Kamer debatteert over huisvesting statushouders

Kamer debatteert over huisvesting statushouders

7 december 2021

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 8 december vanaf 15.40 uur over de huisvesting van statushouders in Nederland. In de overbelaste woningmarkt hebben veel gemeenten moeite met het vinden van een passende woonruimte voor deze groep mensen. Het debat is live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Voor het debat komen demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) naar de Kamer. Het debat is aangevraagd door Kamerlid Joost Eerdmans (JA21).

Verhitte woningmarkt

Aanleiding voor het debat is het grote aantal statushouders dat een huis zoekt in Nederland, terwijl de (reguliere) woningmarkt overbelast is en burgers doorgaans jaren wachten op een geschikte sociale huurwoning. In 2021 moeten gemeenten in totaalΒ 24.500 vergunninghoudersΒ huisvesten.

Elk half jaar bepaalt de Rijksoverheid de verdeling van statushouders over de gemeenten. Gemeenten moeten de statushouders passende woonruimte aanbieden, daar worstelen zij vaak mee. Sinds 2017 is het niet meer verplicht voor gemeenten om statushouders voorrang te geven op een sociale huurwoning, maar gemeenten moeten er wel zorgen dat zij uiteindelijk woonruimte krijgen.

Noodklok

Het debat op woensdag 8 december gaat daarnaast ook over de hoge instroom van asielzoekers en de overvolle opvanglocaties in Ter Apel. Daar verbleven honderden asielzoekers meer dan de eigenlijke capaciteit.

In augustus 2021 luidden de demissionaire minister Ollongren en staatssecretaris Broekers-KnolΒ de noodklokΒ omdat de opvanglocaties voor asielzoekers volliepen en er voor veel statushouders nog geen huisvesting beschikbaar was.

Volg het live

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: