NOTARIO DILANTI HUES / NOTARIS VOOR HET GERECHT

 

Openbaar Ministerie Curaçao / Public Prosecutor’s Office Curaçao

NOTARIO DILANTI HUES

Djabierne 20 di ougùstùs 2021, un notario a paresé dilanti Korte di Promé Instansha di Kòrsou. E ta ser sospechá di a transferí, for di su ofisina, kantidatnan di sèn sin base legal for di e kuenta di fondo di tersero di kantor di notario pa su kuenta privá i tambe di a husa e fondonan aki pa ophetivonan privá.
E kantidatnan depositá riba e kuenta di fondo di tersero tabata konserní sumanan di klientenan di e kantor di notario. Según e notario mes, e sèn no tabatin niun otro destinashon. Sin embargo, Ministerio Públiko ta haña esaki irelevante y ku e sèn mester a ser depositá bèk na e propietarionan legítimo. E karakaterístika di un kuenta di fondo di tersero ta ku e fondonan di otro personanan ta wardá riba e kuenta ei dor di e notario, i no por wòrdu husá pa benifisio propio.
For di investigashonnan di Landsrecherche, den kolaborashon ku e outoridatnan fiskal i TIO, a demostrá ku e a husa e fondonan di e kuenta di fondo di tersero komo un tipo di banko interno pa ophetivonan privá durante di hopi aña.
E akusado a abusá gravemente di su posishon komo notario i di e konfiansa ku e klientenan mester por a tin den dje. Un notario mester ta inkoruptibel i tambe aktua komo tal. Ku su aktuashon el a hasi un daño grave na e konfiansa ku por ser depositá den un notario.
Pa e anterior, Ministerio Públiko a demandá un kastigu di prizòn di 18 luna, di kual 6 luna, ku un periodo di prueba di 3 aña. Ademas di esaki, a demandá pa e no por ehersé su funshon di notario pa un periodo di 5 aña. Korte lo dikta sentensia den e kaso aki 10 di sèptèmber.
Landsrecherche ta un organismo investigativo independiente ku un tarea spesial. E ta orientá su mes riba persekushon di delitonan kometé dor di funshonarionan (semi)gubernamental. Landsrecherche ta aktua prinsipalmente den e ámbito di kondukta kastigabel ku ta afektá e integridat di e atministrashon di hustisia i e integridat di e atministrashon públiko gravemente.

 


 

Openbaar Ministerie Curaçao / Public Prosecutor’s Office Curaçao

NOTARIS VOOR HET GERECHT

Op vrijdag 20 augustus 2021 stond een notaris terecht in het gerecht in de Eerste Aanleg op Curaçao. Hij wordt ervan verdacht om vanuit zijn ambt geldbedragen zonder legale grondslag over te hebben gemaakt vanaf de derdengeldrekening van het notariskantoor naar zijn privé rekening en deze gelden voor privé doeleinden te hebben gebruikt.
De bedragen die op de derdengeldenrekening zijn gestort, waren bedragen van de cliënten van het notariskantoor. Volgens de notaris zelf ging het om geld dat geen bestemming meer had. Het OM meent echter dat dat niet relevant is, en het geld ook in dat geval zou moeten zijn teruggestort naar de rechtmatige eigenaars. Het kenmerk van een derdenrekening is immers dat op die rekening gelden van anderen voor die anderen in bewaring worden gehouden door de notaris, en niet ten eigen bate mogen worden aangewend.
Uit onderzoek van de Landsrecherche, in samenwerking met de Belastingdienst en de TIO, is gebleken dat gelden van de derdengeldrekening al jarenlang als een soort interne bank voor privédoeleinden zijn gebruikt.
De verdachte heeft ernstig misbruik gemaakt van zijn positie als notaris en van het vertrouwen dat de cliënten in hem mochten stellen. Een notaris dient zich onkreukbaar op te stellen en ook als zodanig handelen. Met zijn handelen heeft hij het vertrouwen dat men in een notaris mag stellen ernstig geschaad.
Het Openbaar Ministerie eist voor het bovenstaande een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Tevens ontzetting uit het ambt van notaris voor 5 jaren. Op 10 september doet de rechter uitspraak in deze zaak.
De Landsrecherche is een zelfstandige opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich op de opsporing van door (semi-) overheidsfunctionarissen gepleegde misdrijven. De Landsrecherche opereert vooral op het terrein van de strafbare gedragingen die in ernstige mate de integriteit van de rechtspleging en de integriteit van het openbaar bestuur raken.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: