KIKO TA PASANDO

E uniko kaminda ku bo ta haña tur informashon kompletamente gratis. Klik anto lesa. Manda tur loke bo ke pa wordu publika i invitashon pa kubri rueda di prensa na e Email: kikotapasando@outlook.com

GOBIERNU

De minister van Financiën weerlegt de leugens van mevrouw Camelia-Römer resoluut.

 

Minister Javier Silvania

BREAKING NEWS

De minister van Financiën weerlegt de leugens van mevrouw Camelia-Römer resoluut.
Willemstad, 18 mei 2023 – Onlangs heeft mevrouw Suzanne Camelia Römer gezegd dat de Minister van Financiën, de heer Javier Silvania, onjuiste informatie heeft verstrekt in het kader van het ARC-rapport over de jaarrekening 2022. In het licht hiervan acht Minister Silvania het zeer belangrijk om de leugens van mevrouw Camelia-Römer te weerleggen.
Dankzij de duivelse constructie van mevrouw Camelia-Römer is de CMC vandaag niet meer in handen van het Land. Door toedoen van mevrouw Römer is het nieuwe ziekenhuis overgegaan naar HNO Vastgoed zonder een voorafgaande leningsovereenkomst. Mevrouw Camelia-Römer, beter bekend als Suzy Lange Vingers, doet haar naam eer aan. Met pluche handschoenen aan gooide mevrouw Römer een “fastball” richting het volk van Curaçao.
In de ARC-rapporten over de jaarrekeningen 2020 t/m 2022 is de volgende bevinding opgenomen: ”De langlopende lening aan HNO Vastgoed N.V. ten bedrage van NAf. 393,1 miljoen is in strijd met de bepaling in de Landsverordening Comptabiliteit 2010 verstrekt zonder dat een overeenkomst is gesloten door de minister van Financiën”.
Volgens mevrouw Camelia-Römer klopt dit niet en heeft de huidige minister van Financiën ARC onjuist hierover geïnformeerd.
Om de leugens van mevrouw Camelia-Römer te weerleggen, gaan we terug in de geschiedenis.
Op 17 mei 2019 heeft SOAB een voorlopig bedrag van NAf 342,5 miljoen berekend dat HNO Vastgoed van de overheid zou moeten overnemen voor de lening voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
HNO Vastgoed werd de eigenaar van het ziekenhuiscomplex.
In haar rapport van 17 mei 2019 heeft SOAB voorgesteld om het bedrag van NAf 342,5 miljoen op te nemen als een voorwaarde van het “Hoofdlijnenakkoord Erfpachtgifte” en geadviseerd om het later te formaliseren in een leenovereenkomst.
Zoals bekend hebben onder andere mevr. Camelia-Römer en dhr. Kenneth Gijsbertha het Hoofdlijnenakkoord Erfpachtuitgifte (tussen het Land en de HNO-entiteiten) getekend voordat het machtigingslandsbesluit door de gouverneur van Curaçao werd getekend.
Zonder het “machtigingslandsbesluit” kan geen enkele bewindvoerder een overeenkomst of contract ondertekenen en daarmee Curaçao tot enige verplichting binden. De gouverneur van Curaçao weigerde, tot grote ergernis van mevrouw Camelia-Römer, het machtigingslandsbesluit te ondertekenen en bood het (via de Raad van Ministers) ter vernietiging aan bij Koning Willem-Alexander. De gouverneur is van mening dat het proces voor het aangaan van de lening aan het CMC niet is uitgevoerd in overeenstemming met de Rijkswet Financieel Toezicht.
Op 8 oktober 2019 heeft SOAB het voorlopige bedrag dat in de schulderkenningsovereenkomst moest worden opgenomen geactualiseerd. Het voorlopige bedrag werd op dat moment vastgesteld op NAf 412,8 miljoen.
Het hogere bedrag t.o.v 17 mei 2019 heeft voornamelijk te maken met aanvullende voorschotten die door het Land aan de CMC-entiteiten zijn verstrekt na 17 mei. SOAB heeft gesteld dat dit een voorlopig bedrag is en heeft voorgesteld om in een later stadium de werkelijke bestedingen te laten bepalen.
Op 16 maart 2020 heeft HNO Vastgoed eenzijdig een schuldbekentenis opgesteld ter waarde van NAf 412,8 miljoen. Met andere woorden, het Land heeft nagelaten het verschuldigde bedrag te actualiseren vanaf 8 oktober 2019. Verder heeft HNO Vastgoed in haar schuldbekentenis het volgende verklaard:
1. Op het eerste verzoek van het Land zal HNO Vastgoed haar verklaring door een notaris doen vastleggen in een authentieke akte;
2. Op het eerste verzoek van het Land zal HNO Vastgoed zekerheden verschaffen ter correcte nakoming van haar verplichtingen zoals vermeld in de schuldbekentenis. Dit met dien verstande dat daarvoor voorafgaande toestemming vereist zal zijn van de financiers van HNO Vastgoed die over onder meer een recht van eerste en tweede hypotheek op het erfpachtrecht beschikken, bij gebreke van welke toestemming HNO Vastgoed niet verplicht zal zijn aan het Land zekerheden te verschaffen.
Minister Silvania wijst erop dat de opgestelde schuldbekentenis door HNO Vastgoed nooit formeel door het Land is geaccepteerd. Verder is de schuldbekentenis nooit door een notaris vastgelegd en tot dusver zijn er geen zekerheden door HNO Vastgoed aan het Land verstrekt. Dit staat in contrast met het consortium, onder leiding van Vidanova, dat een minderheidsfinancier van het ziekenhuis is en wel in het bezit is van een betalingsgarantie.
Kabinet Pisas 2 is nu bezig met het in kaart brengen van een totaaloplossing voor CMC, waarbij onder andere de huidige financieringsstructuur wordt beoordeeld. Het is opmerkelijk dat het Land het overgrote deel van de bouwkosten van het ziekenhuisgebouw moet dragen, zonder eignaar te zijn van het ziekenhuisgebouw of enig zekerheid dat HNO Vastgoed het aan het Land verschuldigde bedrag zal betalen. Deze punten zijn tevens tijdens de parlementaire enquête aan bod gekomen.
Mevrouw Camelia-Römer beweert dat de door het bestuur van CMC Vastgoed eenzijdig opgestelde akte van schuldbekentenis voldoende is om aan de Landsverordening Comptabiliteit 2010 te voldoen. De ARC ziet dit echter anders. Minister van Financiën, Javier Silvania, is het eens met de ARC en van mening dat de door CMC Vastgoed eenzijdig opgestelde akte van schuldbekentenis niet voldoet aan de Landsverordening Comptabiliteit.
In een ander persbericht zal worden ingegaan op het punt Roadmap en het punt van het landsbesluit voor de Giro-lening.

Share this page to Telegram

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from KIKO TA PASANDO

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading