google.com, pub-5639114718427035, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Cft: “Pone na òrdu maneho finansiero i aprobashon na tempu di presupuesto ”

 

Cft: “Pone na òrdu maneho finansiero i aprobashon na tempu di presupuesto ”

 

Philipsburg – Gobièrnu di Sint Maarten ta pará dilanti di retonan grandi pa loke ta trata e presupuesto multioanual. E presupuesto pa e aña koriente 2021 ta mustra un défisit di aproksimadamente 20 porshento si Produkto Interno Bruto i te ainda e no a keda aprobá pa Gobernador. Sint Maarten lo mester traha energétikamente i sistemátikamente pa redusí e défisit presupuestario i pa krea un surplus. Di e forma ei por kumpli ku e normanan di Lei di Reino pa supervishion finansiero (Rft) i lo por kuminsá paga e debenan hopi haltu di e pais. Pa hasi e kuidomédiko i seguridat sosial sostenibel, reformanan struktural dirigí riba limitashon di gastu ta inevitabel. Kolegio di supervishon finansiero (Cft) atrobe ta urgi pa pone na òrdu e maneho finansiero i pa aprobá presupuestonan i kuentanan anual na tempu. Ta solamente di e manera aki gobièrnu i parlamento por haña nan kòntròl bèk.

Na mitar di aña Sint Maarten ainda no a aprobá e presupuesto di 2021. Segun e Rft, esaki ya mester tabata e kaso 15 di desèmber di aña pasá. Cft ta konsiderá esaki un situashon preokupante; miéntras tantu tur atenshon ya lo mester ta dirigí riba e presupuesto di 2022. E presupuesto aki lo mester inkluí un plan kon pa transformá e défisitnan presupuestario den surplus.

 

Pa limitá e défisit mas tantu posibel, mester tuma medida pa subi entrada i redusí gastu. Un di e posibilidatnan pa logra esaki ta di hasi e prima di seguro médiko di empleadonan públiko igual na esun di empleadonan den sektor privá. Un di dos posibilidat ta pa oumentá konsiderablemente e límite di suèldo pa seguro médiko i seguro di aksidente. Un di tres posibilidat ta pa laga polítikonan tambe paga pa nan seguro médiko i penshon.

Mester mehorá supstansialmente kumplimentu ku obligashon di paga impuesto. Hasiendo esaki, por logra realisá un repartishon hustu di e peso fiskal entre siudadanonan i empresanan, terminashon di kompetensia inhustu i redukshon di e défisit den e presupuesto nashonal.

Den e Lei Final pa e presupuesto di aña 2020 entre otro a keda stipulá ku lo redusí e término pa e wachtgeld pa gobernantenan polítiko di 2 aña pa 1 aña. Cft ta apresiá esaki ta konsiderá esaki komo un promé paso den e bon direkshon.

E miembronan di Cft Kòrsou i Sint Maarten a bishitá Sint Maarten di dia 5 pa dia 7 di yüli, kaminda nan a hiba kòmbersashon ku Gobernador, Minister Presidente, Minister di Finansa, Minister di Salubridat Públiko i Asuntunan di Labor i Komishon Finansiero di Parlamento.

Sint Eustatius 

Riba 5 di yüli Cft Bonaire, Sint Eustatius i Saba a bishitá Sint Eustatius i a reuní ku e Komisario di Gobièrnu, e Komisario di Gobièrnu suplente, Konseho Insular, Hefe di Maneho Operashonal i Hefe di Finansa. Cft a keda impreshoná pa e kantidat di proyektonan ku ta den ehekusho i otronan ku ta finalisá, i tambe e mehoranan den e maneho finansiero, kompará ku e último bishita ku e Kolegio a hasi na 2019.

 

Cft: “Breng financieel beheer en tijdig vaststellen van begroting op orde”

 

Philipsburg – De regering van Sint Maarten staat voor grote uitdagingen ten aanzien van de (meerjaren)begroting. De begroting voor het lopende jaar 2021 vertoont een tekort van circa 20 procent van het Bruto Binnenlands Product en is nog steeds niet door de Gouverneur vastgesteld. Sint Maarten zal met kracht en planmatig moeten werken aan het afbouwen van het begrotingstekort en het creëren van een overschot. Zo kan worden voldaan aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) en kan een begin worden gemaakt met het aflossen van de zeer hoge schulden van het land. Om de zorg en sociale zekerheid houdbaar te maken zijn structurele hervormingen gericht op beperking van de uitgaven onvermijdelijk. Het College financieel toezicht (Cft) dringt opnieuw aan op het op orde brengen van het financieel beheer en het tijdig vaststellen van begrotingen en jaarrekeningen. Alleen zo kunnen regering en parlement weer “in control” komen.

Sint Maarten heeft halverwege het jaar de begroting 2021 nog niet vastgesteld. Volgens de Rft had dit op 15 december van het vorige jaar al het geval moeten zijn. Het Cft vindt dit een zorgwekkende situatie; inmiddels zou alle aandacht alweer op de begroting voor 2022 gericht moeten zijn. Daarin dient een plan te worden opgenomen hoe begrotingstekorten zijn om te zetten in overschotten.

 

Om het tekort in de begroting zoveel mogelijk te beperken, moeten maatregelen genomen worden om de inkomsten te verhogen en de uitgaven te verlagen. Een van de mogelijkheden daartoe is de premie ziektekostenverzekering voor ambtenaren gelijk te trekken met die voor de werknemers in de marktsector. Een tweede mogelijkheid is de loongrens voor de ziektekosten- en ongevallenverzekering aanzienlijk te verhogen. Een derde mogelijkheid is ook de politici te laten betalen voor hun ziektekostenverzekering en pensioen. 

De compliance van de belastingen behoeft aanzienlijke verbetering. Zo kan eerlijke lastenverdeling over burgers en bedrijven, beëindiging van oneerlijke concurrentie en beperking van het tekort op de landsbegroting bereikt worden. 

Bij de Slotwet voor de begroting 2020 is onder meer bepaald dat de wachtgeldtermijn voor politieke gezagsdragers verkort wordt van 2 naar 1 jaar. Het Cft waardeert dit als een stap in de goede richting.

De leden van het Cft Curaçao en Sint Maarten brachten van 5 tot en met 7 juli een bezoek aan Sint Maarten en voerden gesprekken met de Gouverneur, de Minister-President, de Minister van Financiën, de Minister van Volksgezondheid Sociale Ontwikkeling en Arbeidszaken en de Commissie Financiën van de Staten.

Sint Eustatius 

Op 5 juli bracht het Cft Bonaire, Sint Eustatius en Saba een bezoek aan Sint Eustatius en voerden gesprekken met de regeringscommissaris, de waarnemend regeringscommissaris, de Eilandsraad, het hoofd Bedrijfsvoering en het hoofd Financiën. Het Cft is onder de indruk van het aantal lopende en afgeronde projecten en de verbeteringen in het financieel beheer sinds het vorige Cft-bezoek in 2019.

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: