KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

NOTISIANOTISIA POLISIAL

Notisia di polis di djárason 28 di yüli te ku djabièrnè 30 di yüli 2021/Politieberichten van woensdag 28 juli tot en met vrijdag 30 juli 2021

 

Notisia di polis di djárason 28 di yüli te ku djabièrnè 30 di yüli 2021

 

Ladronisia na sitio di sambuyá

Riba djaweps 29 di yüli a drenta keho di ladronisia na e sitio di sambuyá ‘1000 steps’. Entre 3 or i 3.30 or di atardi deskonosínan a bai ku dos tas di bich miéntras e doñonan tabata snòrkel. Despues di un búskeda  kòrtiku e doñonan mes a bin topa ku e tasnan mei mei di algun baranka, pero 4 telefòn selular, 3 brel di solo, un kámara i sèn kèsh no tabata tei mas den e tas. Ta investigando e kaso.

 

A haña hòmber pèrdí 

Alrededor di 1.30 or di mèrdia riba djaweps 29 di yüli, sentral di polis a risibí notifikashon ku tin un hòmber pèrdí den mondi den besindario di Onima. E hòmber a bira malu i a yama un miembro di famia, pero e no por a splika unda presis e tabata. Despues di un búskeda dor di famia, KPCN i helikòpter di Wardakosta a bin haña e hòmber. Helikòpter a transporte pa aeropuerto kaminda ambulans a tum’e ofer i a hib’e hospital pa tratamentu médiko.

 

Detenshon pa maltrato

Den oranan lat di anochi riba djárason 28 di yüli, a detené un hòmber di inisial J.A.M.J. di 28 aña di edat na Kaya Drumstek en konekshon ku maltrato grave.

 

Kiebro den negoshi na Kaya Industria

Alrededor di 2 or di mardugá riba djaweps 28 di yüli, deskonosínan a forsa e porta di dilanti di un negoshi situá na Kaya Industria pa a drenta i a bai ku sèn kèsh for di den kas. E kaso ta bou di investigashon.

 

Kòntròlnan di tráfiko ta kontinuá ku regularidat

Den e dianan tras di lomba a duna but pa manehá sin dokumentunan bálido di seguro, sin reibeweis bálido, pa tene telefòn den man miéntras ta manehá i pa manehá sin faha di seguridat bisti.

 

Faha di seguridat

Bisti bo faha pa bo mes seguridat. Un faha di seguridat ta protehá okupante di un outo durante di un aksidente. Dor di uza e faha e persona protehá ta keda sinta riba su stul, no tin e posibilidat pa dal su kabes den winshil i no ta keda bentá den e outo p’aki p’aya. Dor di bisti bo faha di seguridat bo chèns di tin un aksidente mortal ta baha ku 30 pa 40%. Tambe patras den outo bo tin 20% ménos chèns di keda herida seriamente ora bo tin bo faha bistí.

 

Telefòn

Uzando bo telefòn selular miéntras bo ta manehá, bo ta hinka bo mes, pero tambe otronan den peliger. Pasobra ora nos ta uza nos telefòn nos ta ménos alertá.

Pone bo telefòn for di bista. Asina bo ta prevení e tentashon pa wak tòg. Ora bo ta partisipá den tráfiko, sea ta ku outo òf riba baiskel, ta importante pa bo ta konsientemente presente. Si bo tin un persona ku ta ferwagt un mensahe òf yamada di bo, mèldu nan promé ku por ehèmpel bo subi outo, ku bo no ta bai ta alkansabel pa un ratu.

 

Dokumentonan bálido

KPCN ta hala atenshon di un i tur pa nan tin e dokumentunan nesesario manera menshoná akiriba, na òrdu. Tambe ta konsehá estriktamente pa kumpli ku e reglanan di Lei di Tráfiko. Ku esaki bo tambe ta kontribuí na un tráfiko seif i sigur riba e isla. E periodo benidero lo bai tene kòntròl regularmente, kaminda lo aktua ku man duru na momentu ku no tin e dokumentunan menshoná ariba na òrdu i tambe si no ta kumpli ku reglanan di tráfiko.

 

Bo no ta kumpli ku reglanan? Bo por haña un but.

E suma di un but pa e violashonnan menshoná ta varia entre $30 te ku $225.

 

Bo a mira algu sospechoso? Yama 717 8000 òf e liña di tep anónimo 717 7251.

 

 

Politieberichten van woensdag 28 juli tot en met vrijdag 30 juli 2021

 

Diefstal bij duik plek

Op donderdag 29 juli werd aangifte gedaan van diefstal bij de duik plek 1000 steps. Onbekenden hebben tussen 15.15 en 15.30 uur, twee strandtassen meegenomen terwijl de eigenaren aan het snorkelen waren. Na een korte zoektocht door de eigenaren zelf werden de tassen tussen de rotsen teruggevonden, maar 4  mobiele telefoons, een camera, 3 zonnebrillen en contant geld waren weg. De zaak wordt onderzocht.

 

Vermiste man teruggevonden

Omstreeks 13.30 uur op donderdag 29 juli kreeg de politiecentrale melding dat een man vermist was in de mondi in de omgeving van Onima. De man was ziek geworden en had een familielid gebeld, maar hij kon niet aangeven waar hij precies was. Na een zoektocht door familie, KPCN en de helikopter van de Kustwacht werd de man gevonden. De man is daarna per helikopter naar de  luchthaven gebracht waar hij kon worden opgevangen door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis kon worden vervoerd voor medische behandeling. 

 

Aanhouding voor mishandeling

In de late avonduren op woensdag 28 juli, werd een man met initialen J.A.M.J van 28 jaar aan de Kaya Drumstek aangehouden wegens zware mishandeling.

 

Inbraak bedrijf Kaya Industria

Omstreeks 02.00 uur op donderdag 28 juli hebben onbekenden de voordeur van een bedrijf aan de Kaya Industria geforceerd om binnen te komen en hebben contant geld uit de kassa meegenomen. De zaak is in onderzoek.

 

Verkeerscontroles gaan regelmatig door
De afgelopen dagen werden bekeuringen gegeven voor het rijden zonder geldige verzekeringsdocumenten, zonder geldig rijbewijs, voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden en voor het rijden zonder autogordel. 

Gordel
Doe je gordel om, voor je eigen veiligheid. Een autogordel beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel te gebruiken blijft de inzittende op zijn stoel, is het niet mogelijk om met de schedel tegen de voorruit te slaan en wordt de persoon niet door de auto geslingerd. Door het dragen van een autogordel wordt de kans op een dodelijk ongeval verminderd met 30 tot 40%. Ook achterin de auto heb je met gordels om 20% minder kans om ernstig gewond te raken. 

Telefoon
Met het gebruiken van je mobiele telefoon onder het stuur breng je jezelf , maar ook anderen in gevaar. Als we onze telefoon gebruiken, zijn we minder alert. Zet je smart phone uit het zicht. Zo kom je niet in de verleiding om toch even te kijken. Als je deelneemt aan het verkeer, of dit nu met auto of op de fiets is, is het van belang dat je bewust aanwezig bent. Als iemand een berichtje of telefoontje verwacht, meld dan voordat je bijvoorbeeld in de auto stapt dat je even niet bereikbaar bent.

Geldige documenten
KPCN wil een ieder erop attenderen om de nodige bescheiden zoals hierboven genoemd op orde te hebben. Ook het zich houden aan de regels van de verkeersverordening wordt sterk  geadviseerd. Hiermee draag je ook bij aan een veilig verkeer op het eiland. Er zullen de komende periode regelmatig controles gehouden worden, waarbij er streng wordt opgetreden als je bovengenoemde niet in orde hebt of als men zich niet houdt aan de verkeersregels.

Houdt je je niet aan de regels? Dan kan je een bekeuring krijgen. Het bedrag van een boete voor bovengenoemde overtredingen varieert tussen de $30 en $225.  

 

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 717 7251.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: