BELANGRIJKE UNEP-CONFERENTIE OVER AFVALBELEID / KONFERENSIA IMPORTANTE DI UNEP TOKANTE MANEHO DI MATERIAL PRIMA

BELANGRIJKE UNEP-CONFERENTIE OVER AFVALBELEID
Met deelname van o.a. de Bonairiaanse gedeputeerde mw Rolanda Hellburg-Makaai

Kralendijk – Afgelopen 27 en 28 september heeft de UNEP, United Nations Environment Programme – het milieuprogramma van de VN – in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Curacaose regering een conferentie georganiseerd met als thema het afvalbeleid. Bonaire was goed vertegenwoordigd door een delegatie van het eilandsbestuur bestaande uit de gedeputeerde van Natuur en Milieu mw Rolanda Hellburg-Makaai, portefeuille secretaris dhr. Jasir Gressmann en dhr Peter Montanus, adviseur milieu en natuur. Aanwezig waren ook de directeur en de operations manager van de Selibon, resp. dhr Rudsel Leito en dhr Randy Leonora.

De conferentie vond plaats in 4 verschillende sessies, waarbij er o.a. gepraat werd over de huidige problemen waarmee de eilanden zich geconfronteerd zien in hun afvalbeleid en de situatie op de ABC- en SSS-eilanden zoals die op dit moment is volgens een door de TNO gemaakt rapport. Elk eiland had ook de gelegenheid om een presentatie te geven over hun huidige beleid en de plannen die ze voor de toekomst hebben. Duidelijk is dat alle zes eilanden overeenkomstige problemen ervaren, zoals bijv. een tekort aan fondsen, grote hoeveelheden ingevoerde producten zoals plastic zakken, hoge transportkosten, en beperkt beschikbaar terrein om afval te verwerken/storten.

Er werd overleg gepleegd over hoe de eilanden in regionale samenwerking kunnen komen tot gedragslijnen en oplossingen voor de problemen die naar voren zijn gebracht. Aan het eind was iedereen het er met elkaar eens dat er stappen ondernomen moeten worden om zowel de private als de publieke sector en de NGO’s bij elkaar te brengen. Op overheidsniveau zal de gedeputeerde van Natuur en Milieu mw Hellburg-Makaai het initiatief nemen om contact op te nemen met de regeringen van Aruba, Curacao en St Maarten en de eilandsbesturen van Saba en St Eustatius om gesprekrondes op te starten op grond van de punten die tijdens de conferentie naar voren zijn gekomen. Gedeputeerde Rolanda Hellburg-Makaai kan terugkijken op een vruchtbare conferentie en is er optimistisch over dat er duurzame akkoorden en oplossingen bereikt kunnen worden ten gunste van ons milieu.

KONFERENSIA IMPORTANTE DI UNEP TOKANTE MANEHO DI MATERIAL PRIMA
Ku partisipashon di e.o. diputado sra Rolanda Hellburg-Makaai di Boneiru

Kralendijk – Riba 27 i 28 di sèptèmber último UNEP, ku ta para pa United Nations Environment Programme – e programa di medio ambiente di Nashonnan Uní – den koperashon ku Ministerio di Infrastruktura i Medio Ambiente di Hulanda i gobièrnu di hermana isla Kòrsou a organisá un konferensia kaminda a trata e tópiko di Maneho di Material Prima (shushi). Boneiru tabata bon representá pa un delegashon di gobièrnu konsistiendo di diputado di Naturalesa i Medio Ambiente sra Rolanda Hellburg-Makaai, sekretaria di portafolio sr Jasir Gressmann i sr Peter Montanus komo konsehero di departamentu di Naturalesa i Medio Ambiente di Gobiernu. Tambe tabata presente e direktor i e ‘operations manager’ di Selibon, respektivamente sr Rudsel Leito i sr Randy Leonora.

E konferensia a tuma lugá den 4 seshon, kaminda a papia entre otro di e problemanan aktual ku e islanan ta haña nan mes konfrontá kuné den nan maneho di material prima i kon e situashon na islanan ABC i SSS ta aktualmente a base di un rapòrt ku TNO a traha. Tambe kada isla tabatin e oportunidat pa hasi un presentashon di nan maneho aktual i e plannan ku tin den futuro. Evidente ta ku tur e seis islanan ta konfrontando problemanan komun, p.e. falta di fondo, kantidat grandi di produkto manera saku di plèstik ku ta keda importá, preis haltu di transporte, i tambe tereno limitá pa landfill.

A deliberá hopi riba kon e islanan den koperashon regional por yega na normanan i tambe solushonnan pa e problemanan ku a bini dilanti. Na final tur hende tabata di akuerdo ku mester tuma pasonan pa uni tantu e sektor privá, e organisashonnan no-gubernamental (NGO) i e sektor gubernamental. Riba nivel gubernamental diputado di Naturalesa i Medio Ambiente Sra. Hellburg-Makaai lo tuma inisiativa pa tuma kontakto ku gobièrnu di Aruba, Korsou, St.Maarten, Saba i Statia pa kuminsá ku kombersashonnan basá riba e puntonan ku a bini dilanti den e konferensia. Diputado Rolanda Hellburg-Makaai ta mira bèk riba un konferensia fruktífero i ta optimista ku por yega na akuerdo- i solushonnan duradero pa nos medio ambiente.

logo-rosa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: