Kamerleden op werkbezoek in Japan en Zuid-Korea

Een delegatie van Kamerleden van de commissie voor Buitenlandse Zaken heeft van 23 tot en met 30 april een werkbezoek gebracht aan Japan en Zuid-Korea. In Zuid-Korea legden zij op 27 april een krans ter ere van de Nederlandse soldaten die zijn omgekomen tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren ’50.

De Kamerleden hebben eerst Japan bezocht. In Tokyo spraken zij onder andere met Japanse collega-parlementsleden die zich ook bezighouden met Buitenlandse Zaken, en met de minister van Buitenlandse Zaken. Belangrijke gespreksonderwerp was de internationale veiligheid.

Eerste bezoek

Op 26 april kwamen de Kamerleden aan in Zuid-Korea. Het is voor het eerst dat de Tweede Kamer dit land bezoekt. Tijdens de Koreaanse oorlog zijn 122 Nederlanders omgekomen, het hoogste aantal slachtoffers voor een Nederlandse bijdrage aan een VN-missie ooit. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend tussen Noord- en Zuid-Korea.

VN-begraafplaats

De kranslegging vond plaats tijdens een bezoek aan de erebegraafplaats Tanggok, eigendom van de Verenigde Naties, in de stad Busan. Op deze rustplaats liggen 2.299 soldaten begraven, onder wie 117 Nederlanders. Op de andere dagen hadden zij ontmoetingen met leden van de Nationale Assemblee en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Kamerleden

De delegatie bestond uit Sjoerd Sjoerdsma (D66), Rudmer Heerema (VVD), Ruben Brekelmans (VVD), Jeroen van Wijngaarden (VVD), Kari Piri (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks) en Raymond de Roon (PVV).

Share this page to Telegram

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: