Gerecht spreekt faillissement uit van DCM – Korte ta deklará CDM bankarota

Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao

Gerecht spreekt faillissement uit van DCM

Willemstad – Bij vonnis van donderdag 2 februari 2017 heeft het gerecht te Curaçao het faillissement uitgesproken van NV Curaçaosche Dok Maatschappij (CDM).

Vervolgens heeft de rechter-commissaris bij beschikking toestemming gegeven aan de faillissementscurator tot verkoop van de activa van CDM aan Damen Shipyard Curaçao NV en CDM Holding NV.

Zoals uit de beschikking blijkt, is deze activatransactie voorafgaand aan het faillissement voorbereid en door de beoogde curator getoetst in het kader van een zogenaamde ‘pre-pack’. Volgens de beschikking moet worden aangenomen dat de schade door het faillissement voor in het bijzonder de werknemers en schuldeisers van CDM door de transactie met Damen substantieel beperkt wordt. De 378 werknemers van dok behouden hun werk en de curator ontvangt gelden waarmee ook de concurrente schuldeisers gedeeltelijk betaald zullen kunnen worden.

De rechter-commissaris overweegt ondermeer dat een pre-pack een nuttig instrument kan zijn om het doorgaans optredende nadeel voor schuldeisers, werknemers en derden als gevolg van een faillissement te beperken en “een bedrijf te redden”. Volgens de beschikking wijzen de gegevens met betrekking tot de gedurende de laatste twintig jaar op Curaçao beëindigde faillissementen van rechtspersonen (circa 400 stuks) uit dat het bij een reguliere faillissementsafwikkeling slechts bij hoge uitzondering tot enige vorm van doorstart komt en dat uitkering aan concurrente schuldeisers, hoe gering ook, een zeldzaamheid is. Het gros van de faillissementen eindigt in een liquidatie van de onderneming, waarna de opbrengsten niet of nauwelijks toereikend blijken te zijn voor de voldoening van de faillissementskosten. De door de curator begeleide doorstart van het Dok beoogt waardeverlies en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

=======================

Korte ta deklará CDM bankarota

Willemstad – Djaweps 2 di febrüari 2017 Korte a deklará e kompania Curaçaosche Dok Maatschappij (CDM) bankarota.

Seguidamente wes komisario a duna e kuratòr di e bankarota pèrmit pa bende e aktivo di CDM ku e kompanianan Damen Schipyard Curaçao N.V. i CDM Holding N.V.

Manera e desishon di Korte ta indiká, e benta aki a wòrdu prepará i a wòrdu evaluá den kuadro di un asina yamá ‘pre-pack’ dor di e kuratòr promé ku a deklará CDM bankarota.
Den e desishon ta sali for di e punto di bista ku e daño kousá dor di un prosedura di bankarota pa en partikular e trahadónan i e akreedornan ta wordu limitá supstansialmente danki na e transakshon aki na Damen. E 378 trahadónan di Dok lo mantené nan trabou i e kuratòr lo risibí sèn ku kual lo por paga debe na e akreedornan parsialmente.

Ademas e wes komisario ta remarká ku e asina yamá ‘pre-pack’ por ta un instrumento útil pa limitá e efektonan negativo pa entre otro e akreedornan, e trahadónan i terser partidonan, di un prosedura di bankarota i asina ‘skapa’ un kompania. E desishon di wes komisario ta mustra ku e realidat di e proseduranan di bankarota ku a wòrdu finalisá den e último 20 añanan na Kòrsou (alrededor di 400) ta mustra ku pago nan akreedor, kon chikitu ku e ta, ta algu hopi eksepshonal. Mayoria di e bankarotanan ta kaba den likidashon di e kompania, despues di kual no ta sobra sufisiente pa paga ni e gastunan di e prosedura di bankarota. E asina yamá ‘doorstart’, kompra, di Dok guiá dor di e kuratòr tin e meta di limitá daño na balor di e Dok mas tantu posibel.

Click for document: https://www.dropbox.com/s/5qv5aulgkv6nw6t/2017%2002%2002%20Beschikking%20RC%20in%20faillissement%20CDM.pdf?dl=0

https://www.dropbox.com/s/q9j06kdda1lynck/2017%2002%2002%20Faillissementsvonnis%20CDM.pdf?dl=0

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: