KOLEGIO EHEKUTIVO KIER EVITA KORTAMENTU DEN PENSHUN DI PCN

KOLEGIO EHEKUTIVO KIER EVITA KORTAMENTU DEN PENSHUN DI PCN

KRALENDIJK- Manera ta konosí e Fondo di Penshun Hulanda Karibense (PCN) a anunsiá ku entrante promé di aprel benidero lo mester bai kòrta 3.5% den e penshun i posiblemente otro aña lo mester kòrta un porsentahe adishonal di 12%. Den un forma unánime Konseho Insular a tuma un desishon pa urgi kolegio ehekutivo pa hasi e ehersisionan nesesario pa evitá ku mester kòrta den e penshun di ámtenar di gobièrnu. Gobièrnu di Boneiru ta komprometé pa hasi tur posibel pa evitá ku lo bai kòrta den penshun di penshonadonan i futuro penshonadonan di PCN pero den mesun rosea gobièrnu ta komprometé pa kana e trayekto pa kada suidadano di Boneiru tin un penshun digno na momentu ku nan yega nan edat di penshun.

Kiko Gobièrnu a hasi te ku awor?
Gobièrnu di Boneiru a keda aserká dor di miembronan di e Union di Penshonadonan Antia Hulandes (UPAH) ku a trese nan preokupashon dilanti pa ku un posibel redukshon riba nan penshun a base di e desaroyonan nobo na e fondo di penshun Caribe Hulandes (PCN). Komo un gobièrnu responsabel diputado Den Heyer despues di e enkuentro ku UPAH dia 8 di febrüari 2017, a tuma kontakto ku PCN. A base di e informashon, un estudio i análisis di informashon, diputado Den Heyer durante su bishita di trabou na Hulanda a hiba kombersashon den ekstenso ku sekretario di estado sra. Kleinsma i algun miembro di ‘Eerste i Tweede Kamer’ tokante esaki. Dia 7 di mart 2017 Kolegio Ehekutivo a manda un karta den forma ofishal pa e ministerio di asuntunan di Reino pa enfatisá e preokupashon serio di gobièrnu di Boneiru pa ku e asuntu di redukshon den penshun. Despues ku Konseho Insular a tuma un desishon di e materia den un forma unánime, riba djaweps siman pasá Kolegio Ehekutivo a hiba kombershon den ekstenso ku UPAH, ABVO, NAPB, PCN i e servisio di personal di gobièrnu. A keda palabrá ku lo ehekutá un trayekto manera deliniá den e desishon di Konseho Insular i ku Kolegio Ehekutivo lo saka un karta pa Hulanda pa pidi posponementu di e medida. A keda palabrá tambe ku kada grupo por sigui enkaminá nan propio trayekto ku nan a inisiá pero den komunikashon ku otro pa pone e atenshon i prioridat haltu na e problemátika di e redukshon di penshun te ora ku yega na un solushon ku ta aseptabel pa tur partido.

Penshun general pa tur hende tambe ta importante
Di parti di gobièrnu, Kolegio Ehekutivo lo sigui hasi su máksimo esfuerso pa mitigá e problemátiko na fabor di eks ámtenarnan di gobièrnu i nos ámtenarnan aktualmente den servisio. En general gobièrnu di Boneiru lo sigui traha den un forma inkansabel pa hisa e penshun di AOV, den boka di pueblo e penshun di behes, i lo inisiá e trayekto pa introdusí un penshun general obligatorio pa garantisá ku banda di e penshun di behes, kada ken ku yega na e edat di penshun, tin un entrada adishonal pa e por biba na un manera digno despues ku e baha ku penshun.

Union ta hasi forsa
Gobièrnu ta aploudí tur inisiativa positivo, manera entre otro un manifestashon pasivo, ku e meta pa yuda pone forsa tras di e trayekto pa evitá ku mester kòrta den e penshun di PCN. Pueblo Boneriano por ta sigur ku gobièrnu lo keda monitoriá tur akontesimentu riba e tereno aki i lo no duda ningun momento pa defendé e derechonan di e pueblo di Boneiru, den kaso aki un penshun pa por disfrutá di dje despues ku a duna e mihó parti di bo bida pa e adelanto i desaroyo di nos isla.

HET BC WIL KORTING IN PCN-PENSIOENEN VOORKOMEN

KRALENDIJK – Zoals bekend heeft het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) aangekondigd dat per 1 april 2017 de pensioenen met 3,5% gekort moeten worden en dat er mogelijk volgend jaar een bijkomende korting van 12% toegepast moet worden. De Eilandsraad heeft unaniem besloten om het BC op te dragen de noodzakelijke stappen te ondernemen om te voorkomen dat de ambtenarenpensioenen gekort worden. Het Eilandsbestuur van Bonaire verbindt zich eraan om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er in de pensioenen van de huidige en toekomstige gepensioneerden gesneden gaat worden, maar in dezelfde adem gaat het Bestuur de commitment aan om het traject te bewandelen dat ertoe moet leiden dat alle inwoners van Bonaire een waardig pensioen ontvangen op het moment dat zij de pensioenleeftijd bereiken.

Wat heeft het Eilandsbestuur tot nu toe gedaan?
Het Bonairiaanse Eilandsbestuur werd benaderd door de leden van de Unie van Gepensioneerden Nederlandse Antillen (UPAH) die hun zorgen naar voren hebben gebracht m.b.t. een mogelijke reductie van hun pensioenen op grond van nieuwe ontwikkelingen bij de PCN. Als Bestuur dat haar verantwoordelijkheid kent, heeft gedeputeerde Den Heyer na de samenkomst met de UPAH op 18 februari 2017, contact opgenomen met de PCN. Op grond van de verkregen informatie en een bestudering en analyse van deze informatie, heeft gedeputeerde Den Heyer gedurende haar werkbezoek in Nederland uitgebreide gesprekken gevoerd met staatssecretaris mw Klijnsma en enkele leden van de Eerste en de Tweede Kamer over dit onderwerp. Op 7 maart 2017 heeft het BC een officieel schrijven gericht aan het Ministerie van Koninkijksaangelegenheden om de ernstige zorgen te benadrukken die het Bonairiaanse Eilandsbestuur zich maakt over de kwestie van korting van de pensioenen. Nadat de Eilandsraad unaniem een besluit omtrent deze zaak heeft geformuleerd, heeft het BC vorige week uitvoerig gesproken met de UPAH, de ABVO, de NAPB, de PCN en de dienst personeelszaken van het OLB. Er is afgesproken dat er een traject zoals omschreven in het raadsbesluit uitgevoerd gaat worden en dat het BC een brief aan Nederland gaat richten met het verzoek om de maatregel uit te stellen. Er is ook afgesproken dat elke groep hun eigen traject waaraan ze begonnen zijn kan blijven bewandelen, maar in communicatie met anderen om hoge aandacht en prioriteit te geven aan de problematiek van reductie van de pensioenen totdat er een voor alle partijen aanvaardbare oplossing is bereikt.

Een algemeen pensioen voor iedereen is belangrijk
Namens het Bestuur zal het BC zich tot het uiterste inspannen om de problematiek ten gunste van de ex-ambtenaren en de ambtenaren die momenteel in dienst zijn te verzachten. Over het algemeen zal het Bonairiaanse Eilandsbestuur onvermoeibaar door blijven werken om de AOV, in de volksmond ouderdomspensioen, te verhogen, en er zal een traject opgestart worden om een verplicht algemeen pensioen te introduceren, om te garanderen dat iedereen die de pensioenleeftijd bereikt, naast de AOV een aanvullend inkomen heeft om op een waardige manier te kunnen leven na met pensioen te zijn gegaan.

Eenheid geeft kracht
Het Eilandsbestuur juicht alle positieve initiatieven toe, zoals o.a. een passieve manifestatie met het doel meer kracht te zetten achter het traject om te voorkomen dat de PCN-pensioenen gekort worden. De Bonairiaanse bevolking kan er zeker van zijn dat het Bestuur alle gebeurtenissen op dit terrein zal blijven monitoren en er geen moment aan zal twijfelen om de rechten van de Bonairiaanse bevolking te verdedigen, in dit geval een pensioen om van te genieten na het beste gedeelte van uw leven te hebben gegeven voor de vooruitgang en ontwikkeling van ons eiland.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: