ECHO TA PLANTA PALU SKARS – ECHO PLANT ZELDZAME BOMEN

ECHO TA PLANTA PALU SKARS

Kralendijk, 10 juli 2017. Fundashon Echo den koperashon ku Entidat Públiko Boneiru, a kuminsá ku e preparashon di un proyekto nobo di replantashon di palu den e vaye Roi Sangu. E preparashon ta konsistí di seramentu di e vaye kompleto, meskos tambe e mantenshon i ekspanshon di e rutanan di kanamentu aktual.
Dor di pone kurá, Echo ta tene bestianan manera kabritu, buriku i porko, for di e área. Pero e ta keda si aksesibel pa hende. E rutanan di kanamentu aktual ta haña un turno di mantenshon i ta keda parsialmente ampliá, pa asina bishitantenan por eksplorá e parti mas grandi di e roi.
Durante e temporada di yobida benidero, e organisashon di naturalesa ta bai planta mil tipo di palu indígeno skars. E meta finalmente di e proyekto ta rekuperashon di e mondi seku di eco-sistema i protekshon di e área di e sirkulo di koriente den e roi.
E proyekto ta konsistí di estudio sientífiko pa kontrolá e rekuperashon natural di mata i palu dentro di e área será. E área total ta 26 hèktar grandi.
Echo ta ehekutá e proyekto di replantashon ku fondonan di e programa BEST di Komishon Europeo.
Echo e selektá Roi Sangu, debí na e biodiversidat grandi. Tin palunan skars manera wayaká shimaron (Guaiacum sanctum), ku ta protehá na Boneiru. Tambe tin kibrahacha (Tabebuia billbergii) ta krese, konosí pa su bunita flornan koló hel.
Ademas ta eksistí tipo di vegetashon den e parti abou di e vaye di un área di biba eksepshonal úniko ku solamente ta presente den e vaye aki. Paranan indígino i migrante ta probechá di esaki i p’esei e área tin e status di área di para importante i importante pa área di biodiversidat.

Meer informatie:
https://www.facebook.com/NTBDN
http://www.facebook.com/echobonaire.org

=========================

ECHO PLANT ZELDZAME BOMEN

Kralendijk, 10 juli 2017. De stichting Echo is in samenwerking met het openbaar lichaam Bonaire begonnen met het voorbereiden van een nieuw herbebossingsproject in de vallei Roi Sangu. De voorbereiding bestaat uit het omheinen van de gehele vallei, evenals het onderhouden en uitbreiden van de huidige wandelroutes.

Door het plaatsen van hekwerk houdt Echo uitheemse grazers, zoals geiten, ezels en varkens uit het gebied. Maar het blijft wel toegankelijk voor mensen. De huidige wandelroutes krijgen een onderhoudsbeurt en worden gedeeltelijk uitgebreid, zodat bezoekers het grootste deel van de vallei kunnen verkennen.
Tijdens het komende regenseizoen zal de natuurorganisatie 1.000 zeldzame inheemse boomsoorten planten. Het uiteindelijke doel van het project is het herstel van het droge bos ecosysteem en het beschermen van het stroomgebied in de vallei. Het project omvat ook een wetenschappelijke studie om het natuurlijke herstel van planten en bomen binnen het omheinde gebied te controleren. Het totale gebied is 26 hectare groot. Echo zal het herbebossingsproject uitvoeren met gelden uit het BEST-programma van de Europese Commissie.

Echo heeft de vallei Roi Sangu geselecteerd vanwege de hoge biodiversiteit. Er staan zeldzame bomen, zoals de wayaka shimaron (Guaiacum sanctum) die beschermd is op Bonaire. Ook de kibrahacha (Tabebuia billbergii) groeit er, bekend door zijn prachtige gele bloemen. Bovendien bestaat het vegetatietype in het onderste deel van het dal uit een uniek en zeldzaam leefgebied dat alleen in deze vallei aanwezig is. Inheemse en migrerende vogels profiteren daarvan en het gebied heeft daarom de status van belangrijk vogelgebied en belangrijk biodiversiteitsgebied.

Meer informatie:
https://www.facebook.com/NTBDN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: