KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNU

De Raad van Ministers gaat akkoord met aanbieding van Nota van Wijziging en memorie van antwoord op voorlopig verslag inzake LOK aan de Staten.

Op 24 april 2024 heeft de Raad van Ministers ingestemd met het aanbieden van een nota van wijziging en een memorie van antwoord op het voorlopig verslag met betrekking tot het Landsverordening op de Kansspelen (hierna te noemen: “LOK”) aan de Staten. Deze beslissing markeert een belangrijke stap in het proces van behandeling van de LOK.
De LOK werd voor het eerst aangeboden aan de Staten voor behandeling op 18 december 2023. Na een vergadering van de Centrale Commissie inzake de LOK op 9 januari 2024, werd op 7 februari 2024 een voorlopig verslag gedeeld met het Ministerie van Financiën. Bovendien heeft de Raad van Advies op 5 maart 2024 een ongevraagd advies uitgebracht over de versie van de LOK, welke aan de Staten was aangeboden.
Het voorlopig verslag tezamen met het ongevraagd advies van de Raad van Advies hebben geleid tot het opstellen van een nota van wijziging met betrekking tot de LOK, door het Ministerie van Financiën in samenwerking met Wetgeving en Juridische Zaken, waarin rekening is gehouden met de verschillende aandachtspunten van de Staten, de Raad van Advies en de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO).
Een opvallende wijziging is de omzetting van de verplichte accreditatie, zoals voorheen opgenomen in artikel 5.17 van de LOK, naar een vrijwillige certificering.
Conform het gewijzigde artikel 5.17 kan de CGA op aanvraag van een natuurlijke persoon of rechtspersoon die aan houders van een vergunning als bedoeld in artikel 5.1, eerste lid, kansspel gerelateerde diensten of goederen, met uitzondering van kritieke diensten en goederen, een certificaat verlenen voor de duur van maximaal drie jaren. Immers, aanvraag en verlening van een certificaat is op vrijwillige basis. Naar aanleiding hiervan komt de verplichte accreditatie opgenomen in artikel 1.6 te vervallen.
Indien aannemelijk is gemaakt dat een aanvrager beschikt over de nodige kennis, ervaring en kwaliteiten voor het aanbieden van diensten of goederen waarvoor een certificaat wordt aangevraagd kan een aanvrager in aanmerking voor een certificaat komen voor het verlenen van kansspel gerelateerde diensten.
Buitenlandse operators die de Curaçaose markt (nog) niet kennen hebben aangegeven behoefte te hebben aan een lijst van dienstverleners welke door de CGA worden erkend. De lijst met gecertificeerde bedrijven wordt gepubliceerd door de CGA waardoor operators een beeld hebben van betrouwbare dienstverleners op het eiland.
Bovendien wordt met de wijzigingen in de nota van wijziging de onafhankelijkheid van de Curaçao Gaming Authority (CGA) beter gewaarborgd. De leden van de Raad van Bestuur worden conform de voorgestelde nota van wijziging bij landsbesluit benoemd. Daarnaast houdt de wijziging in dat vooraf advies moet worden ingewonnen bij de adviseur corporate governance (Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten) om de transparantie van de procedure en de onafhankelijkheid van de leden van de Raad van Bestuur te waarborgen.
Om erop toe te zien dat voldaan wordt aan de FATF-aanbevelingen met betrekking tot de eis van de financiële onafhankelijkheid van CGA als een kansspelautoriteit, is de bepaling aangaande invordering van het vergunningsrecht en verschuldigde bedragen gewijzigd. Vergoedingen verschuldigd voor behandeling van een aanvraag tot verlening van een vergunning en het verschuldigde recht voor een kansspelvergunning worden, conform de nota van wijziging direct door de CGA ingevorderd. Het vast recht voor het houden van de vergunning wordt door de Ontvanger ingevorderd.
In de nota van wijziging wordt ook de mogelijkheid gecreëerd om ten aanzien van samenwerkingsprotocollen nadere (algemene) regels vast te stellen. Bovendien wordt de begripsbepaling van representatieve organisaties verruimd. Het wordt mogelijk om diverse aangewezen belangenorganisaties te horen in het kader van het opstellen van beleidsregels met betrekking tot de uitoefening van de taken van de CGA.
De nota van wijziging introduceert ook een overgangsregeling voor lopende aanvragen die vóór de inwerkingtreding van de LOK zijn ingediend. Aanvragen voor kansspelvergunningen die vóór de inwerkingtreding van de LOK zijn ingediend, worden behandeld overeenkomstig hetgeen bij of krachtens de Landsverordening Buitengaatse Hazardspelen 1993 gold op het moment van indiening. Deze bepaling geldt, evenals het eerste lid, niet voor de in de praktijk aangeduide master licentiehouders, die niet zelf de krachtens artikel 1 van de Landsverordening buitengaatse hazardspelen vergunde activiteiten uitoefenen, doch een contractueel recht aanbieden aan derden om deze activiteiten uit te oefenen, welke derden in de huidige praktijk worden aangeduid als sublicentiehouders.
Deze ontwikkelingen getuigen van een nauwgezette afstemming tussen verschillende belanghebbenden en benadrukken het voortdurende streven naar verbetering en consensus in het kader van de LOK. De nota van wijziging, inclusief de artikelsgewijze toelichting op deze wijzigingen kan geraadpleegd worden via https://www.parlamento.cw/dokumentonan….

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from KIKO TA PASANDO

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading