Kòrsou ta prohibí trafikashon di oro venesolano

Kòrsou ta prohibí trafikashon di oro venesolano

Geplaatst op 21 Yüni 2019 dor di Ministerio di Asuntunan General i Promé Minister

WILLEMSTAD – Entrante inmediatamente Kòrsou lo prohibí trafikashon (esta importashon, eksportashon i tránsito) di oro for di Venezuela. Esaki a ser ratifiká despues ku Promé Minister Rhuggenaath, na nòmber di Konseho di Minister, a firma 20 di yüni último un reglamento ministerial komo konsekuensha di un desishon ku Gobièrnu di Kòrsou a tuma anteriormente e aña akí.

Sakamentu di oro na Venezuela a krese na popularidat último añanan. Esaki parsialmente tin di haber ku e limitashonnan ku tin den e industria petrolero pa motibu di krísis ekonómiko di e pais i e sanshonnan internashonal imponé. Resultado di esaki ta ku ta mina kantidatnan grandi di oro venesolano i ta eksportá nan pa diferente pais na mundu, usando Kòrsou komo sentro di tránsito. Sinembargo, Kòrsou – komo pais di tránsito – no ta risibí niun entrada signifikante for di e trafikashon akí, ku ta pone ku e efektonan ekonómiko i finansiero ta hopi chikí.

For di investigashonnan ta resultá awor ku e sakamentu di oro na Venezuela tin un lenk direkto ku práktikanan manera mineria ílegal, fuga (huida) di kapital, represhon i eksplotashon. Tin pues indikashon ku trafikashon di e oro akí posibelmente ta bai kompañá pa kriminalidat organisá, trasedental i miná.

Investigashonnan penal ku a ehekutá na e e tres islanan ABC ta duna indikashon ku trafikashon di oro venesolano huntu ku e fluho di plaka prosedé di esaki, por bai kompañá pa kontrabanda (di entre otro droga), falsifikashon di dokumentu i labamentu di plaka. Esaki ta trese riesgonan di integridat i seguridat kuné ku ta enormemente preokupante tantu riba nivel lokal komo internashonal.

Mirando e riesgonan grandi akí, Gobièrnu di Kòrsou ta hasi tur loke ta nesesario pa tuma e medidanan nesesario ku ta yuda prevení pa Kòrsou sufri daño di reputashon internashonalmente relashoná ku trafikashon di oro for di Venezuela. Konsekuentemente, Gobièrnu di Kòrsou a start ku e proseso pa yega na un asina yamá ‘landsbesluit houdende algemene maatregelen’ (LBham), inkluso reglanan spesífiko. Na espera di e legislashon akí lo hasi por lo pronto uso di e reglamento ministerial pa prohibí trafikashon di oro direktamente for di Venezuela òf atraves di otro pais.


 

Curaçao verbiedt handel in Venezolaans goud

Geplaatst op 21 juni 2019 door Ministerie van Algemene Zaken en Minister President

WILLEMSTAD – Curaçao zal met onmiddelijke ingang de handel (namelijk invoer, uitvoer en doorvoer) in goud vanuit Venezuela verbieden. Dat heeft de Regering van Curaçao eerder dit jaar besloten, en dit werd bekrachtigd door minister-president Rhuggenaath die namens de Raad van Ministers op 20 juni jl. een ministeriële regeling hiervoor heeft ondertekend.

De winning van goud in Venezuela is de afgelopen jaren toegenomen. Dat is deels te verklaren door beperkingen in de olie-industrie vanwege de binnenlandse economische crisis en de opgelegde buitenlandse sancties. Als gevolg hiervan worden grote hoeveelheden Venezolaans goud gedolven en onder meer via Curaçao (in transito) doorgevoerd naar andere landen in de wereld. Curaçao als doorvoerland ontvangt echter geen betekenisvolle inkomsten van deze handel, waardoor de economische en financiële effecten hiervan zeer beperkt zijn.

Uit onderzoeken blijkt nu dat de Venezolaanse goudwinning nauw verweven lijkt te zijn met praktijken als illegale mijnbouw, kapitaalvlucht, onderdrukking en uitbuiting. Er zijn dan ook indicaties dat de handel in en het transport van dat goud mogelijk gepaard gaat met diverse vormen van georganiseerde, grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit.

Strafrechtelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd op de ABC-eilanden geven indicatie dat de handel in en het transport van Venezolaans goud en de daaruit voortvloeiende geldstromen,  gepaard kunnen gaan met (drugs- of andere) smokkel, valsheid in geschrifte en witwassen. Dit brengt integriteits- en veiligheidsrisico’s met zich mee die zowel lokaal als internationaal grote zorgen baren.

Gezien de grote risico’s is de Regering van Curaçao voornemens alle nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat Curaçao op internationaal vlak reputatieschade lijdt die gerelateerd is aan de handel in en het transport van goud vanuit Venezuela. De overheid is derhalve met een proces gestart om een landsbesluit houdende algemene maatregelen (LBham), inclusief specifieke regels, te bewerkstelligen. In afwachting van deze wetgeving is voorlopig via de ministeriele regeling de handel in goud uit Venezuela direct of via andere landen verboden.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: