Minister President Evelyn Wever-Croes: ARUBA DANKBAAR EN ERKENTELIJK VOOR DE STEUN UIT NEDERLAND

Minister President Evelyn Wever-Croes:

 

ARUBA DANKBAAR EN ERKENTELIJK VOOR DE STEUN UIT NEDERLAND

Premier Evelyn Wever-Croes is dankbaar en erkentelijk voor de steun die het eiland heeft ontvangen van Nederland

 

STEUN VANUIT NEDERLAND

Nederland heeft 12 ICU-units ter beschikking gesteld aan het eiland, om de effecten van het corona-virus te bestrijden. Hiermee komt de capaciteit van Aruba te liggen op 33 ICU-bedden. Daarnaast heeft de Rijksministerraad een eerste liquiditeitssteun aan Aruba van Afl. 42.8 miljoen in de vorm van een renteloze lening, goedgekeurd. Aruba heeft een veel grotere behoefte, maar dit bedrag is bestemd om de eerste noodmaatregelen te kunnen dekken. Verder is in de Rijksministerraad afgesproken dat de gesprekken over verdere liquiditeitssteun vanuit Nederland de komende dagen voortgezet zullen worden. 

 

ECONOMIE

Aruba heeft sinds 2013 een zeer eenzijdige economie, en was in grote mate afhankelijk van het toerisme. Echter, door de corona-crisis moesten de grenzen gesloten worden en de enige economische pijler viel in duiken. Pogingen om de tweede economische pijler, de olie-raffinderij, weer op te zetten waren vergeefs omdat Aruba gegezijzeld was in een contract die in 2016 werd gesloten door de door de voormalige regering en de met Amerikaanse sancties getreiterde Citgo. Hieraan komt nu een einde. Het Parlement van Aruba heeft vorige week een wet goedgekeurd om het contract met Citgo te beeindigen. Dit creert weer hoop en nieuwe mogelijkheden voor Aruba, voor een daadwerkelijke sterke en weerbare economische pijler.

 

CORONA CRISIS

Aruba past een agressieve test strategie toe, om zoveel mogelijk mensen te testen, om ze snel te isoleren en om te voorkomen dat het virus zich verder spreidt. Aruba heeft in de eerste 3 weken van de crisis 1058 personen getest, bijna 10% van de gehele bevolking. Daarvan waren 86 positief, 8,1%, waarvan reeds 27 waren hersteld, 31%. Er zijn gelukkig geen overledenen. Wel bevinden zich 8 personen in het ziekenhuis, waarvan 3 op de Intensive Care. 

 

De komende week zal de testcapaciteit nog verder uitgebreid worden. Er vindt een strikte monitoring plaats van de personen die in quaraintaine en isolatie zijn d.m.v. apps. Bovendien worden deze personen bezocht door een taskforce quaraintaine. Inmiddels geldt er al twee weken een avondklok en overdag ‘shelter-in-place’. 

 

Of deze maatregelen voldoende zijn, zal de tijd uitwijzen. Premier Evelyn Wever-Croes is in ieder geval wel zeer tevreden over de wijze waarop Aruba zich op deze crisis heeft voorbereid, en zich tijdens de crisis gedraagt. De volgende crisis is de economische crisis, en er wordt nu hard gewerkt aan de stimuleringsplannen “Economie en Innovatie 2020”, waarbij samen met de private sector gezocht zal worden naar nieuwe vormen om de economie van Aruba te innoveren en sterker en weerbaarder te maken.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: