Ministerio Públiko (OM) a terminá e investigashon kontra di èks-Minister di Desaroyo Ekonómiko, Dr. Ir. I.S. Martina i a tuma e desishon pa seponé e kaso bou di sierto kondishon. / Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. I.S. Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.

Ministerio Públiko (OM) a terminá e investigashon kontra di èks-Minister di Desaroyo Ekonómiko, Dr. Ir. I.S. Martina i a tuma e desishon pa seponé e kaso bou di sierto kondishon.

Na fin di 2017 varios persona a hasi denunsia kontra di señor Martina. E lo mester a aktua kontra di e Lèi di Integridat (kandidato) Minister (Landsverordening). Riba 24 di mei 2018 a duna Landsrecherche orden pa kuminsá ku un investigashon di echos (feitenonderzoek). E resultadonan di e investigashon aki a pone ku a kuminsá un investigashon penal.

Fiskal a evaluá e investigashon di Landsrecherche Kòrsou. A base di e investigashon aki, OM a yega na e konklushon ku personanan ku tabata envolví den e proseso di screening mester tabata mas atento pa evitá e mínimo chèns pa tin un konflikto di interes.

OM ta konkluí ku señor Martina, den Konseho di Minister, a tuma parti den e proseso pa tuma desishon tokante konsepto di lèi pa kambia tarifa di seguro WA obligatorio. Dor ku señor Martina na e momentu ei tabatin akshon den un kompania di seguro, e tabata tin un interes komersial den e desishon. Pa e motibu aki a base di e Lèi di Integridat, e no por a partisipá na tumamentu di e desishon aki. Awor ku esaki a sosodé, segun OM, un echo kastigabel a wòrdu kometé.

Meta di Parlamentu di Kòrsou tempu a traha e Lèi di integridat tabata pa evitá tur chèns pa un konflikto di interes. For di e investigashon a sali na kla ku den ehekushon di e Lèi aki no ta tur ora aktua ku koutela.

Despues ku a tuma tur echonan den konsiderashon, OM a yega na e konklushon ku e debate di kon pa apliká normanan di integridat mester bai den Parlamento, Konseho di Minister i serka e polítikonan.

OM ta haña di sumo importansia pa den e (promé) kaso riba tereno di e Lèi di Integridat ku ta eksistí relativamente kortiku, duna espasio pa e debate. Esaki tambe ta un di e motibunan ku un persekushon penal no ta oportuno na e momentunan aki i a disidí di seponé e denunsia kontra señor Martina kondishonalmente.

__________________

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. I.S. Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.

Eind 2017 werd er door meerdere personen aangifte gedaan tegen de heer Martina. Hij zou in strijd hebben gehandeld met de Landsverordening integriteit (kandidaat-) ministers (Landsverordening). Op 24 mei 2018 werd de Landsrecherche opdracht gegeven om een feitenonderzoek in te stellen. De resultaten van dit feitenonderzoek gaven aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te openen.

Dit opsporingsonderzoek van de Landsrecherche Curaçao is door de officier van justitie beoordeeld. Op basis hiervan is het OM tot de conclusie gekomen dat de bij het screeningsproces betrokken personen meer zorgvuldigheid hadden moeten betrachten bij de uitvoering van deze Landsverordening.

Het OM concludeert dat de heer Martina, in de Raad van Ministers, heeft deelgenomen aan besluitvorming over een conceptlandsverordening die het tarief van de verplichte WA-verzekering zou wijzigen. Omdat de heer Martina op dat moment ook aandelen bezat in een verzekeringsmaatschappij, had hij een zakelijk belang bij het te nemen besluit. Daarom had hij op grond van de Landsverordening Integriteit niet deel mogen nemen aan die besluitvorming. Nu dat toch is gebeurd, is er volgens het OM een strafbaar feit gepleegd.

De Staten van Curaçao hebben destijds met de Landsverordening integriteit beoogd elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Het onderzoek heeft zichtbaar gemaakt dat ten aanzien van de uitvoering van de Landsverordening niet altijd zorgvuldig is gehandeld.

Alles afwegend is het OM tot de conclusie gekomen dat het debat over de invulling van integriteitsnormen moet worden gevoerd in de Staten, in de Raad van Ministers en door politieke ambtsdragers.

Het OM acht het van belang om in deze (eerste) zaak op het gebied van de Landsverordening Integriteit, die relatief kort bestaat, ruimte te laten aan dat debat. Mede daarom is een vervolging bij de strafrechter op dit moment niet opportuun en is besloten de aangifte tegen de heer Martina voorwaardelijk te seponeren.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: