Notisia di polis di djárason 6 di aprel te ku djabièrnè 8 di aprel 2022/Politieberichten van woensdag 6 april tot en met vrijdag 8 april 2022

 

Notisia di polis di djárason 6 di aprel te ku djabièrnè 8 di aprel 2022

Sambuyadó a fayesé
Riba djaweps 7 di aprel, alrededor di 11 or di mainta sentral di polis a risibí notifikashon tokante un sambuyadó den problema riba laman. E sambuyadó tabata un turista ku a a bai sambuyá ku un grupo riba un boto di sambuyá di akomodashon turístiko i a bira malu miéntras e tabata sambuyá. E otro sambuyadónan a bin kuné ariba i riba e boto na kaminda pa kosta a kuminsá mesora ku reanimashon pero esaki tabata en bano. Algu mas lat dòkter a konstatá morto. Ta trata di un hòmber di inisial J.H.F.G., nase riba promé di sèptèmber 1952.

Detenshon
Riba djaweps 7 di aprel a detené un hòmber di inisial S.K.C. na Kaya Grandi en konekshon ku e no por a mustra un ID i pa resistensia i estorbo di polis su trabou. A topa ku e hòmber drumiendo den su outo i a pidié pa mustra su ID. A sospech’é di ta bou di influensia di alkohòl, dor di kua hib’e warda di polis. Durante ku tabata listr’e el a kuminsá mustra komportashon agresivo i a detené. A dun’e un deber di mèldu tambe komo a nenga su petishon pa un pèrmit i el a surpasá su periodo di estadia.

Aksidente riba Kaya Internashonal
Den oranan di atardi riba djárason 6 di aprel un aksidente entre un outo i un skuter a tuma lugá riba Kaya Internashonal. Pa falta di duna preferensia e outo e skuter a dal den otro. Ambulans a transportá shofùr di e skuter pa hospital pa kòntròl médiko.

Disfrutá, pero bebe na midi
Atrobe ta kasi wikènt. KPCN ke avisá pa konsumí alkohòl ku límite si bo ta partisipá den tráfiko. Asina bo ta prevení situashonnan fèrfelu pa bo mes i pa otronan. Ta prohibí pa partisipá den tráfiko si bo a konsumí mas ku e kantidat máksimo permití. Si bo mester bai warda i ta haña un but ta dependé di e resultado di e tèst di supla.

Tèst di supla
Ku un tèst di suplá polis ta kontrolá si bo ta bou di influensia di alkohòl. Bo ta obligá di partisipá na e tèst di supla. E tèst aki ta mustra si bo a bebe mas ku ta permití pa lei. Resultado di e tèst aki ta determiná si bo mester bai warda investigashon mas aleu. Bo ta nenga di hasi e tèst? E ora ei bo ta haña un prosèsferbal. Dependiendo di e resultado di e tèst di supla bo mester bai warda di polis pa un análisis di rosea. Durante e investigashon aki polis ta midi presis kuantu alkohòl bo a konsumí ku un aparato spesial.

Bo ta manehá bou d influensia di alkohòl? E ora ei bo ta haña un but, un prohibishon (temporal) pa manehá, un kastigu di prisòn òf un kombinashon di e kastigunan aki. E peso di e kastigu ta dependé di e seriedat di e situashon. Bo ta involukrá den un aksidente? E ora ei ta tèst bo mas lihé pa konsumo di alkohòl ku durante di un kontrol rutinario.

Mi ta kastigabel si mi ta fuma komo peaton?
Esaki ta posibel. Polis por duna un prosèsferbal pa buracheria públiko. Polis a topa bo den estado burachi? E ora ei polis ta uza bo aparensia di buracheria i bo aktitut. E ora ei no ta hasi un tèst di supla.

KPCN ta deseá un i tur un wikènt seif i plasentero!

Bo a mira algu sospechoso? Yama 717 8000 òf e liña di tep anónimo 717 7251.

 

 

 

 

 

 

Politieberichten van woensdag 6 april tot en met vrijdag 8 april 2022

Duiker overleden
Op donderdag 7 april kreeg de meldkamer omstreeks 11.00 uur een melding over een duiker in problemen op zee. De duiker, een toerist, was met een groep op een duikboot van een toeristische accommodatie gaan duiken. De man was tijdens het duiken onwel geworden. De andere duikers hebben de man naar boven gebracht. Er werd op de boot direct gestart met reanimatie terwijl de boot terugvoer naar de kust, maar dit mocht niet baten. De schouwarts constateerde iets later de dood. Het betrof een man met initialen J.H.F.G. geboren op 1 september 1952.

Aanhouding
Op donderdag 7 april werd een 32-jarige man met initialen S.K.C. op de Kaya Grandi aangehouden wegens het niet kunnen tonen van een ID en voor verzet en tegenwerking politie. De man werd slapend in zijn auto aangetroffen en gevorderd om een ID te tonen. De verdachte negeerde deze vordering. Hij werd ervan verdacht onder invloed te zijn waarop hij naar het politiebureau werd gebracht. Tijden de fouillering begon hij agressief gedrag te vertonen en werd aangehouden. Er werd hem ook een meldingsplicht opgelegd gezien zijn verzoek om een vergunning werd afgewezen en hij het eiland al had moeten verlaten.

Aanrijding Kaya Internashonal
In de middaguren op woensdag 6 april vond een aanrijding tussen een auto en een scooter plaats op de Kaya Internashonal. Door het niet geven van voorrang botsten ze tegen elkaar. De bestuurder van de scooter en de medepassgier hadden een helm op. De bestuurder werd door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor medische controle.

Geniet, maar drink met mate
Het is alweer bijna weekend. KPCN wil je erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt aan het verkeer.
Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest.

Blaastest
De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je precies hebt gedronken.

Rij je onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan word je sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?
Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Word je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

KPCN wenst een ieder een fijn en veilig weekend!

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 717 7251.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: