Hulpgoederen en apparatuur om coronapatiënten in het Caribisch gebied te behandelen zijn per C-17 transportvliegtuig onderweg naar Sint Maarten.

Ministerie van Defensie – NL

Hulpgoederen en apparatuur om coronapatiënten in het Caribisch gebied te behandelen zijn per C-17 transportvliegtuig onderweg naar Sint Maarten. Het toestel vertrok vanmorgen rond 07.00 uur vanaf Vliegbasis Eindhoven nadat het was geladen door Nederlandse militairen.

Aan boord zijn onder meer een deels mobiel ziekenhuis met 6 Intensive Care-plekken. Ook apparatuur om in het ziekenhuis van Sint Maarten 6 extra Intensive-Care bedden te realiseren zit in de C-17. Die bedden zijn overigens bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Verder bevat de vliegtuiglading beschermende middelen voor artsen en verplegend personeel, medicijnen voor coronapatiënten en medische apparaten.

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat het met dit transport om een concrete stap in het verder opschalen van de medische zorg voor alle eilanden. “Er is continu overleg met alle betrokkenen hier in Europees Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Samen werken we keihard om de verspreiding van corona zoveel mogelijk in te dammen en tegelijkertijd zo goed mogelijk voor corona-patiënten te zorgen.”

De extra medische capaciteit vergt ook meer medisch personeel. Daarover worden afspraken gemaakt met een internationaal bedrijf dat medische personeel uitzendt. Het eerste team van medici en verpleegkundigen komt naar verwachting in de loop van de komende week op Sint-Maarten aan.

Nederland neemt de maatregelen op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit is van mening dat versterking van de medische capaciteit voor de boven windse eilanden op dit moment het hardste nodig is.

De C-17 is gestationeerd bij de Heavy Airlift Wing Pȧpa in Hongarije. Nederland is 1 van de deelnemende landen aan deze multinationale eenheid.

Een Nederlandse militair maakt deel uit van de bemanning die nu op weg is naar Sint Maarten. De overige leden zijn Amerikaans, Noors en Pools.

Koninklijke Luchtmacht Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact usConnecting...
created by TelegramWordpress.com
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: