Update Maritieme Autoriteit Curacao inzake mogelijke olievervuiling op zee

Update Maritieme Autoriteit Curacao inzake mogelijke olievervuiling op zee

Willemstad – Tot op heden zijn bij de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) nog geen meldingen binnengekomen van vervuiling langs de Curaçaose kustwateren. De afgelopen dagen is sprake van lichte tot matige olievervuiling op de noordoostkust van Bonaire (Lac/Sorobon). Deze wordt opgeruimd en onderzocht door Stinapa op Bonaire.

Inmiddels is duidelijk dat het hier zeer waarschijnlijk gaat om de zware olie die vorige week nog voor de Venezolaanse kust dreef en waarschijnlijk Trinidad als bron heeft. Deze olie ligt al enige tijd in de zee en drijft door de heersende stromingen nu ook richting Curaçaose en Arubaanse wateren.

De MAC benadrukt dat op dit moment geen daadwerkelijke dreiging bestaat. Probleem is wel dat de zware olie ondertussen gefragmenteerd is en onder het wateroppervlak drijft, waardoor zij vanuit de lucht of per schip niet, of zeer moeilijk, waarneembaar is. De werkelijke omvang en locatie van de vervuiling is dus nog altijd niet bekend en vooralsnog moet worden aangenomen dat het niet uitgesloten is dat enige vervuiling onze kusten bereikt.

Met het oog hierop informeert de MAC de gemeenschap dat de situatie door de autoriteiten nauwlettend in het oog wordt gehouden. In samenwerking met betrokken instanties op Curaçao en Bonaire wordt gewerkt aan de voorbereidingen van een eventuele cleanup. De MAC benadrukt dat bestrijding op zee niet mogelijk is door de aard en samenstelling van de olievervuiling.

De MAC vraagt alle instanties en autoriteiten alert te blijven de komende dagen en eventuele informatie over olievervuiling direct door te geven aan Fort Nassau of het Rescue Coordination Center (RCC) van de kustwacht. Mocht u vervuiling aantreffen op of in de zee of de kust, ga dit alstublieft niet zelf opruimen, maar waarschuw deze autoriteiten.

MAC adviseert de lokale hotels en strandeigenaren alert te zijn en voorzorgsmaatregelen te treffen om de hotel- en badgasten eventueel te informeren. Hetzelfde geldt voor de duikschool operators en de verhuurders van (zeil)boten en ‘Seadoos’. Volg de website http://www.vvrp.cw en de lokale media voor eventuele updates.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: