Akuerdo entre Boneiru i Reino tokante konflikto di hopi aña relashoná ku instalashon di purifikashon awa shushi

AKUERDO ENTRE BONEIRU I REINO TOKANTE KONFLIKTO DI HOPI  AÑA  RELASHONÁ KU INSTALASHON DI PURIFIKASHON DI AWA SHUSHI

Haag – Firmamentu di un akuerdo dor di diputado Elvis Tjin Asjoe i minister Cora van Nieuwenhuizen di Infrastruktura i Maneho di Awa a sòru pa un fin na e impase rònt di e Instalashon di Awa Shushi yega mas na bista. E ministerionan di Infrastruktura i Maneho di Awa i di Asuntunan Interior i Relashonnan den Reino i Entidat Públiko Boneiru konhuntamente ta kontribuí finansieramente pa realisá e último fase di e proyekto. Pa esei e partidonan kada un ta reservá maksimalmente 1 mion euro.

E kontratista MNO Vervat i dunadó di enkargo SONA pa hopi aña kaba ta hiba un prosedura di arbitrahe tokante e gastunan di e último parti di e proyekto, di kua e fin no ta na bista ainda. E konsekuensianan di e konflikto aki ta grandi: nos Kompania di Awa i Elektrisidat (WEB) tin ku karga e pèrdida di eksplotashon di RWZI (instalashon di purifikashon di awa shushi), loke ta nifiká ku invershonnan nesesario no por tuma lugá i ku no por entregá e awa shushi purifiká na por ehèmpel hotèlnan pa irigashon di nan hòfinan, di manera ku nan ta obligá pa usa awa di bebe ku ta karu.

Den e akuerdo a stipulá tambe ku Infrastruktura i Maneho di Awa lo sigui duna supsidio di 1 mion euro anualmente komo kontribushon den e gastunan di eksplotashon di e instalashon di purifikashon di awa shushi – RWZI. A palabrá ku pa mas tardá 2015 tin un solushon struktural pa un eksplotashon sostenibel di e instalashon di purifikashon di awa shushi – RWZI.

Tokante introdukshon di un impuesto di awa shushi tambe a hasi palabrashonnan. Promé ku fin di aña mester stipulá un ordenansa pa esei, pero durante e promé dos añanan e impuesto lo ta nulo. E tempu aya introdukshon di un impuesto di awa shushi tabata un kondishon pa por a haña supsidio di Union Oropeo pa konstrukshon di e instalashon di purifikashon di awa shushi – RWZI.

Mas aleu diputado Tjin Asjoe a haña e promesa ku relashoná ku e invershonnan ku WEB mester hasi, e ministerionan lo yuda ku buskamentu di posibilidatnan di supsidio, entre otro serka Union Oropeo. Tambe nan lo investigá si WEB por bini na remarke pa hasi fiansa liber di interes.

Finalmente lo bini un ‘taskforce’ konhunto ku lo yuda Entidat Públiko Boneiru ku desaroyo di un vishon stratégiko pa den futuro sigurá entrega di awa i koriente pagabel, konfiabel i sostenibel na suidadanonan i empresanan.

Negosiashonnan intensivo a tuma lugá promé ku a yega na e akuerdo ku  a firma awe na Den Haag. ‘E importansia pa Boneiru ta grandi, pues tabata importante pa nos pa mas pronto posibel kibra e impase aki ku tabata dura pa hopi aña kaba’, segun diputado Tjin Asjoe. ‘E akuerdo aki ta kontribuí na tenementu pagabel di e tarifanan, e ta stimulá agrikultura lokal dor di e disponibilidat mas grandi di awa pa irigashon kontra un tarifa rasonabel, e ta trese un fin na dispidimentu di awa di bebe pasobra hotèlnan por haña awa purifiká pa nan hòfinan i e ta duna WEB espasio pa modernisashon di produkshon di awa i koriente i pa hasi esaki mas sostenibel.’

Un motibu importante pa konstrukshon di e instalashon di purifikashon di awa shushi (RWZI) nobo, tabata protekshon di nos refnan rònt Boneiru, asina Tjin Asjoe a enfatisá. ‘Nos parke marino úniko, aparte di su nifikashon ekológiko grandi, ta di importansia krusial pa nos sektor turístiko i ku esei pa henter ekonomia di nos isla. Ku dentro di poko e instalashon di purifikashon di awa shushi por funshoná kompletamente ta bon tambe pa kredibilidat di nos konsepto di Blue Destination. P’esei mi ta berdaderamente kontentu ku asina rápido despues ku e Kolegio Ehekutivo nobo a sinta nos por a solushoná e kestion aki ku tabata dura hopi aña kaba’, segun diputado Tjin Asjoe.        

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Habitantenan di Boneiru tin derecho riba awa limpi. Ku e kontribushon finansiero nos ta sòru no solamente pa purifikashon di awa shushi na Boneiru, pero tambe pa por us’é den hòfinan i áreanan di agrikultura. Di e manera aki no ta nesesario mas pa usa awa di bebe karu pa irigashon.  Promé tur awa shushi tabata resultá den laman, ku efekto dañino pa e refnan. Nos ta alkansá dos meta pareu: awa shushi no ta bai den laman mas i tin awa mas barata pa irigashon na Boneiru mes.’

Pa redakshon: Ora di publikashon di e potrètnan por fabor menshoná: Foto Nico van der Ven

 

AKKOORD BONAIRE EN RIJK OVER OPLOSSEN LANGSLEPEND CONFLICT AFVALWATER – ZUIVERINGSINSTALLATIE

Den Haag – Met de ondertekening van een overeenkomst door gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat komt er een eind aan de impasse rond de Rioolwaterzuiveringsinstallatie in zicht.

De ministeries van I en W en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Openbaar Lichaam Bonaire dragen gezamenlijk financieel bij om de laatste fase van het project te realiseren. Daarvoor reserveren de partijen elk maximaal 1 miljoen euro.

Over de kosten van het laatste onderdeel van het project voeren aannemer MNO Vervat en opdrachtgever SONA al jarenlang een arbitrageprocedure waarvan het einde nog niet in zicht is. De gevolgen van het conflict zijn groot: het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) draait op voor het exploitatieverlies van de RWZI hetgeen ten koste gaat van noodzakelijke investeringen en het gezuiverde afvalwater kan niet worden geleverd aan bijvoorbeeld de hotels voor het bevloeien van hun tuinen waardoor deze gedwongen zijn duur drinkwater te gebruiken.

In de overeenkomst is tevens vastgelegd dat I en W tot en met 2025 jaarlijks 1 miljoen euro subsidie blijft verstrekken als bijdrage in de exploitatiekosten van de RWZI. Afgesproken is dat er uiterlijk eind 2025 een structurele oplossing is voor een duurzame exploitatie van de RWZI.

Over de invoering van een afvalwaterheffing zijn eveneens afspraken gemaakt. Voor het einde van het jaar dient daartoe een verordening te zijn vastgesteld, maar de eerste twee jaar zal de heffing nihil zijn. De invoering van een afvalwaterheffing was destijds voorwaarde voor het verkrijgen van subsidie van de Europese Unie voor de bouw van de RWZI.

Gedeputeerde Tjin Asjoe heeft voorts de toezegging gekregen dat de ministeries met het oog op investeringen die WEB moet doen zullen helpen bij het zoeken naar subsidiemogelijkheden, onder meer bij de EU. Ook zullen zij onderzoeken of WEB in aanmerking kan komen voor het aangaan van renteloze leningen.

 

Tenslotte komt er een gezamenlijke taskforce die het Openbaar Lichaam Bonaire zal assisteren bij het ontwikkelen van een strategische visie om voor de toekomst betaalbare, betrouwbare en duurzame levering van water en elektriciteit aan burgers en bedrijven te verzekeren.

Aan de vandaag in Den Haag ondertekende overeenkomst zijn intensieve onderhandelingen vooraf gegaan. ,,Het belang voor Bonaire is groot dus er was ons alles aan gelegen zo snel mogelijk deze al jaren durende impasse te doorbreken”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe. ,,Deze overeenkomst draagt bij aan het betaalbaar houden van de tarieven, stimuleert lokale landbouw door de ruimere beschikbaarheid van irrigatiewater tegen een fair tarief, maakt een einde aan de verspilling van drinkwater want hotels kunnen afvalwater afnemen voor hun tuinen en geeft WEB ruimte voor modernisering en verduurzaming van de productie van water en elektriciteit.”

Een belangrijke reden voor de bouw van de nieuwe RWZI was de bescherming van het koraal rond Bonaire, benadrukt Tjin Asjoe. ,,Ons unieke marine park is, afgezien van de grote ecologische betekenis, van cruciaal belang voor onze toeristische sector en daarmee voor de gehele economie van het eiland. Dat de RWZI binnen afzienbare tijd volledig kan functioneren is ook goed voor de geloofwaardigheid van ons Blue Destination-concept. Ik ben daarom echt heel erg blij dat we deze reeds jaren slepende kwestie al zo snel na het aantreden van het nieuwe Bestuurscollege hebben kunnen oplossen”, aldus de gedeputeerde Tjin Asjoe.

Minister Van Nieuwenhuizen: ,,De inwoners van Bonaire hebben recht op schoon water. Met de financiële bijdrage zorgen we ervoor dat het afvalwater op Bonaire niet alleen gezuiverd wordt, maar ook gebruikt kan worden in tuinen en landbouwgebieden. Hierdoor hoeft het duurdere drinkwater niet meer gebruikt te worden voor irrigatie. Eerst liep al het afvalwater gewoon de oceaan in, met nadelig effect voor het koraal. We slaan twee vliegen in een klap: geen ongezuiverd afvalwater meer in de oceaan en goedkoper irrigatiewater op het eiland zelf.”

 

  1. bij publicatie van de foto(‘s) gelieve te vermelden: Foto Nico van der Ven

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: