KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNUNOTISIA

Ban stimulá transformashon pa yega na un Ekonomia Digital / Transformatie stimuleren om te kunnen digitaliseren

PAPIAMENTU

Ban stimulá transformashon pa yega na un Ekonomia Digital

Willemstad 30 di novèmber 2020 – E presentashon ‘Ekonomia Digital’ presentá pa Raynni Jourdain riba djasabra ku ta tras di lomba, tabata un éksito rotundo. Den un sala yen bishitante (konforme reglanan di COVID-19) Raynni a amplia riba diferente aspekto rondó di ekonomia digital. 

 

Segun kalkulashon di OESO den e dékada benidero mas ku 1 bion trabou, ku ta forma kasi un tersera parti di tur empleo mundialmente, lo wòrdu transformá pa teknologia digital. E pandemia di COVID-19 a aselerá e desaroyo teknológiko i outomatisashon di diferente trabou rutinario – di kaheranan digital te na robòtnan ku ta harma pakete. 

 

Transformashon di e trabounan akí ta eksigí abilidatnan nobo i invershon den rekapasitashon di hóben i di adulto. Sinembargo, empresa i gobièrnu mester por i ke traha huntu pa por atendé e transishon akí i brasa e bentahanan komunitario di digitalisashon. 

 

Raynni ta mira oportunidatnan pa Kòrsou riba e tereno di desaroyo teknológiko i digital. Nos no por keda para ketu mas i warda te ora ku siudadanonan bira antikuá riba nos merkado laboral. Nos mester kambia di direkshon i nos mester dirigí nos mes riba kreashon di un komunidat digital. Gobièrnu tin un ròl importante pa stimulá transformashon digital pa asina Kòrsou por ta un di e paisnan ku ta kana dilanti den ekonomia digital. 

 

Durante di su presentashon Raynni a para ketu na e manera kon den apénas 20 aña, gobièrnu di Estonia a implementá transformashon digital kompletamente den su komunidat. Di e forma akí Estonia, un pais relativamente chikí, a posishoná su mes komo un di e ehèmpelnan mundial riba e tereno di transformashon digital. Tin diferente pais ku entretantu a adoptá e modelo di transformashon digital di Estonia. 

 

Na Kòrsou tambe nos por realisá esaki. Pero esaki ta rekerí kolaborashon entre gobièrnu, e sektor privá, i di siudadanonan. Nos mester hasi eskoho konkreto i kibra ku patronchinan di retraso pa asina realisá solushonnan konkreto. Esaki lo mehorá servisio públiko, desaroyá produktividat ekonómiko i brinda oportunidatnan nobo riba  nos merkado laboral. 

 

Raynni a klousurá su presentashon indikando ku niun hende na Kòrsou mester keda atras.  

Ku e mentalidat korekto lo tin lugá pa tur hende, tantu durante komo despues di e transformashon pa un ekonomia digital. 

 

Lo no dura largu ku aki algun aña, ku e pago na kaha di supermerkado lo tuma lugá na kahanan sin personal, por ta nos lo bai sinti falta di e sonrisa di e kahera. Pero esaki sin duda nos lo bai skucha bèk serka e empleado di servisio ‘online’ di e mes un supermerkado akí.

  

Por wak e presentashon di Raynni Jourdain tokante  ‘Ekonomia Digital’  riba e página di Facebook di Raynni i di VISHON. 

 

 

NEDERLANDS

 

Transformatie stimuleren om te kunnen digitaliseren

 

Willemstad 30 november 2020 – De presentatie “Digitale Economie” die afgelopen zaterdag door Raynni Jourdain werd gehouden, was een groot succes. In een volle zaal (conform de COVID-19 regels) ging Raynni in op diverse aspecten van de digitale economie.

 

Volgens schattingen van de OESO zullen meer dan 1 miljard banen, bijna een derde van alle banen wereldwijd, het komende decennium waarschijnlijk worden getransformeerd door digitale technologie. De COVID-19-pandemie heeft de technologische vooruitgang en de automatisering van veel routinetaken alleen maar versneld – van contactloze kassamedewerkers tot robots die pakketten samenstellen.

 

Deze getransformeerde banen vereisen nieuwe vaardigheden en investeringen in bij- en omscholing van jongeren en volwassenen. Bedrijven en overheden dienen samen te werken om deze transitie aan te pakken, en om de positieve maatschappelijke voordelen van digitalisering te omarmen.

 

Raynni ziet voor Curaçao kansen in de ontwikkelingen op technologisch en digitaal gebied. Wij kunnen echter niet langer stil staan en wachten totdat onze burgers verouderd worden op de arbeidsmarkt. Het roer moet echt om en we moeten ons meer gaan richten op het creëren van een digitale samenleving. De overheid heeft een belangrijke taak om de digitale transformatie te stimuleren zodat Curaçao in de regio voorloper is in de digitale economie. 

 

Tijdens zijn presentatie stond Raynni tevens stil bij de wijze waarop de overheid van Estland in 20 jaar tijd een volledige digitale transformatie heeft doorgevoerd in de samenleving. Hiermee heeft Estland zich als relatief klein land gepositioneerd als één van de voorbeelden op het gebied van digitale transformatie. Er zijn verschillende landen die inmiddels de digitale tranformatie-modellen van Estland hebben overgenomen.

Ook op Curaçao kunnen wij dit realiseren. Dit vergt echter nauwe samenwerking tussen de overheid, private sector en onze burgers. Er moeten concrete keuzes worden gemaakt en vertragende patronen moeten worden doorbroken om concrete oplossingen te realiseren. Dit zal de serviceverlening door de overheid verbeteren, economische productiviteit bevorderen en nieuwe kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Raynni eindigde zijn presentatie door aan te geven dat niemand op Curaçao hoeft achter te blijven. Met de juiste mindset is er werkgelegenheid voor iedereen, zowel tijdens als na de overgang naar een digitale economie. 

 

Het afrekenen bij een supermarket gaat, over niet al te lang, bij onbemande kassa’s plaatsvinden. Wellicht gaan wij de glimlach van de kassa medewerker missen. Maar deze gaan we ongetwijfeld zullen ervaren bij de online klantenservice medewerker van dezelfde supermarket. 

 

De presentatie “Digitale Economie” is te vinden op de Facebook pagina van Raynni Jourdain en VISHON.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: