KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIA

Proseso i kondishonnan pa apertura di CMC

Proseso i kondishonnan pa apertura di CMC

 

WILLEMSTAD – Minister di GMN, mr. Suzy Camelia-Römer a tuma nota di e preokupashon ku algun hende den nos komunidat ta ekspresá den sentido si Curaçao Medical Center por habri responsabelmente dia 15 di novèmber 2019. 

 

Aprobashon pa e hospital habri ta bin di tres instansia independiente, AT Osborne, Brantwer i Inspekshon di Salú, ku  lòs for di otro a kana un proseso ya pa basta tempu a base di kondishonnan spesífiko ku nan ta midi pa asina garantisá seguridat di tantu e pashènt komo e trahadónan i médikonan ku lo funshoná den Curaçao Medical Center.

 

(1.) Kòntròl di e edifisio

 

AT Osborne, ku ta e kompania di ingenería independiente ku ta kontrolá e konstrukshon, tin di duna un karta ku e ta deklará ku e edifisio por keda tuma den uso. Den un karta fechá dia 31 di òktober último AT Osborne ta konfirmá esaki na SONA / HNO.

 

(2.) Kòntròl di seguridat den kaso di insendio

 

Brantwer tin di duna su aprobashon pa ku aspektonan di seguridat i prevenshon den kaso di un kandela. Promé ku e hasi esaki, Brantwer ta laga un kompania independiente verifiká si e edifisio ta sigur pa e aspekto di seguridat den kaso ku surgi un kandela. E trabounan aki ta tumando lugá kaba i tur kos ta indiká ku Brantwer den próksimo dianan lo duna su ‘go’ òf ‘no go’. Na e momentu aki 7 di novèmber 2019 no tin indikashonnan ku lo tin problema pa Brantwer aprobá e edifisio.

 

(3.) Kòntròl pa seguridat di pashènt i trahadónan

 

Inspekshon di Salú finalmente tin di duna su aprobashon si e hospital ta kumplí ku normanan di seguridat pa salú di e pashènt i seguridat di e trahadónan. E trabounan pa e kòntròl aki tambe ta tumando lugá ya pa basta dia dor di un tim di inspekshon di salú ku ta un instansia independiente.

 

Kòrsou su hospital nobo lo por habri na momento ku e tres instansianan aki kada unu riba nan mes responsabilidat aprobá e hospital, i ku e hospital nobo por habri su portanan pa risibí su promé pashèntnan. Aktualmente tur indikashon ta mustra ku esaki lo ta dia 15 di novèmber próksimo. 

 

Na final ta bon pa remarká ku ademas CMC ta hasi uso di un tim di eksperto di Sentro Médiko Erasmus (Rotterdam) ku a muda 3 hospital separá pa un solo edifisio aña pasá i ku tambe ta indiká ku den nan bista CMC ta den posishon pa efektuá e proseso di mudansa.

 

——————————————————————————————————————————–

 

 

Proces en voorwaarden voor opening van het CMC

 

WILLEMSTAD – De minister van GMN, mr. Suzy Camelia-Römer heeft kennis genomen van de vragen die zijn gerezen in de gemeenschap  over een verantwoordelijke opening van het Curaçao Medical Center per 15 november 2019.

 

Om het  nieuw ziekenhuis te openen moet groen licht worden gegeven door drie onafhankelijke instanties, te weten AT Osborne, Brandweer Curaçao en de Inspectie voor de Volksgezondheid. Deze drie instanties evalueren los van elkaar op basis van hun eigen specifieke condities de garanties die nodig zijn zowel voor wat betreft de veiligheid van de patiënten als voor de werknemers en medici in het Curaçao Medical Center.

 

(1.) De controle van het gebouw

 

AT Osborne, een onafhankelijk bedrijf dat de constructie controleert, moet een schriftelijke verklaring afgeven dat het gebouw klaar is voor gebruik. In een brief d.d. 31 oktober 2019 bevestigt AT Osborne aan SONA/HNO dat het gebouw in gebruik kan worden genomen.

 

(2.)  Controle in verband met de brandveiligheid

 

Brandweer Curaçao moet haar goedkeuring geven over aspecten die te maken hebben met brandveiligheid en preventie.  Voordat deze goedkeuring wordt gegeven zal Brandweer Curaçao een onafhankelijk bedrijf alle aspecten van brandveiligheid  laten doornemen. Dit proces is gaande en de verwachting is dat in de komende dagen Brandweer Curaçao hierover een beslissing zal nemen. Tot op 7 november 2019 zijn er geen aanwijzingen dat Brandweer Curaçao geen goedkeuring zal geven aan deze aspecten.

 

(3.) Controle op de veiligheid van de patiënten en de werknemers

 

De Inspectie voor de Volksgezondheid moet uiteindelijk haar goedkeuring geven met betrekking tot de normen van de gezondheid van de patiënten en de veiligheid van de werknemers. Deze controle wordt al geruime tijd gedaan door een team van de Inspectie van de Volksgezondheid, een onafhankelijke instantie.   

 

Het nieuwe ziekenhuis kan alleen open gaan als alle drie genoemde instanties op basis van hun eigen verantwoordelijkheid het gebouw goedkeuren en groen licht geven voor het gebruik van het gebouw. Onder die voorwaarden zal het nieuwe ziekenhuis haar deuren openen om haar eerste patiënten te verwelkomen. Op dit moment wijst alles erop dat dit per 15 november 2019 het geval zal zijn.

 

Het is belangrijk om te wijzen op het feit dat een team van experts van het Medisch Centrum Erasmus (Rotterdam) het CMC bijstaat in het proces dat gaande is. Het Medisch Centrum  Erasmus heeft vorig jaar met succes drie ziekenhuizen verhuisd naar één gebouw. Dit team is van oordeel dat het CMC dit proces kan beginnen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: