‘Bon kompra plùs’: e makutu básiko pa konsumidó

‘Bon Kompra Plùs’ ta konsistí di un makutu básiko di 38 produkto di promé nesesidat kaminda kada un tin un preis máksimo.

Último tempu Entidat Públiko Boneiru aktivamente a hasi esfuerso pa sostené forsa di kompra di nos poblashon. A baha por ehèmpel preis di koriente i kaminda ta posibel ta purba tene kosto di bida bou di kontròl. Sinembargo, pa motibu di faktornan eksterno i preis di kombustibel ku kada biaha ta subi, gastu di kuminda ta oumentá. Pa frena e efekto akí un tiki, gobièrnu di Boneiru ta lansa awor akí e proyekto ‘Bon Kompra Plùs’ den kolaborashon ku e Unidat di Asuntunan Ekonómiko di Direktorado di Planifikashon i Desaroyo, Direktorado di Supervishon i Mantenshon di Lei, UNKOBON, Fundashon Tienda pa Konsumido Boneriano i e supermarketnan.

‘Bon Kompra Plùs’ ta konsistí di un makutu básiko di 38 produkto di promé nesesidat kaminda kada un tin un preis máksimo. A base di interes general Kolegio Ehekutivo no ke pa bende e produktonan akí riba e preis máksimo stipulá. Banda di esei intenshon di e programa ta pa hasi e konsumidó boneriano konsiente di su komportashon di kompra. For di inisio e supermarketnan ta enbolbí den e proseso i nan a haña oportunidat pa partisipá aktivamente na introdukshon di un medida di preis.

Ku e forma partisipativo akí di stipulashon di preis máksimo, den un forma mas práktiko posibel ta ehekutá e Lei di Preis BES (Prijzenwet BES). Ta stipulá preis máksimo  a base di e marka mas popular i un produkto sin un marka spesífiko. Pa kada tipo di produkto lo stipulá tin ora dos òf mas preis máksimo. Den e 38 produktonan tin entre otro bèrdura, fruta, aros, kòfi, kuminda pa beibi, pero tambe toaya femenino (maandverband) i pèmpers. Regularmente lo evaluá e preisnan i konstelashon di e makutu.

Pa mas informashon tokante e programa di ‘Bon Kompra Plùs’ por tuma kontakto ku Unidat di Asuntunan Ekonómiko di Direktorado di Planifikashon i Desaroyo.


 

‘Bon kompra plùs’: het basismandje voor de consument

‘Bon Kompra Plùs’ is een mandje van 38 basisproducten elk met een maximumprijs.

Het openbaar lichaam Bonaire heeft zich de laatste tijd actief ingespannen ter ondersteuning van de koopkracht van de bevolking. Zo werd de prijs voor elektriciteit verlaagd en kosten van het levensonderhoud waar mogelijk in bedwang gebracht. Echter, door externe factoren en de steeds toenemende brandstofprijzen, nemen de kosten van levensmiddelen toe. Om dit effect enigszins het hoofd te bieden, lanceert het Bonairiaanse eilandbestuur nu het project ‘Bon Kompra Plùs’ die in samenwerking met de Unit Economische Zaken van de Directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O), de Directie Toezicht en Handhaving, UNKOBON, Fundashon Tienda pa Konsumido Boneriano en de supermarkten tot stand is gekomen.

‘Bon Kompra Plùs’ is een mandje van 38 basisproducten elk met een maximumprijs. Op basis van het algemeen belang wil het Bestuurscollege niet dat deze producten boven de vastgestelde maximumprijs worden verkocht. Dit programma beoogt daarnaast de Bonairiaanse consument bewust te maken van zijn koopgedrag. De supermarkten zijn vanaf het begin betrokken bij het proces en zij hebben de kans gekregen om actief deel te nemen aan de introductie van deze prijsmaatregel.

Met deze participatieve vorm van vaststelling van maximumprijzen wordt de Prijzenwet BES op de meest praktische wijze uitgevoerd. Voor deze 38 productsoorten, gelden deze maximumprijzen het meest populaire merk en tenminste één product zonder een specifiek merk. Voor elk type product zullen soms twee of meerdere maximumprijzen worden vastgesteld. Dit basismandje bestaat uit, o.a.  groente, fruit, rijst, koffie, vlees- en blikwaren, babyvoeding, maar ook maandverband en luiers. De prijzen en de samenstelling van het basismandje zullen regelmatig geëvalueerd worden.

Voor meer informatie over het ‘Bon Kompra Plùs’-programma kan contact opgenomen worden met de Unit Economie van de Directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O).

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: