KRALENDIJK BONAIRE SELEBRASHON DI DERECHONAN DI MUCHA 2016 / VIERING INTERNATIONALE DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 2016

SELEBRASHON DI DERECHONAN DI MUCHA 2016
Kralendijk – Gobièrnu di Boneiru ta tuma e derechinan di mucha na serio i ta traha duru pa salbaguardiá e derechinan. E mishon vishon di e maneho integral pa hubentut 2015-2020 ta refleho di e empeño aki. Un di e puntonan di salida di e maneho ta e rapòrt ku UNICEF a publiká na 2013.
Algun di e metanan ku kier realisá ku e maneho pa hubentut ta:
• Sosten na mayornan den edukashon
• Un pakete kompletu di salubridat públiko pa Hubentut
• Fasilidatnan pa skol amplio (brede scholen)
• Tur mucha tin akseso pa desaroyá su mes riba tereno di kultura deporte i rekreo
• Realisá un kolaborashon integral entre organisashonnan i instansianan di Gobièrnu pa loke ta trata violensia doméstiko, abuso seksual i maltrato di mucha
• Intensifiká e kolaborashon entre e dominio hudisial i kadena di hubentut i kuido.
• Promové partisipashon di Hóbennan (mará na bario)

Diputado enkargá ku maneho di Bienestar i Kuido, sra. Nina den Heyer na nòmber di Gobièrnu ta deseá tur nos muchanan di Boneiru un bunita selebrashon. Tambe sra. den Heyer kier stimulá nos komunidat pa partisipá na e parada di lampión, ku pa aña kaba ta ser organisá pa Sentro Hubentut i Famia.

Banda di e parada di lampión e sentro ta organisá mas aktividat rondó di e tema “ Hóbennan tin un bos”. Un di e aktividatnan ta(bata)un teater interaktivo, kaminda un grupo di 20 hóben di Boneiru por (a) ekspresá, pa medio di obra di teatro, nan sintimentu, pensamentunan, ideanan tokante temanan aktual ku tin di aber ku nan nesesidat.

Durante henter e siman e grupo di teater a presentá e obranan na Jong Bonaire, kaminda hóbennan di SGB por a partisipá aktivamente durante kada presentashon.
Mensahe final di sra. den Heyer na tur nos muchanan:
Kada unu di boso tin talento. Ta na nos komo adulto pa guia boso den e proseso pa deskubrí kiko esakinan ta, teniendo kuenta ku boso bos. Pa trese boso bos òf opinion bon dilanti tin organisashonnan ku ta organisá aktividat pa yuda bo desaroyá esaki. Hasi uzo di esaki, paso esaki lo benefisiá bo, bo bida largu!

VIERING INTERNATIONALE DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 2016

Kralendijk – Het Eilandsbestuur van Bonaire neemt de rechten van het kind serieus en werkt er hard aan om deze rechten te waarborgen. De missie en de visie van het integraal jeugdbeleid 2015-2020 is een weerspiegeling van dit streven. Eén van de uitgangspunten van het beleid is het rapport dat de UNICEF heeft gepubliceerd in 2013.

Enkele van de doelstellingen die wij willen realiseren door middel van het jeugdbeleid zijn:

• Ondersteuning van de ouders in de opvoeding
• Een compleet pakket van de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren
• Faciliteiten voor de brede scholen
• Alle kinderen hebben toegang tot het zich ontwikkelen op het terrein van cultuur, sport en recreatie
• Een integrale samenwerking realiseren tussen organisaties en overheidsinstanties v.w.b. huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling
• De samenwerking intensiveren tussen het justitieel domein en de ketenzorg voor kinderen en jongeren
• Jongerenparticipatie aanmoedigen (wijkgebonden)

De gedeputeerde belast met het Zorg- en Welzijnbeleid, mw Nina den Heyer, wenst alle kinderen van Bonaire namens het Eilandsbestuur een mooie viering. Mw den Heyer wil tevens onze gemeenschap aansporen om mee te doen met de lampionnenoptocht die al vele jaren door het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt georganiseerd.

Behalve de lampionnenoptocht organiseert het centrum meer activiteiten rondom het thema ‘Jongeren hebben een stem’. Eén van die activiteiten is (was) een interactief theater waar een groep van 20 Bonairiaanse jongeren door middel van toneelspel hun gevoelens, gedachten en ideeën over actuele thema’s die te maken hebben met hun behoeftes tot uiting kunnen (konden) brengen.

Gedurende de hele week heeft de theatergroep hun toneelstukken laten zien in Jong Bonaire, waar SGB-jongeren actief hebben meegedaan tijdens elke presentatie.

Een slotboodschap van mw den Heyer aan al onze kinderen:

Jullie hebben allemaal talenten. Het is aan ons als volwassenen om jullie te begeleiden in het proces om te ontdekken welke deze zijn, rekening houdend met jullie eigen inbreng. Om jullie eigen inbreng of mening naar voren te kunnen brengen zijn er organisaties die activiteiten organiseren om jullie te helpen die vaardigheid te ontwikkelen. Maak er gebruik van, want daar zullen jullie profijt van hebben, jullie hele leven lang!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: