Kamervoorzitter Arib ontvangt definitieve verkiezingsuitslag

Kamervoorzitter Arib ontvangt definitieve verkiezingsuitslag

25 maart 2021

De Kiesraad overhandigde op vrijdag 26 maart de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen aan Kamervoorzitter Khadija Arib. In de openbare zitting die plaatsvond in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer werd duidelijk wat de zetelverdeling is over de partijen en welke kandidaten zijn gekozen.

Kiesdeler

De verkiezingsuitslag bepaalt hoe de 150 zetels verdeeld worden over de verschillende politieke partijen. In ons kiesstelsel komt een partij in de Tweede Kamer als die partij de kiesdeler haalt. Dat is het aantal stemmen die een partij nodig heeft voor een zetel. In 2017 waren er 70.107 stemmen nodig voor een zetel. De opkomst van dit jaar is vergelijkbaar met de opkomst van vier jaar geleden.

Voorkeursstemmen

Daarna onderzoekt de Kiesraad welke kandidaten uiteindelijk zijn gekozen. Kandidaten die met voldoende voorkeursstemmen zijn gekozen krijgen een zetel. Daarvoor moeten kandidaten wel de voorkeursdrempel hebben gehaald. In Nederland is de voorkeursdrempel voor de Tweede Kamerverkiezingen 25% van de kiesdeler. Zo kan het voorkomen dat kandidaten die veel lager op de kandidatenlijst staan toch in de Tweede Kamer komen. Totdat de Kiesraad met een definitieve uitslag komt kan het dus nog onzeker zijn welke kandidaten Tweede Kamerlid worden. Nadat de Kiesraad de definitieve verkiezingsuitslag bekendmaakt worden volgende week de gekozen Tweede Kamerleden beëdigd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: