In het kader van haar project Isla den Nos Bida organiseert het NAAM in samenwerking met de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao een boekpresentatie rond ‘De Aprilmoorden’ op 20 april 1942.

In het kader van haar project Isla den Nos Bida organiseert het NAAM in samenwerking met de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao een boekpresentatie rond ‘De Aprilmoorden’ op 20 april 1942.

Boekpresentatie
Killing Camp Suffisant
– Brieven aan de Nederlandse regering rond een verhulde oorlogsmisdaad.
Dinsdag 18 april. 19.30 uur in het NAAM.

Dit jaaris het 75 jaar geleden dat op Curaçao de zogeheten ‘Aprilmoorden’ plaatsvonden. Het betreft hier een misdaad van de Nederlandse staat jegens Chinese zeelieden werkzaam in de geallieerde olie-industrie. Bij de officiële herdenking op 20 april wordt het boek Killing Camp Suffisant gepubliceerd. Hierin beschrijft auteur Nizaar Makdoembaks de correspondentie tussen de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) en de Nederlandse staat, aangaande de erkenning van de Aprilmoorden als oorlogsmisdaad.

Op 21 april 1942 zond de gouverneur van Curaçao, Gielliam Wouters, een telegram naar de Nederlandse regering in Londen over een schietpartij op kamp Suffisant de dag daarvoor. In het kamp waren meer dan 400 Chinese zeelieden van de Curaçaosche Petroleum Industrie Maatschappij (CPIM, later Shell) geïnterneerd. Zij staakten voor betere beveiliging tegen het oorlogsgeweld op zee en arbeidsvoorwaarden gelijk aan die van Nederlandse zeelieden. Op 20 april 1942 poogden de autoriteiten met geweld stakers te scheiden van werkwilligen. Dit mondde uit in een bloedbad waarbij ter plekke 12 doden vielen en meer dan 40 gewonden. Nog voor enig onderzoek was gedaan meldde Wouters in zijn telegram dat het de Chinezen waren die als eerste geweld gebruikten en dat zijn gezagsdragers uit noodweer handelden.

Deze visie wordt na 75 jaar nog steeds onderschreven door de Nederlandse staat, bij monde van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk. Die baseert zich op het officiële dossier. De SEOC doet al jaren onderzoek naar deze zaak en heeft vele andere documenten gevonden die de visie van de Nederlandse staat niet langer houdbaar maken: er is disproportioneel geweld gebruikt en de daders en hun meerderen kunnen daarvoor weldegelijk verantwoordelijk worden gehouden.

In Killing Camp Suffisant presenteert Makdoembaks de laatste onderzoeksresultaten en de briefwisseling tussen de SEOC en minister Plasterk. Hij voert de bewijzen op voor bovenstaande stelling en toont hoe Nederland deze tragedie al in 1942 in de doofpot stopte, met als gevolg dat anno 2017 nog steeds niet de onderste steen boven is.

OVER DE AUTEUR
Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de SEOC. Eerder schreef hij over deze zaak De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012), en Chinezen gekwetst in Oost en West– Onthullend beeld van een buitenrechtelijk bloedbad (2014). Het is denkbaar dat Killing Camp Suffisant niet het laatste boek hierover zal zijn, want het onderzoek blijft een zaak van voortschrijdend inzicht.

NIET VOOR PUBLICATIE
Voor meer informative kunt u contact opnemen met
SEOC. telefoon 67 60 460
NAAM. Telefoon 4621933

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: