Premier Evelyn Wever-Croes: Nieuw corruptieschandaal in Aruba met zaak “Struisvogel” EX-MINISTER SEVINGER (AVP) VERDACHT VAN CORRUPTIE

Premier Evelyn Wever-Croes:

 

Nieuw corruptieschandaal in Aruba met zaak “Struisvogel”

 

EX-MINISTER SEVINGER (AVP) VERDACHT VAN CORRUPTIE

 

Vorige week werd Aruba wederom geschokt door verschillende invallen door het Openbaar Ministerie in het kader van een corruptieschandaal van de voormalige AVP regering. 

Het betreft hier verdenkingen van corruptie bij het afgeven van terreinen. 

Hoewel de meeste Arubanen dit wel verwachtten, kwam het nieuws toch enigszins onverwachts. De eerste aangiften van deze corruptiepraktijken dateren immers van bijna drie jaar geleden en iedereen dacht dat deze zaak in de doofpot was beland. Niets was minder waar. Het Openbaar Ministerie had haar handen vol met het onderzoek en deed afgelopen woensdag tientallen invallen. 

 

Iedereen kan zich de emails en brieven nog herinneren die al jaren geleden zijn gepubliceerd waaruit bleek dat ex minister van infrastructuur Sevinger terreinen uitgaf in erfpacht aan een ene Leoncita Arends, die later werden doorverkocht met miljoenen winsten. Leoncita Arends was eigenaar van de aan de AVP-partij gelieerde radio station. 

 

Er is door het Openbaar Ministerie inval gedaan in het huis en kantoren van de ex- minister, en in talloze andere plekken van prominente AVP- aanhangers. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven nog niet klaar te zijn met de invallen en begint binnenkort met verhoren. 

 

Dit corruptieschandaal is de tweede voor de voormalige AVP regering van Mike Eman. Zijn Minister van Arbeid Paul Croes is in 2017 als verdachte aangemerkt in corruptiepraktijken omtrent het toekennen van werkvergunningen. Hij is onlangs veroordeeld. 

Ook andere ex ministers worden beticht van corruptie. Richard Arends, voormalige Minister van Economische Zaken wordt ervan beschuldigd de Gouverneur te hebben voorgelogen tijdens het onderzoek naar zijn geloofsbrieven. Mike de Meza, voormalige Minister van Energiezaken wordt ervan beschuldigd samen met o.a. Roberto Rincon steekpenningen te hebben aangenomen in de Citgo-deal. En Mike Eman zelf wordt gezien als de “capo di tutti capi”. Het is immers moeilijk denkbaar dat terwijl de helft van je kabinet verdacht wordt van corruptie, dat jij er zelf buiten staat. 

 

Het ziet er niet naar uit dat de AVP voorlopig verlost zal zijn van corruptieschandalen. 

Premier Evelyn Wever-Croes heeft verklaard dat dit een donkere dag is in de geschiedenis van ons land. “Ik schaam mij dat Aruba weer in een negatief licht wordt gezet door de voormalige regering. Het is nu urgenter dan ooit om het integriteits traject af te ronden, zodat dit soort genante taferelen in de toekomst kunnen worden voorkomen”. 

Premier Evelyn Wever-Croes heeft ambitieuze beleidsvoornemens op het gebied van integriteit. De uitvoering van de plannen loopt echter vertraging vanwege de druk die er vanuit Nederland wordt uitgeoefend om de overheidsuitgaven, met name de personeelskosten, te verlagen.  

 

“Maar wij geven niet op. Wij maken grote stappen om de financiele situatie op orde te krijgen en om onze instituten te versterken zodat dit soort corruptieschandalen tot het verleden gaan behoren. De UNDP en de OECD hebben aangegeven bereid te zijn ons in dit traject bij te staan. Ik heb er alle vertrouwen in”, aldus Premier Evelyn Wever-Croes.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: