Entidat Públiko Boneiru ta investigá e efektonan riba término largu di polushon ku petrolio – Het OLB onderzoekt de lange termijn effecten van olievervuiling


Entidat Públiko Boneiru ta investigá e efektonan riba término largu di polushon ku petrolio

Kralendijk – Fin di mei 2017 a drenta e notisia na ofisina di haf ku tabatin bala di breu ta subi kosta na e kosta sùit di Boneiru. Inmediatamente Entidat Públiko Boneiru, Stinapa i Selibon a drenta den akshon pa limpia e playanan. E meta tabata pa limitá e daño mas tantu posibel. Nan a tuma tur akshon ku tabata posibel na e momentu ei. Awor ku e insidente pa mayoria parti ta tras di lomba, nan ta investigá e daño ku e polushon ku petrolio por okashoná riba término largu.
Entretantu nan a manda e muestranan pa The Regional Marine Pollution Emergency, Information and Training Centre – REMPEITC – (e sentro regional di emergensia, informashon i entrenamentu pa loke ta trata polushon di laman) pa investigashon mas avansá. E repartishon di e muestranan ta lo siguiente: un muestra ta bai Hulanda, dos ta bai Trinidad i Tobago i un ta bai Venezuela. Pa dos motibu ta analisá e muestranan: di un banda pa determiná e orígen i di otro banda pa haña sa den ki grado nan ta tóksiko. E último investigashon aki ta tuma lugá na Hulanda. ‘Rijkswaterstaat’ ta bai sigui ku e trayekto legal di e derame di petrolio i na su debido tempu lo kompartí e resultado di e investigashon.
E departamentu di Salú Públiko a pidi e informashon nesesario. Segun espektativanan e efekto di e polushon di petrolio / balanan di breu riba salú riba término largu na Boneiru lo ta limitá. Manera anteriormente a trese dilanti tabatin tres posibilidat pa bin den kontakto ku e balanan di breu: pa medio di inhalashon, pa medio di kontakto ku kueru òf pa medio di boka.
Inhalashon
Den kaso di e balanan di breu na Boneiru no tabatin kestion di inhalashon, pasobra tabata trata di materia seku ku no tabatin nada mas pa evaporá. Pues no tin konsekuensia riba término largu tampoko.

Kontakto ku kueru
Ora ta trata di kontakto ku kueru di durashon kòrtiku ku e breu ku despues di esei nan a kita rápidamente na e manera korekto, no por fèrwagt efekto riba término largu. Si akaso tin kestion di un reakshon alérgiko serio òf di daño na kueru pa motibu di uso inkorekto di produktonan di limpiesa, e ora ei si ta posibel ku den sierto kaso e kueru ta keda ku daño òf ta keda sikatris atras.
Pa medio di boka
Kome piská ku ta levemente kontaminá riba término largu por okashoná kanser. E ta kontribuí na otro faktor ambiental ku ta okashoná kanser. Nos no ta disponé di informashon spesífiko tokante kasonan di kanser después di kontakto ku bala di breu òf después di kome piská kontaminá ku petrolio.
Pues e espektativa ta ku e efektonan riba término largu pa salú ta hopi limitá.

Het OLB onderzoekt de lange termijn effecten van olievervuiling

Kralendijk – Eind mei 2017 was het bericht binnengekomen bij de havenkantoor dat er teerballen aanspoelden aan de zuidelijke kust van Bonaire. Onmiddellijk hebben het OLB, Stinapa en Selibon actie genomen om de stranden schoon te maken. Het doel was om de schade zoveel mogelijk te beperken. Men heeft alle acties ondernomen die op dat moment mogelijk waren. Nu het incident voor het grootste gedeelte achter de rug is, onderzoekt men de schade die de olievervuiling op lange termijn kan brengen.
De monsters zijn nu gestuurd naar The Regional Marine Pollution Emergency, Information and Training Centre (REMPEITC) voor verdere onderzoek. De verdeling van de monsters is als volgt: 1 monster gaat naar Nederland, 2 gaan naar Trinidad and Tobago en 1 gaat naar Venezuela. De monsters worden voor twee redenen geanalyseerd aan de ene kant om de oorsprong te bepalen en aan de andere kant om toxiciteit te weten te komen. Dit laatste onderzoek wordt in Nederland verricht. Rijkswaterstaat gaat de wettelijke traject van de olie ramp vervolgen en zal te zijner tijd ook de uitslag van de onderzoek delen.
De afdeling Publieke gezondheid heeft de nodige informatie opgevraagd. Het lange termijn effect op de gezondheid van de olievervuiling / teerballen op Bonaire zal naar verwachting beperkt zijn. Zoals eerder gezegd waren er drie mogelijkheden om met de teerballen in aanraking te komen, via inademing, huidcontact of via de mond.
Inademing
in het geval van de teerballen op Bonaire was er geen sprake van inademing, omdat het droge materie was die al is uitgedampt. Dan zijn er ook geen lange termijn gevolgen.

Huidcontact
Bij kortdurend huidcontact met de teer die daarna snel op de juiste manier is verwijderd is er geen lange termijn effect te verwachten. Mocht er sprake zijn van een ernstige allergische reactie, of van een huidbeschadiging door onjuiste toepassing van schoonmaakmiddelen, dan is het wel mogelijk dat in een enkel geval de huid beschadigd blijft of er littekenweefsel achterblijft.
Via de mond
Het eten van licht vervuilde vis kan op de lange duur kankerverwekkend zijn. Het draagt dan bij aan alle andere omgevingsfactoren die kankerverwekkend zijn. Er is geen specifieke informatie bekend over kankergevallen na contact met teerballen of eten van met olie vervuilde vis.
De lange termijn gezondheidseffecten zijn dus naar verwachting zeer beperkt.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: