KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIA

300.000 kilo opgeruimd tijdens World Clean Up Day Curaçao

300.000 kilo opgeruimd tijdens World Clean Up Day Curaçao

WILLEMSTAD –  Maarliefst 300.000 kilo afval is afgelopen zaterdag binnengekomen bij Selikor als gevolg van World Clean Up Day Curaçao. Dat maakte Selikor-directeur Wesley Kook maandagmiddag bekend. 3500 deelnemers zamelden afval in op meer dan 100 locaties op Curaçao. Volgens de organisatie werd er van die aantallen zo’n 850 kilo afval onder water opgehaald door bijna 100 duikers.

Dit jaar deden er 500 vrijwilligers meer mee dan vorig jaar. 3500 is dan ook een nieuw record. Net als het aantal locaties: 109 locaties boven water, tegen gemiddeld zo’n 40 à 50 locaties in voorgaande edities. 300.000 kilo afval is in lijn met eerdere edities. Alleen vorig jaar werd beduidend meer vuil opgehaald, zo’n 1 miljoen kilo, omdat er tijdens die editie zeer veel grof vuil werd opgehaald door trucks, loaders en bobcats. “Koelkasten wegen nu eenmaal meer dan plastic cups en blikjes”, aldus de organisatie, die benadrukt dat het kleine zwerfvuil minstens zo schadelijk is.

Grootste winst noemt de organisatie dit jaar dat er veel nieuwe deelnemers zijn: “Een deel van de mensen die de eerste drie à vier edities meededen, waren dit jaar niet van de partij. We zien de laatste jaren juist steeds meer wijken aansluiten: Buena Vista, Muizenberg, Suffisant, Seru Fortuna, Santa Maria, Santa Rosa en Otrobanda vielen dit jaar op in positieve zin. Daaruit concluderen we dat steeds meer mensen een schoon eiland belangrijk vinden.”

Het doel van de organisatie van World Clean Up Day Curaçao is niet alleen om zoveel mogelijk vuil op te ruimen, maar vooral om te manifesteren tegen de vervuiling op het eiland: “Nog steeds gooien mensen zakken van fastfood restaurants uit het raam van hun auto, en lege bierflesjes in de struiken naast de snek. Dat kan echt niet meer” Op de Weg naar Playa Kanoa bij Ronde Klip zijn anderhalve dag na de schoonmaakactie alweer een dode hond en een dode geit gedumpt. Zo maakte een bewoner melding bij de organisatie. “Vreselijk”, aldus de organisatie, “maar zonder de schoonmaakactie was de verontwaardiging lang niet zo groot geweest. Het is goed dat mensen zich hier boos over maken, dat betekent dat er iets verandert op Curaçao.”

De jongste deelnemer aan World Clean Up Day dit jaar was 3,5 jaar oud en maakte deel uit van een deelnemende school. Daarnaast doet de organisatie een oproep: tijdens het schoonmaken is iemands dagboek teruggevonden met daarin onder andere een ontroerende brief aan diens kind. De eigenaar van dit dagboek mag zich te melden bij de organisatie van World Clean Up Day Curaçao.

Naast Selikor hebben talloze bedrijven de actie financieel of materieel ondersteund. De organisatie: “We zijn intens dankbaar voor de steun vanuit het bedrijfsleven, waar in deze economisch zware tijden toch zoveel vrijgevigheid was. Datzelfde geldt voor de steun vanuit de overheid”. De Ministeries van SOAW en GMN hebben de actie met financiele donaties ondersteund. Selikor-directeur Wesley Kook bevestigde maandagmiddag in het radioprogramma van Curaçao Clean Up-voorzitter Maarten Schakel dat Selikor graag volgend jaar de samenwerking met het burgerinitiatief World Clean Up Day Curaçao wil voortzetten.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: