Onderzeeboot Koninklijke Marine komt aan in Curaçao

Onderzeeboot Koninklijke Marine komt aan in Curaçao
Willemstad – Deze middag zal een onderzeeboot van de Koninklijke Marine aankomen in de haven van Willemstad. Het betreft Zr.Ms. Zeeleeuw, een onderzeeboot van de Walrus-klasse. De Zeeleeuw is in het Caribisch gebied voor een oefening met eenheden van het Korps Mariniers.
De Koninklijke Marine beschikt over vier onderzeeboten van de Walrusklasse en zij behoren tot de modernste conventionele, niet-nucleaire, onderzeeboten ter wereld. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit ‘ondiep’ water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.
Naast het ongemerkt verzamelen van inlichtingen met hun eigen sensoren, hebben de schepen andere (hoofd)taken:

• Ze zijn doelschip voor oefeningen met fregatten en helikopters;

• Ze zijn uitvalsbasis van special eenheden;

• Ze sporen vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen op en vallen ze eventueel aan.
Stealth-eigenschappen
Onderzeeboten van de Walrusklasse hebben bijzondere stealth-eigenschappen. Eenmaal ondergedoken zijn ze onzichtbaar, vrijwel geluidloos en daardoor zeer moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. De onderzeeboten kunnen lange tijd onder water blijven en hun opdracht uitvoeren.
Bemanning
Een onderzeeboot van de Walrusklasse heeft 55 bemanningsleden. Om aan boord van een onderzeeboot te kunnen werken, hebben ze een aantal zware keuringen en tests ondergaan. Aan boord krijgen ze een trainingsprogramma waarbij elk bemanningslid de onderzeeboot moet kennen, van kok tot commandant. Degenen die slagen voor het eerste deel van deze training krijgen het felbegeerde onderzeedienstinsigne op hun uniform, ‘de flipper’.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: