Qredits a entregá rapòrt “Small Business Index 2021” na gezaghèber Rijna i diputado Thielman

Qredits a entregá rapòrt “Small Business Index 2021” na gezaghèber Rijna i diputado Thielman 

Kralendijk Qredits, ONL voor ondernemers i HU Kenniscentrum Digital Business & Media a investigá e impakto ku Covid-19 tabatin riba empresarionan chikitu i mediano na Boneiru, Kòrsou i Aruba. Milagros Blanken, branch manager di Qredits na Boneiru, resientemente a duna un presentashon di e puntonan prinsipal for di e investigashon akí na gezaghèber Edison Rijna i diputado Hennyson Thielman. Na final di su presentashon sra Blanken a hasi entrega di e rapòrt “Small Business Index 2021” na e dos mandatarionan.

E resultado di mas interesante di e rapòrt ta ku tin un diferensia pa loke ta e impakto di Covid-19 riba empresarionan na Boneiru i esunnan na e otro dos islanan. Apesar ku mayoria empresario chikitu i mediano na Boneiru ta ‘starter’ i tin un nivel di preparashon mas abou kompará ku empresarionan na e otro islanan, nan a mustra di tin mihó resistensia pa loke ta trata e impakto di Covid-19. Un faktor ku por a hunga un ròl hopi grandi den esaki ta e sosten ku empresarionan na Boneiru a haña durante di e krísis, ku tabata kasi igual ku e sosten ku empresarionan na Hulanda a haña. 

E diferensia den nivel di preparashon, di otro banda, ta enfatisá e importansia pa krea programanan di formashon i oportunidat pa interkambio di eksperensia via ‘netwerk event’ i tene charla pa asina empresarionan na Boneiru por edifiká i ekipá nan mes mas mihó. Esaki ta un motivashon pa Qredits sigui ofresé programanan di formashon manera Skol di Empresario (ku lo bira “Small Business Academy”) i drenta skolnan sekundario ku e programa di “BeYourOwnBoss”. 

Mester pone atenshon spesial na krea mas fasilidat finansiero, manera supsidio, ku por yuda e empresario na Boneiru rekuperá mas lihé i na un manera sostenibel. Apesar ku e nivel di strès bou di tur empresario ta haltu, hopi ta optimista pa loke ta futuro i nan ta spera di mira adelanto den nan situashon finansiero. Esaki tambe ta pone ku nan no ta konsiderando pa hasi kambio, riba término kòrtiku, den e kantidat di empleado ku nan por tin.   

Qredits i su kolaboradornan lo ehekutá e investigashon aki sigur dos biaha pa aña, pa asina por kompilá mas informashon i monitoriá desaroyo di e empresario chikitu i mediano na Boneiru, Kòrsou i Aruba. Empresario chikitu i mediano ta wesu di lomba di nos ekonomia i ta importante pa detektá i monitoriá nan nesesidat i desaroyo tambe. 

 

Qredits overhandigt rapport “Small Business Index 2021” aan gezaghebber Rijna en gedeputeerde Thielman 

Kralendijk Qredits, ONL voor ondernemers en HU Kenniscentrum Digital Business & Media hebben onderzoek gedaan naar de impact van Covid-19 op kleine en middelgrote ondernemers op Bonaire, Curacao en Aruba. Milagros Blanken, branch manager van Qredits op Bonaire, heeft onlangs een presentatie over de ‘highlights’ van het onderzoek gehouden voor gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Hennyson Thielman. Ter afsluiting van haar presentatie overhandigde mevrouw Blanken het rapport “Small Business Index 2021’ aan beide bestuurders.

De meest interessante uitkomst van het rapport is dat er een verschil bestaat tussen de impact van Covid-19 op ondernemers op Bonaire en ondernemers op de andere twee eilanden. Hoewel de meeste kleine en middelgrote ondernemers op Bonaire starters zijn en een lagere opleidingsniveau hebben dan die op de andere eilanden,  hebben ze laten zien over een betere resistentie te beschikken voor wat betreft de impact van Covid-19. Een factor die hierin een heel grote rol heeft kunnen spelen is de ondersteuning die ondernemers op Bonaire hebben gekregen tijdens de crisis, die bijna gelijk was aan de ondersteuning die ondernemers in Nederland hebben gekregen.

Het verschil in opleidingsniveau benadrukt van de andere kant het belang van het creëren van opleidingsprogramma’s en mogelijkheden tot uitwisseling van ervaringen via ‘netwerk events’ en het houden van lezingen, zodat ondernemers op Bonaire zichzelf beter kunnen opbouwen en toerusten. Dit is een motivatie voor Qredits om door te gaan met met het aanbieden van opleidingsprogramma’s, zoals de Ondernemersschool (die ‘Small Business Academy’ gaat heten) en het presenteren van het programma ‘BeYourOwn Boss’ op de middelbare school. 

Er moet speciale aandacht gegeven worden aan het creëren van meer financiële voorzieningen, zoals subsidies, die een ondernemer op Bonaire kunnen helpen zich sneller en op een duurzame manier te herstellen. Hoewel het stressniveau bij alle ondernemers hoog is, zien velen de toekomst optimistisch tegemoet en ze hopen verbetering te zien in hun financiële situatie. Dit maakt ook dat zij niet overwegen om op korte termijn verandering aan te brengen in het aantal werknemers die zij kunnen hebben. 

Qredits en haar medewerkers zullen dit onderzoek zeker twee keer per jaar uitvoeren, om op die manier meer gegevens te verzamelen en de ontwikkeling van de kleine en middelgrote ondernemers te monitoren op Bonaire, Curacao en Aruba. Kleine en middelgrote ondernemers zijn de ruggengraat van onze economie en het is belangrijk om ook hun behoeften en ontwikkeling te achterhalen en te monitoren.    

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: