesprekken. Het is voor een commissie een efficiënte manier om in korte tijd zo volledig mogelijk geïnformeerd te raken over een onderwerp. Op die manier kunnen de Kamerleden beter hun oordeel vormen en goed voorbereid het uiteindelijke debat voeren. Wie er uitgenodigd worden voor een hoorzitting of rondetafelgesprek, bepalen de Kamerleden zelf.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: